Презентація до уроку з хімії в 9 класі на тему: "Жири. Склад жирів, їх утворення. Гідроліз і гідрування жирів. Жири у природі, їх біологічна роль".

Про матеріал

Презентація до уроку з хімії у 9 класі на тему: "Жири. Склад жирів, їх утворення. Гідроліз і гідрування жирів. Жири у природі, їх біологічна роль" зробить урок цікавим для учнів. Вона є наочним матеріалом до пояснення вчителя. Складена презентація з викладенням проведених етапів уроку. Дана презентація є додатком до конспекту уроку з поданої теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з хімії в 9 класі Усе хочемо знати

Номер слайду 2

Завдання уроку: закріпити знання про спирти, карбонові кислоти та естери; ознайомитись із будовою та складом жирів; вивчити їх хімічні властивості на прикладі гідролізу й гідрування. розглянути поширення жирів у природі, їх біологічну роль, застосування

Номер слайду 3

Дайте відповідь на запитання: Яка загальна формула спиртів? Які спирти називають багатоатомними? Наведіть приклади. Які органічні сполуки називають карбоновими кислотами?

Номер слайду 4

Жири. Склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири у природі, їх біологічна роль.

Номер слайду 5

Що спільного у продуктах, що зображенні на цьому малюнку? ?

Номер слайду 6

Жири – це естери глiцеролу i вищих карбонових кислот Що? Де? Коли? Хто? Жири (будова) Франція 1811 Мішель Ежен Шеврель Жири (синтез) Франція 1854 П’єр Ежен Марселен Бертло

Номер слайду 7

Загальна формула будови жирів О Н2С – О – С R1 О НС – О – С R2 О Н2С – О – С R3

Номер слайду 8

Вищі карбонові кислоти – складові жирів Формула кислоти Назва кислоти Природне джерело С15Н31СООН Пальмітинова Жири всіх тваринних тканин С17Н35СООН Стеаринова Жири всіх тваринних тканин С17Н33СООН Олеїнова Жири тканин та природні олії С17Н31СООН Лінолева Фосфоліпіди тканин та природних олій С17Н29СООН Ліноленова Фосфоліпіди тканин

Номер слайду 9

Робота з підручником . Прочитайте статтю на с.165-166 і складіть схему “Класифікація жирів” Жири Тверді (насичені кислоти) Тваринного походження Рослинного походження Рідкі (ненасичені кислоти) С15Н31СООН С17Н35СООН

Номер слайду 10

Фізичні властивості жирів Демонстрація досліду Складання таблиці про розчинність жирів у різних розчинниках №п/п Назва розчинника спостереження 1. 2. Висновок: жири розчиняються в органічних розчинниках №п/п Назва розчинника спостереження 1. Етиловий спирт Розчинення олії 2. Вода Олія не розчиняється

Номер слайду 11

З В Є О Д А М Я І Відгадайте анаграму В З А Є М О Д І Я

Номер слайду 12

Хімічні властивості жирів Водний гідроліз (розщеплення):

Номер слайду 13

2. Лужний гідроліз (омилення жиру). Демонстрація досліду:

Номер слайду 14

3. Гідрування жирів (рослинного походження) О Н2С – О – С С17Н33 О НС – О – С С17Н33 О Н2С – О – С С17Н33 О Н2С – О – С С17Н35 О НС – О – С С17Н35 О Н2С – О – С С17Н35 + 3Н2 Реакції приєднання й окиснення; знебарвлення бромної води; знебарвлення розчину KMnО4. t°, кат.

Номер слайду 15

Застосування жирів Основні продукти харчування Використання у техніці і фармації

Номер слайду 16

Гра “Зроби свій вибір” Подані вам застосування жирів поділіть на групи: 1. Застосування в організмах тварин і рослин 2. Застосування у техніці 3. Застосування у фармації

Номер слайду 17

Застосування жирів: в організмах тварин і рослин: запасні речовини еластичність шкіри теплоізоляція джерело води захист від пошкоджень джерело енергії виділення продуктів обміну речовин у техніці: миловаріння висихаючі олії оліфа, фарба у фармації: мазі спеціальні шампуні компреси вітаміни

Номер слайду 18

1. ЖИРИ - ЦЕ... а) прості ефіри. б) складні ефіри. 2.ЯКІ РЕЧОВИНИ ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ ТВАРИННИХ ЖИРІВ? а) гліцерин; б) етанол; в) пальмітинова кислота; г) метан. д) стеаринова кислота. 3.ЯКІ РЕАКЦІЇ НЕ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ РОСЛИННИХ ЖИРІВ? а) гідроліз; б) полімеризація; в) гідрування 4. ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ РОСЛИННИХ МАСЕЛ? а) етанол; б) гліцерин; в) метан; г) стеаринова кислота. 5. ЯКІ РЕАКЦІЇ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ТВАРИННИХ ЖИРІВ? а) водний гідроліз; б) гідрування; в)полімеризація; г) омилення. 6. ХТО З ПЕРЕРАХОВАНИХ УЧЕНИХ УПЕРШЕ СИНТЕЗУВАВ ЖИРИ? а) Лавуазьє; б) Бертло; в) Ломоносов. ТЕСТИ ПО ТЕМІ: “ЖИРИ”

Номер слайду 19

7. ЯК НАЗИВАЮТЬСЯ ФЕРМЕНТИ, ЩО РОЗЩЕПЛЮЮТЬ ЖИРИ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ? а) пепсин; б) тироксин; в) ліпаза. 8. ХТО З ПЕРЕРАХОВАНИХ УЧЕНИХ ЗАЙМАВСЯ ВИВЧЕННЯМ ЖИРІВ? а) Бертло; б) Шеврель; в) Лавуазьє; г) Ломоносов. 9. ЯКІ З ДАНИХ ПРОДУКТІВ ОДЕРЖУЮТЬ ІЗ ЖИРІВ? а) мило; б) гліцерин; в) вибуxівку; г) маргарин д) парфуми; е) креми і мазі. 10. ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ НАВЕДЕНИЙ ЖИР? СН2 – О – СО – С17Н31 СН – О – СО – С17Н31 СН2 – О – СО – С17Н31 а) триолеїн; б) трипальмітин; в) тристеарин.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Вітамін А – жиророзчинний вітамін (ретинол)

Номер слайду 22

Вітамін Е – жиророзчинний вітамін (токоферол) соєва олія

Номер слайду 23

Вітамін D – жиророзчинний вітамін (кальциферол)

Номер слайду 24

Вітамін К – жиророзчинний вітамін (філохінон)

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Приклади природних жирів Н2С – О – СО – С17Н33 НС – О – СО – С15Н31 Н2С – О – СО – С3Н7 Н2С – О – СО – С17Н33 НС – О – СО – С15Н31 Н2С – О – СО – С17Н35 Вершкове масло: олео-пальміно-бутират Свиняче сало: олео-пальміно-стеарат

Номер слайду 27

Робота з підручником: Завдання 250 і 251 (усно) Розв’яжіть задачу 256

Номер слайду 28

Домашнє завдання Опрацювати §30. 2. Завдання 5 3. Подумайте й запропонуйте заходи щодо охорони навколишнього середовища від забруднення мийними засобами.

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Новик Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Перун Ганна Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чепак Галина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Цвєткова Ірина Сергіївна
    Дякую, крутий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Крупа Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Паращак Наталія Миколаївна
    Дякую, колего, за корисний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія 9 клас (Савчин М.М.)
Додано
10 липня 2018
Переглядів
28062
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку