Презентація до уроку з хімії у 9 класі на тему: "Жири. Склад жирів, їх утворення. Гідроліз і гідрування жирів. Жири у природі, їх біологічна роль" зробить урок цікавим для учнів. Вона є наочним матеріалом до пояснення вчителя. Складена презентація з викладенням проведених етапів уроку. Дана презентація є додатком до конспекту уроку з поданої теми.
Вищі карбонові кислоти – складові жирів Формула кислоти Назва кислоти Природне джерело С15Н31СООН Пальмітинова Жири всіх тваринних тканин С17Н35СООН Стеаринова Жири всіх тваринних тканин С17Н33СООН Олеїнова Жири тканин та природні олії С17Н31СООН Лінолева Фосфоліпіди тканин та природних олій С17Н29СООН Ліноленова Фосфоліпіди тканин
Фізичні властивості жирів Демонстрація досліду Складання таблиці про розчинність жирів у різних розчинниках №п/п Назва розчинника спостереження 1. 2. Висновок: жири розчиняються в органічних розчинниках №п/п Назва розчинника спостереження 1. Етиловий спирт Розчинення олії 2. Вода Олія не розчиняється
Застосування жирів: в організмах тварин і рослин: запасні речовини еластичність шкіри теплоізоляція джерело води захист від пошкоджень джерело енергії виділення продуктів обміну речовин у техніці: миловаріння висихаючі олії оліфа, фарба у фармації: мазі спеціальні шампуні компреси вітаміни
1. ЖИРИ - ЦЕ... а) прості ефіри. б) складні ефіри. 2.ЯКІ РЕЧОВИНИ ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ ТВАРИННИХ ЖИРІВ? а) гліцерин; б) етанол; в) пальмітинова кислота; г) метан. д) стеаринова кислота. 3.ЯКІ РЕАКЦІЇ НЕ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ РОСЛИННИХ ЖИРІВ? а) гідроліз; б) полімеризація; в) гідрування 4. ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ РОСЛИННИХ МАСЕЛ? а) етанол; б) гліцерин; в) метан; г) стеаринова кислота. 5. ЯКІ РЕАКЦІЇ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ТВАРИННИХ ЖИРІВ? а) водний гідроліз; б) гідрування; в)полімеризація; г) омилення. 6. ХТО З ПЕРЕРАХОВАНИХ УЧЕНИХ УПЕРШЕ СИНТЕЗУВАВ ЖИРИ? а) Лавуазьє; б) Бертло; в) Ломоносов. ТЕСТИ ПО ТЕМІ: “ЖИРИ”
7. ЯК НАЗИВАЮТЬСЯ ФЕРМЕНТИ, ЩО РОЗЩЕПЛЮЮТЬ ЖИРИ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ? а) пепсин; б) тироксин; в) ліпаза. 8. ХТО З ПЕРЕРАХОВАНИХ УЧЕНИХ ЗАЙМАВСЯ ВИВЧЕННЯМ ЖИРІВ? а) Бертло; б) Шеврель; в) Лавуазьє; г) Ломоносов. 9. ЯКІ З ДАНИХ ПРОДУКТІВ ОДЕРЖУЮТЬ ІЗ ЖИРІВ? а) мило; б) гліцерин; в) вибуxівку; г) маргарин д) парфуми; е) креми і мазі. 10. ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ НАВЕДЕНИЙ ЖИР? СН2 – О – СО – С17Н31 СН – О – СО – С17Н31 СН2 – О – СО – С17Н31 а) триолеїн; б) трипальмітин; в) тристеарин.