Презентація до уроку з фізики 9 клас на тему" Електромагнітне поле й електромагнітні хвилі"

Про матеріал

Матеріал предназначений для вчителя. Дана презентація містить матеріали до різних етапів уроку. В презентації містяться матеріали для закріплення і знань і вмінь отриманих в процесі вивчення даної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електромагнітне поле й електромагнітні хвилі Виконала вчитель фізики Шполянського навчально – виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ліцей” Браславська Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Очікувані результати Учні повинні давати означення електромагнітного поля, давати означення електромагнітної хвилі, називати фізичні величини які характеризують електромагнітну хвилю.

Номер слайду 3

Організаційний етап Повторення вивченого матеріалу 1. Що таке звук? 2. Від чого залежить швидкість поширення звуку? 3. Якою фізичною величиною визначається висота тону? 4. Якою фізичною величиною визначається висота тону? 5. Чим визначається гучність звуку? 6. Наслідком якого явища є відлуння? 7. Що таке інфразвук? 8. Що таке ультразвук?

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань та вмінь 1. Як утворюється і поширюється електромагнітна хвиля? 2. Які відкриття у фізиці дозволили винайти радіозв’язок, телебачення, інтернет.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Електромагнітне поле. 2. Електромагнітна хвиля. 3. Характеристика електромагнітних хвиль.

Номер слайду 6

Електромагнітне поле Електромагнітне поле – вид матерії, за допомогою якого здійснюється взаємодія між зарядженими тілами і частинками та намагніченими тілами.

Номер слайду 7

Електромагнітна хвиля Електромагнітна хвиля – це поширення в просторі змінного електромагнітного поля.

Номер слайду 8

Характеристики електромагнітних хвиль. Електромагнітні хвилі, на відміну від механічних, можуть бути тільки поперечними, оскільки в кожній точці простору напруженість електричного поля, магнітна індукція і швидкість поширення цих хвиль взаємно перпендикулярні.

Номер слайду 9

Електромагнітна хвиля, як і механічна, характеризується частотою,довжиною і швидкістю поширення. Довжина електромагнітної хвилі – це відстань, на яку поширюється електромагнітна хвиля за один період. Частота електромагнітної хвилі – це частота, з якою змінюються значення напруженості та індукції електромагнітного поля в даній точці простору, вона збігається із частотою коливань джерела електромагнітної хвилі.

Номер слайду 10

Електромагнітна хвиля, як і механічна, характеризується частотою, довжиною і швидкістю поширення. Дані величини пов’язані формулою хвилі: υ=λν

Номер слайду 11

Дж. Максвелл теоретично обчислив швидкість поширення електромагнітної хвилі у вакуумі й виявив, що отримане значення збігається зі значенням швидкості світла у вакуумі.

Номер слайду 12

Електромагнітні хвилі мають такі властивості: - в однорідному середовищі вони поширюються рівномірно і прямолінійно; - підлягають закону відбивання хвиль; заломлюються згідно із законом заломлення хвиль і фокусуються; - поглинаються; їм притаманні хвильові явища дифракції, інтерференції, поляризації.

Номер слайду 13

Закріплення нових знань і вмінь Якщо довжина електромагнітної хвилі у вакуумі дорівнює 200 м, то частота цієї хвилі становить: А 1,5 МГц Б 15 МГц В 6 ГГц Г 60 ГГц 2. Визначити частоту електромагнітної хвилі у вакуумі, якщо довжина цієї хвилі дорівнює 75 нм. 3. Визначте довжину електромагнітної хвилі частою 2 МГц у середовищі, де швидкість хвилі дорівнює 2∙108 м/с. 4. Електромагнітні коливання частотою 1 МГц спричиняють в однорідному середовищі утворення електромагнітних хвиль із довжиною хвилі 250 м. Визначте швидкість хвиль у цьому середовищі.

Номер слайду 14

Рефлексія 1. Дайте означення електромагнітного поля, назвіть його складові. 2. Як утворюється електромагнітна хвиля? Які об’єкти її можуть випромінювати? 3. Які фізичні величини характеризують електромагнітну хвилю? Як вони пов’язані? 4. Які властивості електромагнітних хвиль?

Номер слайду 15

Домашнє завдання Вивчити § 19, виконати вправа 19 завдання № 2; 5.

Номер слайду 16

Використана література Підручник фізика 9 клас за редакцією В. Г. Бар’яхтара, С. О. Довгого 2. Підручник фізика 9 клас за редакцією Т. М. Засєкіна, Д. О. Засєкін 3. Збірник задач з фізики 9 клас І. М. Гельфгат, І. Ю. Ненашев

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Без'язична Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Zuyeva Masha
    Не дуже цікаво...
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
8 лютого 2018
Переглядів
10955
Оцінка розробки
4.4 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку