Презентація до уроку "Води суходолу Африки"

Про матеріал
Презентація тісно складена до уроку "Води суходолу Африки". Дає можливість краще ознайомитись з водними об’єктами материка, здійснити віртуальну подорож по найдовших річках Африки, різноманітних озерах та помилуватися чаруючим водоспадом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Прийом “Закінчіть речення"Назва «Африка» означає …Материк омивається…Майже посередині Африку перетинає…Африку досліджували…Найбільший півострів материка…Від Європи Африка відділена…морем та протокою…Від Азії Африка відділена… морем та каналом…Найвища точка Африки…На материку розташовані гори ……, ……, ……Найменше опадів випадає у кліматичному поясі…. Одна пора року – літо, характерна для кліматичного поясу….

Номер слайду 4

Прийом “Знайди помилку"Африка найбільший за площею материк. Вона розташована в усіх кліматичних поясах.2. Африку омивають тільки теплі течії. Це найспекотніший материк земної кулі. Найвища температура повітря +40 С.3. В центрі Африки лежить тропічний кліматичний пояс . Крайня північна точка Африки розташована в субекваторіальному поясі.

Номер слайду 5

Африканське прислів’я. Вода дорожча за борошно

Номер слайду 6

Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів.

Номер слайду 7

Мета : Сформувати систему знань про внутрішні води Африки, розкрити загальні особливості вод суходолу,виявити їх залежність від рельєфу та клімату.;охарактеризувати найголовніші системи річок, озер, водоспадів; формувати вміння роботи з картами атласу, виховувати турботливе ставлення до природи

Номер слайду 8

Прийом «Мікрофон» 1. Чому ми вивчаємо тему «вода»? З якою метою?2. Чи знадобляться в подальшому житті знання з даної теми?3. Чому вода найцінніший мінерал на Землі? 4. Яке значення має вода для окремих регіонів Африки?

Номер слайду 9

Самооцінка особистості до вивчення теми.

Номер слайду 10

РОЗПОДІЛ РІЧКОВОЇ СІТКИРельєф. Клімат. Більшість річок належить до басейну Атлантичного океану Більшість річок тече в районах з великою кількістю опадів

Номер слайду 11

Номер слайду 12

РІЧКИ АФРИКИАтлантичного океану. Внутрішнього стокуІндійського океану. Ніл. Конго. Нігер. Оранжева. ШаріОкаванго. Причина. РЕЛЬЄФЗамбезіЛімпопо

Номер слайду 13

ЖИВЛЕННЯ РІЧОК Річки Африки живляться переважно дощовими водами. Снігове і льодовикове живлення відіграють незначну роль.

Номер слайду 14

Робота зі словником. Внутрішній стік, оазиси, ваді. Внутрішній стік – територія, яка не має через річки зв’язку із Світовим океаном. Оазис — це місця з рослинністю в пустелі, де підземні води залягають близько до поверхні землі. Ваді – сухі русла річок.

Номер слайду 15

Ніл. Конго. Нігер. НАЙБІЛЬШІ РІЧКИ

Номер слайду 16

Найдовша річка світу (6671 км). Має два витоки – Білий Ніл та Голубий Ніл. Живлення дощове. Повноводна влітку. Єдина річка, що тече Сахарою. Впадаючи в океан утворює величезну дельту, де виникла найдавніша цивілізація світу Давнього Єгипту .

Номер слайду 17

Конго. Найбільш повноводна річка і друга за довжиною. Щорічно виносить в океан стільки ж води скільки 15 річок, як Ніл. Повноводна цілий рік. Судноплавство існує тільки на окремих ділянках .

Номер слайду 18

Нігер. Третя за величиною річка Африки. (Нігер у перекладі – «чорна»). Повноводна влітку. Використовують для зрошення.

Номер слайду 19

ЗамбезіНайбільша з річок, що впадають в Індійський океан. Багато порогів та водоспадів. В нижній течії велика судноплавна річка. Повноводна влітку. Водоспад Вікторія відкритий в середині XIX століття. Давідом Лівінгстоном. Висота 200 метров

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Озера Африки«Озерний край» Африки – схід, де проходить смуга рифтових долин Східноафриканський грабен.

Номер слайду 23

Озеро Вікторія. Найбільше озеро Африки і друге за площею прісноводне озеро у світі. Площа озера -68 тіис. км.кв. Глибина досягає 80 м, а довжина берегової лінії – близько 7 тис. км.

Номер слайду 24

Танганьїка, Ньяса. Утворені в розломах земної кори – грабенах. Танганьїка – рифтове озеро. Це найдовше і друге за глибиною (1470 м) після Байкалу озеро в світі (670 км). Воно оточене високими і крутими берегами. Танганьїка. Ньяса

Номер слайду 25

Озеро Чад. Чад мілководне озеро. Глибина його – 4-7 м.. Вода в ньому прісна. Площа його змінюється, в пору дощів збільшується майже в 2 рази. Камерунське селище на березі озера Чад Вид із космосу

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

«Географіча мозаїка» 1 Кольорова річка Африки. 2 Річка, на якій знаходиться водоспад заввишки 120м – одне з див природи світу. 3 Найдовша річка на материку 4 Найбільше за площею озеро Африки.5 Пересохлі річища 6 Річка, що двічі перетинає екватор 7 Озеро, що знаходиться в пустелі Сахара 8 Найдовше озеро в світі.....9 Водоспад, названий на честь королеви Англії.10 Які чинники вплинули на формування річкової мережі в Африці?

Номер слайду 29

Розв'яжи задачу… «Абсолютна висота найвищої точки материка Африка становитьблизько 6000 м, температура біля підніжжя вулкану + 280. Визначте температуру на вершині вулкану?»

Номер слайду 30

Роблю висновок

Номер слайду 31

Рефлексія. Поміркуйте… - Чого ви навчилися під час подорожі ? - Які труднощі виникли? - Що сподобалось на уроці? - Яке з місць хотіли б відвідати?

Номер слайду 32

Домашнє завдання• Опрацювати § 15 .• Підготувати повідомлення про рослинний та тваринний світ материка.• Скласти кросворд «Внутрішні води Африки».

Номер слайду 33

Дякую за увагу!!!Молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Седель Юлія
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kovalchuk Mariya
    Дякую за чудову презентацію!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Угрин Мирослава
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
31 серпня 2019
Переглядів
10209
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку