Презентація до уроку з історії України: "На шляху до державної незалежності:Українська революція 1917 – 1920 рр.".

Про матеріал

Презентація до уроку з історії України на тему: "На шляху до державної незалежності:Українська революція 1917 – 1920 рр.", яку можна використати і на уроці узагальнення та систематизації знань. Робота з презентацією на уроці здійснюється вчителем. Доцільно використовувати мультимедійний проектор з пультом керування, щоб не обмежувати рухи вчителя. Для перемикання слайдів можна звернутися до помічника.

Презентація виконана за допомогою програми Microsoft Office PowerPoint. Робота збережена у форматі, який повністю сумісний з PowerPoint 2007.

Інструкція з використання презентації. Презентація використовується на уроці вчителем, він перемикає слайди відповідно до хронології уроку. Презентація складається з 21 слайду. У презентації використовуються ефекти анімації, схеми, ілюстрації, завдання, таблиці. Презентація має навчальний характер. Вона дозволяє повторити й узагальнити матеріал, перевірити знання теми, познайомитися з новими поняттями, зробити висновки до теми.

Гарних Вам уроків!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичний диктант1. Козак - це ........... (вільна людина)Українських козаків приваблювали родючі землі за Дніпровими порогами, тому їх називали ... (запорізькими або запорожцями)Земляні укріплення та укріплення із січених дерев’яних колод називали... (січі)4. Хто, коли і де спорудив першу Запорізьку Січ? (Д. Вишневецький, 1556р., о. Мала Хортиця)Зібрання козаків на Січі, де запорожці обговорювали найважливіші питання свого життя, називалися... (радами)Під владою якої держави опинилися українські землі від 1569 року? (під владою Польщі)

Номер слайду 2

Історичний диктант 7. Коли почалося повстання українців проти Польщі? (1648р.) 8. Повстання проти Польщі перетворилося на війну, історики називають її..... (національно-визвольною) 9. Хто очолив національно-визвольну війну? (Б. Хмельницький)10. На визволених від поляків землях упроваджувалися козацькі порядки, утвердилась Українська козацька держава і називалась вона... (Військо Запорізьке або Гетьманщина)11. Кому належала найвища влада в Українській козацькій державі? (гетьманові)Назвіть здобутки Національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького... (утворення власної незалежної держави)

Номер слайду 3

Бесіда1. Пригадайте, що вам відомо про Михайла Грушевського. Назвіть головний здобуток Національно-визвольної війни українського народу, яку очолив Богдан Хмельницький.

Номер слайду 4

На шляху до державної незалежності: Українська революція 1917 – 1920 рр.

Номер слайду 5

План вивчення нового матеріалу1. Причини революції в Україні.2. Основні події Української революції. Михайло Грушевський — лідер революції.

Номер слайду 6

Українська маніфестація на Софійській площі в Києві. 1 квітня 1917 р. Над Києвом — золотий гомін,І голуби, і сонце!П. Тичина

Номер слайду 7

Робота з підручником. Прочитайте відповідний матеріал підручника і визначте причини, які зумовили розгортання Української революції. Українська демонстрація в Києві. Літо 1917 р.

Номер слайду 8

УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯПРИЧИНИЗалежне і пригноблене становище України. Важке становище більшості населення. Нерозв'язаність аграрного питання. Піднесення національно - визвольного руху. МЕТА: Здобуття автономії України як першого кроку до незалежностіРУШІЙНІ СИЛИ: Українська інтелігенція, селянство, військові, робітники

Номер слайду 9

Словник. Революція (в перекладі з лат. «поворот, зміна») — швидка зміна встановленого політичного, соціального чи економічного порядку в суспільстві. Республіка (з латинської — «спільна справа») — держава, в якій влада належить представникам народу, обраним на певний час. Світова війна — це війна, у якій беруть участь багато країн світу.

Номер слайду 10

Бесіда1) Чи мала вплив на виникнення революцій-них настроїв в Україні І світова війна?2) Чому І світова війна виявилася для українського народу братовбивчою?3) Які верстви населення були зацікавлені в революційних змінах?4) Яким чином воєнні події вплинули на побут населення України?5) Які настрої панували серед українців у роки І світової війни?

Номер слайду 11

Бесіда Як розгорталися події Української революції?Як український народ сприйняв новину про створення Української Народної Республіки?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Бесіда У чому полягає історичне значення проголошення VI Універсалу УЦР?Яку роль відіграв М. Грушевський у роки Української революції 1917—1920 рр.?

Номер слайду 14

Зі спогадів Михайла Грушевського«Пробув я головою Центральної ради тринадцять місяців, до кінця її існування. Тяжке й відповідальне було те становище. Вороги українства, які і давніше пеклом на мене дихали, у своєму засліпленні вважали мене і автором українського руху, і винахідником української мови, тепер особливо всіли на мене своїми лайками й погрозами. А найтяжче ставало, коли не було згоди й між своїми. При тім же, хоч усяку відповідальність валили на мене, в дійсності мав я дуже обмежений вплив і то моральний тільки: юридично моя роль була чисто формальна, як голова Центральної ради я проводив її збори та представляв її на зовні. Рішала у всяких справах більшість…»Запитання1. Якою, за свідченням джерел, була роль М. Грушевського в Українській революції?2. Як сучасник оцінював вплив М. Грушевського? Чи належав він до його прихильників? Як про це сказано в джерелі?Робота з історичним джерелом

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Проголошення Акта Злуки УНРта ЗУНР в Києві.22 січня 1919 р. — злука ЗУНР і УНР.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Словник. Універсал — документ, у якому влада доводила до відома народу свої рішення. Соборність — об’єднаність, цілісність, неподільність України.

Номер слайду 19

Закріплення та систематизація вивченого матеріалу. Завдання: Розшифруйте абревіатури: УЦР, УНР, ЗУНР. Із кожною абревіатурою складіть речення. Хронологічні задачі: Скільки років тривала І світова війна?На який рік Української революції припадає проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР?

Номер слайду 20

Висновки. Перша світова війна, що тривала з 1914 по 1918 р., виявилася для українського народу братовбивчою;Українська революція розпочалася у березні 1917 р. створенням Української Центральної Ради. УЦР очолив історик та громадський діяч М. Грушевський;у листопаді 1917 р. у ІІІ Універсалі було проголошено створення Української Народної Республіки, а в січні наступного року — проголошено її незалежність;13 листопада 1918 р. була утворена Західноукраїнська Народна Республіка;22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі було проголошено об’єднання, злуку Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки. Таким чином, здійснилася віковічна мрія українського народу жити в одній державі.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацювати § 17, повторити § §3, 15. Виконайте завдання за контурними картами. Письмово: Уявіть себе мешканцями України у 1917-1920-х років. Про що ви могли б прочитати у газетах того часу? Придумайте кілька заголовків уявних статей про події в Україні за часів революції.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
9440
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку