Презентація до уроку з біології на тему "Головний мозок. Соматична і вегетативна нервова системи"

Про матеріал
Презентація до уроку з біології 8 клас за наведеними темами. Містить детальні рисунки та схеми будови нервової системи з короткими поясненнями для простого розуміння матеріалу. Містить все необхідне.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Головний мозок. Поняття про соматичну та вегетативну нервову системи

Номер слайду 2

Головний мозокце вищий нервовий відділ нервової системи людини, розміщений у порожнині черепа і через великий потиличний отвір з’єднаний зі спинним мозком. Важить в середньому 1470 г, утворений переднім мозком (великі півкулі), мозочком і стовбуром (проміжний, середній, довгастий мозок). Регулює поряд з ендокринною системою всі життєво важливі функції організму.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Будова і функції головного мозку. СТОВБУР. Утворений довгастим мозком, середнім, проміжним мозком. Складається з білої речовини, у товщі знаходяться ядра сірої речовини. Стовбур переходить у спинний мозок утворюючи єдину центральну нервову систему (ЦНС)

Номер слайду 5

Будова і функції головного мозку. СТОВБУР. У довгастому мозку знаходяться центри:-дихальний;-травний;-серцево-судинний;За рахунок наявності цих життєво важливих центрів довгастий мозок ще називають «Вузлом життя».

Номер слайду 6

Будова і функції головного мозку. СТОВБУР. Міст з’єднує між собою довгастий і середній мозок. Містить центри, що контролюють:-міміку та жування;-поставу та рівновагу;Служить місцем, де проходять нервові імпульси низхідними і висхідними шляхами між спинним та головним мозком.

Номер слайду 7

Будова і функції головного мозку. СТОВБУР. Середній мозок контролює реакції на зовнішні подразники, тонус (напругу) м’язів

Номер слайду 8

Будова і функції головного мозку. СТОВБУР. Проміжний мозок регулює: Обмін речовин;Температуру тіла;Зв’язує рецептори тіла з корою великих півкуль. Містить у собі таламус і гіпоталамус.

Номер слайду 9

Будова і функції головного мозку. ТАЛАМУС. Таламус (зорові горби)- складова проміжного мозку, яка охоплює більшу його частину. Головний підкірковий центр, який спрямовує імпульси всіх видів чутливості (температурний, больовий, тощо) до стовбура мозку, підкіркових вузлів і кори великого мозку. Таламус

Номер слайду 10

Будова і функції головного мозку. ГІПОТАЛАМУС. Гіпоталамус-відділ просміжного мозку, який регулює обмін речовин, діяльність серцево-судинної системи, травної, видільної систем і залоз внутрішньої секреції, механізми сну, неспання, емоцій. Здійснює зв’язок нервової і ендокринної систем. Гіпоталамус

Номер слайду 11

Будова і функції головного мозку. МОЗОЧОК. Будова: сіра речовина утворює кору і ядра всередені мозочка. Складається з двох півкуль і черв’яка, який розташований між ними. Функції: регулює і координує рухи тіла, м’язовий тонус. Здійснює безумовну рефлекторну діяльність (центри вроджених рефлексів)

Номер слайду 12

Будова і функції головного мозку. ВЕЛИКІ ПІВКУЛІ. Будова: кора утворена сірою речовиною – тілами і короткими відростками нервових клітин. Товщина кори 1,5-3 мм. Біла речовина утворена відростками. Площа кори 2-2,5 тис. см2, вона складається з 14 млрд тіл нейронів. Виділяють наступні частки (долі )головно мозку:

Номер слайду 13

Будова і функції головного мозку. ВЕЛИКІ ПІВКУЛІ. Функції: здійснює вищу нервову діяльність (мислення,мовлення, пам’ять, увага, уява, здатність писати, читати). Зв’язок із зовнішнім середовищем відбувається за допомогою аналізаторів, що знаходяться:-потилична частка (зорова зона);-скронева частка (слухова зона);-уздовж центральної борозни ( шкірно-м’язова зона);-внутрішня поверхня кори (смакова і нюхова зона)

Номер слайду 14

Будова і функції головного мозку. ВЕЛИКІ ПІВКУЛІ.

Номер слайду 15

Будова і функції головного мозку. 12 ПАР ЧЕРЕПНО-МОЗКОВИХ НЕРВІВ.

Номер слайду 16

Соматична нервова система. Охоплює ті відділи ЦНС і ПНС, які іннервують опорно-руховий апарат і забезпечує чутливість нашого тіла (дотикову, больову, температурну)Функції: Збирає інформацію від органів чуття і спрямовує її до ЦНС;Передає нервові імпульси від ЦНС до скелетних м’язів, керуючи різноманітними рухами нашого тіла;

Номер слайду 17

Вегетативна (автономна) нервова система. Складається з нервових центрів, розташованих у головному та спинному мозку.

Номер слайду 18

Вегетативна (автономна) нервова система

Номер слайду 19

Вегетативна (автономна) нервова система

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
10512
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку