Презентація. Реакції обміну між розчинами електролітів. Йонно-молекулярні рівняння хімічних реакцій.

Про матеріал
Пропоную до уваги добірку навчального матеріала у вигляді презентації. Презентація за темою "Реакції обміну між розчинами електролітів. Йонно-молекулярні рівняння хімічних реакцій." може бути корисною та використана під час підготовки до уроку або під час уроку онлайн або офлайн заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття. Реакції обміну між розчинами електролітів. Йонно-молекулярні рівняння хімічних реакцій.

Номер слайду 2

План заняття.1. Повторення навчальної інформації за § 9. «Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/10.php та за § 11. «Кислотність середовища. Поняття про p. H розчину». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/12.php або за посібниками https://ua.mozaweb.com/uk/ 2. Ознайомлення з навчальною інформацією за § 12. «Реакції обміну між розчинами електролітів. Йонно-молекулярні рівняння хімічних реакцій». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/14.php або за посібниками https://ua.mozaweb.com/uk/ 3. Ознайомлення з умовами домашнього завдання.

Номер слайду 3

Домашнє завдання.1. Повторити навчальну інформацію за § 9. «Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/10.php та за § 11. «Кислотність середовища. Поняття про p. H розчину». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/12.php або за посібниками https://ua.mozaweb.com/uk/ 2. Вивчити навчальну інформацію за § 12. «Реакції обміну між розчинами електролітів. Йонно-молекулярні рівняння хімічних реакцій». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/14.php або за посібниками https://ua.mozaweb.com/uk/ 3. Виконати письмові завдання домашньої роботи.

Номер слайду 4

Повторення навчальної інформації. Поняття. Визначення. Стислі пояснення. Особливості дисоціації води. Кислотність середовища. Водневий показник. Значення p. H. Застосування водневого показника. Визначення кислотності середовища. https://learningapps.org/ кислотність (пазл). середовище розчинів. p. H середовища (числова пряма). https://ua.mozaweb.com/uk/ відеосюжети ( індикатори, індікаторні властивості пігментів рослин)Завдання для засвоєння матеріалу ( за підручником ) 1 · 10-7 моль у 1 л розчину. ?

Номер слайду 5

Реакції обміну між розчинами електролітів. Йонно-молекулярні рівняння хімічних реакцій. Типи реакцій. Реакції обміну.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Реакції обміну між солями, кислотами й основами в розчинах відбуваються за умови, що в результаті реакції:• утворюється вода;• випадає осад (нерозчинна у воді речовина)• виділяється газ. Реакції обміну між розчинами електролітів з позицій теорії електролітичної дисоціації. Складають йонно-молекулярні рівняння: в молекулярному рівнянні реакції формули сильних електролітів замінюють формулами йонів, на які дисоціюють ці електроліти, а інші речовини (осади, гази, слабкі електроліти, оксиди тощо) - залишають у молекулярній формі. Молекулярне рівняння реакції. Повне йонно-молекулярне рівняння реакції. Скорочене йонно-молекулярне рівняння реакції.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Можна скласти йонно-молекулярне рівняння для будь-якої реакції в розчині. Такі рівняння відображають реальний процес, що відбувається в розчині, оскільки частина йонів не бере участі в реакції. Скорочене йонно-молекулярне рівняння реакції показує хімічну суть цієї реакції: наприклад, якщо в розчині одночасно наявні йони H+ і OH-, вони взаємодіють один з одним, утворюючи слабкий електроліт - воду. H+ + OH- = H2 OХімічна суть реакцій нейтралізації полягає у сполученні йонів H+ і OH- у молекулу слабкого електроліту - води. Якщо ніякі йони один з одним не сполучаються, змін у розчині не відбувається. Це означає, що реакція неможлива:2 KCl + Mg. SO4 = Mg. Cl2 + K2 SO4 Ліва й права частини рівняння однакові, тобто утворений розчин містить усі йони, що були в розчинах реагентів.

Номер слайду 12

Йонно-молекулярне рівняння - це рівняння, яке містить формули речовин і формули йонів. Йонно-молекулярне рівняння вказує на те, що саме відбувається під час хімічного перетворення, тобто які частинки взаємодіють і утворюються в розчині. Складаючи таке рівняння, кожну речовину подають у тій формі (дисоційованій, недисоційованій), яка переважає в реакційній суміші чи є в ній єдино можливою. Під час складання йонно-молекулярного рівняння дотримуються такої послідовності дій:1. Записують «звичайне» хімічне рівняння (його називають молекулярним1).2. За таблицею розчинності визначають, які реагенти і продукти реакції розчиняються у воді, а які - не розчиняються.3. З’ясовують, які реагенти і продукти реакції є сильними електролітами, а які - слабкими електролітами чи неелектролітами ( оксиди, прості речовини). 4. Формули розчинних сильних електролітів замінюють на формули відповідних йонів, ураховуючи індекси та коефіцієнти. Спочатку записують катіони, потім - аніони.5. З обох частин отриманого рівняння вилучають однакові йони (у разі їх наявності) в однаковій кількості.6. Якщо всі коефіцієнти є кратними, їх ділять на відповідне число.

Номер слайду 13

У вигляді йонів записують формули сильних електролітів:сильних кислот: HNO3, НСl, H2 SO4, НІ;сильних основ (лугів): KOH, Na. OH, Cs. OH, Са(ОН)2, Ва(ОН)2;розчинних у воді солей: КСl, Na2 SO4, К3 РО4, Ва. Сl2, Al2(SO4)3; Fe(NO3)3. У вигляді повних формул записують формули:води: Η2Ο;слабких кислот і кислот середньої сили: H2 S. H2 SO3, Н3 РО4;нерозчинних основ і амфотерних гідроксидів: Сu(ОН)2; Mg(OH)2; Аl(OН)3;нерозчинних і малорозчинних солей: Cu. S; Ag. Cl, Ba. SO4, Са. СО3;газуватих речовин: CO2, SO2, Н2, H2 S;оксидів металічних і неметалічних елементів. Знак ↓ ставлять біля формул нерозчинних і малорозчинних речовин, які випадають в осад, а знак ↑ - біля формул газуватих продуктів реакції. У повному йонно-молекулярному рівнянні вилучають однакові йони в лівій і правій його частинах, якщо вони є. Їх кількість має бути однаковою. Якщо це не так, перевіряють правильність добору коефіцієнтів.

Номер слайду 14

Стисло про основне• Реакції йонного обміну відбуваються між електролітами в розчині.• Однією з умов перебігу реакцій йонного обміну між розчинами електролітів є випадання осаду або утворення води або газуватої речовини. Реакцію йонного обміну описують трьома видами рівнянь: молекулярним, повним йонним, скороченим йонним.• У молекулярному рівнянні записують молекулярні формули речовин.• У повному йонному рівнянні замість молекулярних формул сильних електролітів пишуть йони, на які речовина дисоціює.• У лівій частині скороченого йонного рівняння записують йони, з яких унаслідок хімічної реакції утворюється неелектроліт чи малодисоційована речовина, а в правій - її молекулярну формулу.• Складаючи повні йонні рівняння реакцій обміну між електролітами, наявні в розчині сильні електроліти записують у вигляді йонів, а слабкі - молекулярними формулами.

pptx
Додано
18 листопада 2022
Переглядів
1484
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку