Презентація до уроку " Йонні рівняння (продовження)"

Про матеріал
Пропоную добірку матеріалів до уроку в 9 класі по темі " Йонні рівняння (продовження)". Інформація до цієї теми оформлена у формі презентації. В презентації розміщено досить багато інформації та цікавих ілюстрацій, корисних для підготовки до уроку за темою " Складання йонних рівнянь". Інформація, яка розміщена в цій презентації, може бути цікавою для вчителів хімії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Йонні рівняння(продовження)Урок №14

Номер слайду 2

Мета: Повторити й узагальнити знання з теми «Розчини». Визначити рівень засвоєння знань, умінь і навичок учнів основних понять теми, закріпити вміння складати йонні рівняння реакції, розв’язувати заді на масову частку речовини в розчині та ступінь дисоціації. Розвивати вміння знаходити логічні зв’язки між поняттями, використовувати набуті знання в різних ситуаціях. Підготуватись до тематичного оцінювання. Розвивати культуру хімічної мови. Виховувати вміння працювати в колективі, повагу один до одного.

Номер слайду 3

Цілі уроку:дидактичні:закріпити вміння складати йонні рівняння реакції.розвивальні: розвивати навички складання рівнянь хімічних реакцій на прикладі реакцій у розчинах електролітів.виховні: формувати вміння працювати в групі, виховувати почуття відповідальності, сприяти формуванню у кожного учня розуміння своєї значимості.

Номер слайду 4

1.«Вірю - не вірю»Учні по-черзі витягують твердження, зачитують його вголос і дають відповідь одним словом – «вірю» чи «не вірю». Якщо твердження невірне, учень повинен дати правильну відповідь, при необхідності пояснити. За кожну правильну відповідь команді зараховується 1 бал. Проведення гри

Номер слайду 5

1. Суміш вапна і води – суспензія. 2. Розчин цукру - емульсія. 3. Компонент розчину, який перебуває в тому самому агрегатному стані, що й розчин, називається розчинником. 4. Процес розчинення – це лише фізичний процес 5. Формула глауберової солі Na2 SO4 • 10 H2 O.

Номер слайду 6

6. Вода – полярний розчинник. 7. Гашене вапно – добре розчиняється у воді. 8. Розчинність більшості твердих речовин спадає з підвищенням температури. 9. Розчинність газів спадає з підвищенням температури. 10. Розчини, які містять мало розчиненої речовини, називаються розведеними. 11. Розчин, в якому певна речовина за даної температури ще може розчинитися, називається насиченим.

Номер слайду 7

12. З підвищенням тиск розчинність газів зростає. 13. Під час дисоціації кислот утворюються катіони лише одного типу – гідроген-йони. 14. Розчини, які проводять електричний струм, називаються неелектролітами. 15. Кислоти , основи і солі належать до неелектролітів. 16. Оксиди і прості речовини під час розчинення на йони не розпадаються.

Номер слайду 8

Команди отримують ігрове поле, на якому написані пари йонів. Завдання: вказати, які пари йонів не можуть одночасно існувати в розчині й пояснити чому. Одна команда вказує номер комірки для іншої. Відповідає конкретний учень з команди. Вірна відповідь – 1 бал для команди. 2. Морський бій

Номер слайду 9

А Б В Г Д1 Mg2+ і Cl─ Fe3+ і OH─ Na+ і Cl─ Ag+ і Cl─ Mg2+ і NO3─2 Mg2+ і NO3─ K+ і OH─ Al3+ і PO43─ H+ і CO32─ Li+ і PO43─3 H+ і Si. O32 Ca2+ і CO32─ H+ і PO43─ Na+ і SO42─ H+ і OH─4 Ba2+ і OH─ Ba2+ і PO43─ Cu 2+ і S2─ H+ і Cl─ Cu 2+ і OH─

Номер слайду 10

Кожна команда отримує картки з формулами . Завдання: розділити речовини на електроліти і неелектроліти. Електроліти – на слабкі і сильні. H2 SO4, O2, спирт, KOH, Cu(OH)2, Na2 SO4, крохмаль, H2, H2 CO3, HCl3. Сортувальники.

Номер слайду 11

4. Хто швидше. Команди отримують картки із рівняннями. Кількість рівнянь дорівнює кількості учнів у команді. Завдання: написати рівняння практично можливих реакцій у молекулярній, повній йонній і скороченій йонній формі. а) НNO3 + Ва(ОН)2 →…; б) КNO3 + Ba. Cl2 → … ;в) Са. СО3 + НNO3 →…; г) Na. OH + Fe2(SO4)3 →…д) Ва. SO4 + HNO3 →…; ж) Na. Cl + КNO3 →… .

Номер слайду 12

5. Склади рівняння. Написати молекулярні і повні йонні рівняння реакцій, що відповідають таким схемам :а) Аg+ + Сl─ = Аg. Сl↓ ;б) Н+ + ОН─ = Н2 О ;в) СО32─ + 2 Н+ = СО2↑ + Н2 О .

Номер слайду 13

6. Математичний конкурс. Розв’яжіть задачі.1. Обчислити масову частку солі в розчині, якщо в 90 г води розчинили 10 г солі.2. Визначити ступінь дисоціації електроліту, якщо з кожних 20 молекул про дисоціювало на йони 5.

Номер слайду 14

7. Практичний конкурс. Запропонуйте, як ненасичений розчин зробити насиченим. Відповідає та команда, яка швидше підняла руку. Одна пропозиція – 1 бал.

Номер слайду 15

Підведення підсумків. Виставлення оцінок. Домашнє завдання§ 6- 11

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
316
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку