Система кровообігуСерце: будова серця та функціїРобота серця

Про матеріал
Презентація до уроку при вивченні теми "Система кровообігу. Серце: будова серця та функції. Робота серця"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Система кровообігу Серце: будова серця та функції Робота серця Мельник Ганна Леонідівна, вчитель біології вищої категорії

Номер слайду 2

Мета: вивчити значення кровообігу в життєдіяльності організму людини, встановити взяємозв'язок будови серця з його функціями, дізнатись про основні властивості серцевого м'яза; розвивати вміння аналізувати, порівнювати причинно- наслідкові зв'язки, самостійно працювати з додатковою літературою; виховувати самостійність, наполегливість, інтерес до вивчення біології, бережливе ставлення до свого здоров'я. Обладнання: таблиці “ Кровообіг ”, “ Будова серця ”, “ Еволюція кровоносної системи хордових ”, муляжі серця. Завдання уроку: - допомогти учням встановити значення кровообігу в життєдіяльності організму людини; - визначити основні властивості серцевого м'яза; - встановити взаємозв'язок будови серця з його функціями; - охарактеризувати механізми, що регулюють роботу серця. Мельник Г.Л.

Номер слайду 3

Недостатньо тільки отримувати знання, треба знати їх застосування. Недостатньо тільки знати, треба діяти. Й.-Б. Гете. Мельник Г.Л.

Номер слайду 4

Пригадаймо будову кровоносної системи хребетних тварин Мельник Г.Л. Надклас Риби Клас Земноводні Клас Плазуни Клас Птахи Клас Ссавці

Номер слайду 5

Серце Мельник Г.Л. Прислухайтеся – у грудях серце стука, Вистукує один і той же ритм. Коли немає серця – справжня мука, І ми без серця жити не змогли б. Воно лежить в мішечку перикарду, А в порожнинах кров, як той вогонь А з ендокарду, міокарду, епікарду Складається серцевий наш двигун. Штовхає кров у плетиво судинне, Вона ж біжить до мозку, до легень, Життя дарує в тілі всім клітинам Щоночі, щосекунди, кожен день. Така робота серця – титанічна (Життя триває наше кожну мить), Але воно – тканинне і не вічне, Тож, люди, серце ваше бережіть. Здавалося б як камінь, серце стука, Рідкою кров судинами біжить, Але без серця жити – справжня мука. Тож, люди, серце ваше бережіть.

Номер слайду 6

Історія вивчення кровообігу Мельник Г.Л. Гіппократ Аристотель Цікавилися питаннями кровообігу й вивчали його. Проте їх уявлення були недосконалі й у багатьох випадках помилкові. Венозні й артеріальні кровоносні судини вони уявляли як дві самостійні системи, не сполучні між собою. Вважалося, що кров рухається тільки по венах, в артеріях натомість, знаходиться повітря.

Номер слайду 7

Мельник Г.Л. Спростував переконання Гіппократа і Аристотеля. Він експериментально довів, що кров рухається серце і по артеріях, і по венах. І якщо хоч на хвилинку зупинити рух крові, це стане смертельним для людини.

Номер слайду 8

Мельник Г.Л. Функції кровоносної системи Живлення організму Звільнення організму від продуктів обміну речовин та гуморальна регуляція його функціонування

Номер слайду 9

Будова серця Мельник Г.Л.

Номер слайду 10

Мельник Г.Л. Напрям кровотоку в серці Порожнисті вени Праве передсердя Тристулковий клапан Правий шлуночок Півмісяцевий клапан Легенева артерія Легеневі вени Ліве передсердя Двостулковий клапан Лівий шлуночок Півмісяцевий клапан Аорта

Номер слайду 11

Робота серця Мельник Г.Л. Роботу серця можна зареєструвати з допомогою спеціального приладу – електрокардіографа. Запис електричних струмів називається електрокардіограмою.

Номер слайду 12

Фізкультхвилинка – гра “Міф це чи реальність” Мельник Г.Л. Серце – це двигун крові в організмі. Серце – це трикамерний м'язовий орган у грудній порожнині. Вени – це судини, що несуть кров від серця. Скорочення передсердь триває 0,3 секунди. Пульс – це коливання стінок судин, спричинений зміною тиску крові в судинах у ритмі скорочення серця.

Номер слайду 13

Робота в дослідницьких лабораторіях Мельник Г.Л. ДЛ №1 Задача Розрахуйте хвилинний об'єм крові, якщо відомо, що кількість кисню, який використовується за одну хвилину, становить 240мл, вміст кисню в артеріальній крові – 19%, а у венозній – 13%. ДЛ №2 Задача Розрахуйте хвилинний обсяг крові, якщо відомо, що кількість крові, яка викидається за одне серцеве скорочення, дорівнює 70мл, а частота серцевих скорочень 70 ударів за одну хвилину.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Мельник Г.Л. Опрацювати відповідний параграф підручника Підготувати повідомлення “ Історія відкриття кровообігу ”

Номер слайду 15

Список використаних джерел: Мельник Г.Л. Богданова Д.К. Біологія: Довідник школяра і студента – Донецьк: ТОВ ВКФ “ БАО “, 2006. Довідник з біології/За ред. Акад. НАН України К.М. Ситника. – К.: Наук. думка, 1998. Массаригін А.Г. та ін. Анатомія і фізіологія людини: Посібник для вчителів. – К.: Рад. шк., 1975. Сало Т.В. Біологія людини: Навчальний посібник. – х.: Країна мрій, 2002. Степанюк А., Міщук Н. Біологія, 9кл. – Тернопіль:Підручники і посібники, 2009.

ppt
Додано
13 березня 2020
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку