Презентація до уроку "Вживання великої літери".

Про матеріал
Презентаційний матеріал до уроку з української мови, пристосований для використання під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Предмет: Українська мовагрупа ___Дата: ___Кількість годин- 1 Тема уроку. Вживання великої літери.

Номер слайду 2

Які це власні назви? (індивідуальні найменування окремих одиничних об'єктів)Які іменники належать до власних назв? (імена, прізвища, клички тварин, географічні назви, астрономічні назви, назви книжок, газет, журналів, кінофільмів, кораблів, назви організацій та установ, історичних подій, релігійних свят та ін.)Загальні назви? (узагальнені найменування однорідних предметів)Як розрізняються власні і загальні назви? (За значенням і граматично. Загальні мають переважно форми однини і множини: ключ – ключі, а власні вживаються або тільки у формі однини ( Київ, Дніпро) , або тільки у формі множини ( Чернівці, Карпати)Користуючись наступними таблицями,складіть власну таблицю правил вживання великої літери (в зошиті)

Номер слайду 3

Розгляньте ще один варіант цієї інформації.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Самостійна робота (письмово)Відредагувати текст. Пояснити правопис великої літери.(К,к)иїв — столиця (У,у)країни. Тут працює (П,п)резидент (У,у)країни, (В,в)ер­ховна(Р,р)ада, (У,у)ряд (У,у)країни. Тут приймаються і затверджуються закони, за якими розбудовується наша незалежна, вільна (Д,д)ержава. Широко відомі в (У,у)країні та світі центральна вулиця (К,к)иєва — (Х,х)ре­щатик і центральна площа — (М,м)айдан(Н,н)езалежності, де святкують (Д,д)ень(К,к)иєва, проводять урочистості, мітинги, концерти, змагання. На (М,м)айдані споруджено найбільший фонтан міста, працюють підземні торговельні центри. Керує містом (К,к)иївська(М,м)іська(Д,д)ержавна(А,а)дміністрація. На неї та на киян покладаються обов'язки підтримувати статус сучасної (Є,є)вро­пейської столиці. Тому бути киянином не тільки почесно, але й відпо­відально.

Номер слайду 6

Розважимось? Розгадати кросворд По горизонталі. 1. Одна з давніх назв Дніпра. 2. Гори, які знаходяться у західній частині України. 3. Річка, протікає по території України і впадає у чорне море. 4. Четверта планета Сонячної системи. 5. Псевдонім відомої поетеси, який походить від назви країни. 6. Місто на території України, назва якого завжди вживається у множині. 7. Ім’я співачки Божої Матері По вертикалі…

Номер слайду 7

Якщо ви розгадали кросворд правильно, то відповіли на єдине питання по вертикалі: Країна,столицею якої є Київ?

Номер слайду 8

Домашнє завдання:https://4book.org/uchebniki-ukraina/10-klass/ukrayinska-mova-10-klas-zabolotniy-2018-ukr. Стор.117-121 (опрацювати усно), впр.276,278 (письмово)

pptx
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
5023
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку