Презентація до уроку " Виникнення Сполучених Штатів Америки"

Про матеріал
Матеріали до уроку всесвітньої історії 8 клас на тему " Виникнення Сполучених Штатів Америки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виникнення Сполучених Штатів Америки

Номер слайду 2

Ознайомитися зі становищем північноамериканських колоній та перебігом і наслідками війни за незалежність;Прослідкувати процес становлення США як самостійної держави;Розуміти переваги демократії над абсолютною монархією. Мета уроку:

Номер слайду 3

Причини переселення англійців до Америки“… Колоніальне суспільство, яке утворилося в приатлантичній смузі Північної Америки, виникло в результаті розвитку капіталізму в Англії. Інтенсивно проведені огородження привели до того, що велика кількість орендарів, фермерів і сільськогосподарських робітників Британії були зігнані із землі.“…. Друга група, яка розвитком англійського капіталізму була позбавлена засобів до існування, включала дрібних ремісників, учнів, підмайстрів із ремісничих майстерень. Розорившись у себе на батьківщині, вони готові були пошукати щастя за океаном…”Запитання до документа. Як ви гадаєте, що приваблювало англійців у Північній Америці ?

Номер слайду 4

1607 р. – заснування англійцями першого постійного поселення в гирлі річки Джеймс – Вірджинія. Причини заснування – пошуки вільних земель, придатних для обробітку. Контакт з місцевими індіанцями ( 200 тис.чол.)Англійські колоністи своєю працею, а не пограбуванням, освоювали нові землі Згодом нові поселення виникли на північ і південь, уздовж узбережжя від іспанської Флориди до Нової Англії. Кожна з цих колоній утворилася незалежно одна від одної зі своїм виходом до моря. Англійські колонії а Північній Америці.

Номер слайду 5

Англійські колоністи та індіанці (малюнок XVII ст.)Засновниками колоній спочатку були торговельні компанії, що брати на себе перевезення та облаштування колоністів на нових територіях, а також великі власники, які купувати чи отримували в дар землі від короля. Компанії та власники призначати губернаторів, збирали податки. Колоністи користувалися правами англійських громадян. Було засновано 13 колоній.

Номер слайду 6

Колонія Плімут заснована пуританами( штат Массачусетс)1620р. Глави всіх сімей поселенців підписали «Мейфлаверську угоду», за якою колоністи мали самі для загального блага створювати закони і дотримуватися їх. Цей документ став символом демократичного самоврядування – основою політичних традицій майбутніх СШАД. Браунскомб. Пуритани

Номер слайду 7

У північних колоніях розвивалося фермерське господарство, промисли, засноване на вільній праці. У південних колоніях розвивалося плантаційне господарство, засноване на підневільній праці рабів.

Номер слайду 8

Кількість населення напередодні Війни за незалежність у 13 англійських колоніях становила близько 2,5 млн осіб (не враховуючи місцевого населення — індіанців). За час життя на американській землі у колоністів склалися своєрідні спільні культура і побут, відмінні від європейських. Спільною мовою стала англійська. Переважна більшість колоністів визначала свою національну приналежність не за країною походження, а за новою батьківщиною; вони з гордістю казали про себе: «Ми — американці». Нація — стійка соціально-етнічна спільність людей, що характеризується спільною територією, культурою, мовою, традиціями, міцними економічними зв’язками. Колонії на передодні війни за незалежність

Номер слайду 9

Основні причини конфлікту між колоніями та метрополією: Що багатшими й багатолюднішими ставали колонії, то важче було утримувати їх в економічній залежності. В обхід англійських законів до колоній контрабандним способом завозилося 9/10 необхідних товарів. Зверхність Англії колоністи визнавали лише тому, що вважалися англійськими підданими і метрополія захищала їх від зовнішніх ворогів (французів, іспанців). Під час Семилітньої війни контроль Англії за колоніями посилився:-заборона торгувати з іспанськими та французькими колоніями- Введення в дію 1765 р. « Гербового акту»

Номер слайду 10

“Бостонське чаювання”. Привід до війни. Восени 1773 року до Бостона прибули кораблі з чаєм, який колоністи не дали вивантажити. Під виглядом індіанців колоністи проникли на кораблі і викинули вантаж в море. Звідси походить назва “бостонське чаювання”. Англія розцінила цю подія як оголошення війни і ввела війська у Бостон. У відповідь колоністи створили тимчасовий уряд, збройні загони міліції, власну скарбницю, прийняли рішення про скликання континентального конгресу. Перші збройні сутички колоністів з англійською армією

Номер слайду 11

Декларація незалежності. Перебіг воєнних дій. Наприкінці 1774 р. зібрався І континентальний конгрес, який ухвалив рішення про бойкотування англійських товарів. II континентальний конгрес (1775 р.), в умовах війни, що фактично розпочалася, перебрав функції центрального уряду, констатував стан війни і виніс рішення про організацію спільної армії колоній. На чолі армії став Джордж Вашингтон (1732-1799). Джордж Вашингтон був багатим вірджинським плантатором, який раніше неодноразова брав участь у воєнних діях проти індіанців і французів та зажив слави полководця. В очах американців він був уособленням постаті, яка зможе вести тяжку та безкомпромісну боротьбу за незалежність батьківщини. Про це свідчив навіть його зовнішній вигляд: обличчя з різкими, рішучими рисами, могутня статура, впевненість у власних силах. Вирішальну роль у призначенні Вашингтона на посаду головнокомандувача відіграло й те, що він був заможною людиною, а більшість американців вважала, що тільки заможна людина може бути справді незалежною у своїх поглядах і діях.

Номер слайду 12

Конгрес запропонував усім колоніям утворити власні уряди. Першою це зробила Вірджинія. У червні 1776 р. вона проголосила Декларацію незалежності, Услід за Вірджинією незалежність проголосили й інші колонії. Ці події відбувалися на тлі бойових дій, що розгорталися. Англійські війська прагнули ізолювати північні колонії від південних, де англійці зберігали сильні позиції. Армія Вашингтона в 1776-1777 рр. відчувала значні труднощі з постачанням і зазнавала поразок. За цих умов більшість членів конгресу не наважувалася на остаточний розрив з Англією. Конгрес звернувся до Георга III з петицією про примирення і припинення війни. Замість відповіді король надіслав до колоній нові війська. Це поклало край ваганням конгресу. Він обрав комісію, яка виробила Декларацію про незалежність. Її авторами стали видатні американські політичні діячі Томас Джефферсон і Джон Адамс .

Номер слайду 13

ДЕКЛАРАЦІЯ- документ, офіційна заява, де проголошуються основні принципи зовнішньої та внутрішньої політики держави. Робота з історичним джерелом. Витяг із Декларації незалежності 4 липня 1776 року«Коли перебіг подій примушує якийсь народ розірвати політичний зв’язок його з іншим народом і посісти нарівні з рештою держав незалежне становище.., то належна увага до думки людства зобов’язує його викласти причини, що спонукають його відокремитися. Ми вважаємо за очевидні такі істини: всіх людей створено рівними і всі вони наділені від Творця деякими невід ’ємними правами, до яких належать життя, свобода і прагнення щастя. Для забезпечення цих прав установлено серед людей уряди, наділені справедливою владою за згодою керованих. Та якщо ця форма урядування стає згубною для їхніх цілей, то народ має право змінити або скасувати її та встановити новий уряд.

Номер слайду 14

... ЦІ колонії... довго й терпляче витримували всілякі утиски, і тільки необхідність змушує їх тепер змінити свою нинішню форму урядування. Історія теперішнього короля Великої Британії сповнена безкінечних несправедливостей.., що мали своєю безпосередньою метою встановити тиранію в цих штатах. На доказ подаємо на суд безсторонньому світові такі факти: Він, король Англії, відмовився затверджувати закони, якнайкорисніші та якнайпотрібніші для загального блага... Він намагався чинити перешкоди заселенню цих штатів. Він... прислав сюди юрби своїх урядовців, які розоряють народ і висмоктують з нього всі соки. Він... затвердив такі акти: Припинення нашої торгівлі з усіма частинами світу. Оподаткування нас без нашої згоди... Він відмовився управляти нами, позбавив нас свого заступництва та оголосив нам війну. Він грабував нас на морі, спустошував наші береги, спалював наші міста І вбивав наших громадян... Тому ми, представники Сполучених Штатів Америки, зібравшись на загальний конгрес, оголошуємо від імені та за вповноваженням народу колоній, що ці сполучені колонії є і за правом повинні бути вільними й незалежними штатами; що вони звільняються від будь-якого підданства британській короні, а будь-який політичний зв’язок між ними та державою Велика Британія зовсім поривається...».

Номер слайду 15

 Поміркуйте:1. Як у документі обґрунтовується право колоній на незалежність?2. Що мали на увазі автори декларації, коли писали: «Всіх людей створено рівними»?3. У чому полягає загальнолюдське значення декларації?

Номер слайду 16

Перебіг війни за незалежність. Восени 1777 року армія Вашингтона отримала першу перемогу в битві під Саратогою. Визнання США Францією, Іспанією, Голландією. Росія оголосила збройний суверенітет.1781 р. – капітуляція англійської армії під Йорктауном. Капітуляція англійської армії під Йорктауном

Номер слайду 17

Версальський мир. Наслідки війни3 вересня 1783 р. між Англією та США було підписано мирний договір у Версалі (Франція). Англія визнала незалежність США і віддала їм територію від північного кордону Массачусетсу до південного кордону Джорджії, а на заході — до річки Міссісіпі. У 1785 р. англійський король Георг ІII прийняв нового посла Сполучених Штатів Америки Джона Адамса. Звертаючись до посла, Георг III сказав: «Сер, я був останнім, хто погодився на відокремлення колоній; тепер, коли це сталося, я першим шукатиму приязні Сполучених Штатів як незалежної держави», Так починалася нова епоха у відносинах двох держав.

Номер слайду 18

Після війни молода держава опинилась у тяжкому становищі. Економіку було підірвано тривалою війною та втратою зв'язків із колишньою метрополією. Конгрес США, не маючи реальної влади, відчайдушно шукав виходу з ситуації, що склалася, Було конфісковано землі англійської корони, англійців-землевласників та їхніх прихильників; армію розпущено; солдатам у рахунок штатні видаватися сертифікати на земельні ділянки. Подібні заходи були тимчасовими і не могли вивести суспільство з кризи. Молода країна потребувала сильної центральної влади, єдиного захищеного ринку.1787 р.було підписано Конституцію США, яка діє і понинні. Г. Чендлер Крісті. Прийняття Конституції США

Номер слайду 19

За Конституцією США з нечіткої конфедерації перетворювалися на сильну федеративну державу. Її суб’єкти — штати зберегли за собою значну частину прав, але головні загальнодержавні функції було передано Федеральному (центральному) урядові. Так, Федеральний уряд вирішував питання зовнішньої політики, оборони, фінансів, загальнодержавного законодавства. Виконавча влада в країні передавалася президентові США, який обирався строком на чотири роки, був головою держави, уряду, а також головнокомандувачем збройних сил. Він призначав міністрів, яких затверджував Конгрес (парламент), але підпорядковувалися вони лише президентові, а також послів, членів Верховного суду. На випадок хвороби, смерті або нездатності президента керувати державою вводилася посада віце-президента, який одночасно виконував функцію головуючого в сенаті (верхній палаті Конгресу). Конгрес мав право висловити президентові недовіру (імпічмент).

Номер слайду 20

Органи влади США за Конституцією 1787 р.

Номер слайду 21

Законодавча влада належала Конгресові. Він мав право встановлювати і збирати податки, регулювати торгівлю (зовнішню та між штатами), карбувати гроші, вводити мито, набирати армію і флот. Конгрес складався з двох палат. Верхня — сенат — обиралася на засіданнях місцевих законодавчих зборів. Кожен штат, незалежно від розміру й кількості населення, посилав двох представників. Сенат обирався строком на шість років з обов'язковою заміною третини складу через кожні два роки. Сенат затверджував призначення на вищі державні посади, вирішував питання зовнішньої політики, в разі необхідності виступав як судовий орган вищих державних службовців, аж до президента. Нижня палата — палата представників — обиралася терміном на два роки пропорційно кількості виборців у штаті. Вона обговорювала законопроекти, затверджувала бюджет і податки, але свої рішення мала узгоджувати з сенатом. Право голосу було надано тільки білим чоловікам, які досягни 21-річного віку і мали певне майно. Так у Конституції закріплювалося існування расового та майнового цензу.

Номер слайду 22

Для свого часу Конституція США була найбільш передовою та демократичною. Вона різко контрастувала з абсолютистськими порядками Європи. Та хоча Конституція і гарантувала права власності, в ній були відсутні гарантії демократичних свобод. Цю хибу було усунуто в 1789 р. На вимогу всіх штатів Дж. Медісон сформував перші 10 поправок до Конституції — Білль про права. У них проголошувалися свобода зборів, слова, друку, релігії, недоторканність особи, суд присяжних, право кожного американця мати зброю для самозахисту та ін. Білль було затверджено в 1791 р. Згодом було ухвалено й державну символіку. 14 червня 1777 р. Конгрес затвердив національний прапор США, в 1782 р. — герб, а в 1931 р. — гімн. Демократія — форма політичної системи суспільства, побудована на визнанні народу як джерела державної влади. Передбачає поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову гілки, вибори органів державної влади.

Номер слайду 23

Наслідки війни за незалежність Утворення СШАПрийняття Конституції США (1787 р.), за якою: влада поділялася на три гілки: законодавчу, виконавчу й судову. Законодавча влада належала Конгресу, що складається з двох палат: Сенату та палати представників. Виконавча влада належала президенту (перший президент Д. Вашингтон) індіанці та жінки не мали виборчих прав. Затверджено “Білль про права” 1789 р. за яким: проголошувалися свободи слова, друку, зборів, совісті, право кожого громадянина США носити зброю.

pptx
Додано
4 травня 2022
Переглядів
3038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку