Презентація до уроку з основ здоров"я для 7 класу на тему "Туберкульоз: умови інфікування і розвитку, ознаки захворювання. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях."
Тема: Туберкульоз: умови інфікування і розвитку, ознаки захворювання. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях.
Номер слайду 2
ПЛАН РОботи дізнатися:- про збудника туберкульозу;- про причини виникнення захворювання;- про шляхи поширення;- про профілактику туберкульозу.
Номер слайду 3
Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія – паличка КОХА
Номер слайду 4
1900000000 осіб – інфіковані на туберкульоз60000000 осіб із них -- хворі на туберкульоз2000000 осіб – помирає щорічно від туберкульозу5000 чоловік – помирає щодня. В Україні80 чоловік – щодня інфікуються на туберкульоз30 чоловік – помирає щодня від туберкульозу. На планеті
Номер слайду 5
Причини захворювання. Шкідливі звички. Слабкий імунітет. Неповноцінне харчування. Низький рівень життя. Стреси, конфлікти. Проблеми екології
Номер слайду 6
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}приклад навколишнього середовищатермін часу. Вуличний пил10 діб. Приміщення класу1 міс. Річкова вода5 міс. Пасовище, грунт1-9 рік. Сторінки книжки, предмети побуту до 3 міс. Стійкість бактерії до впливу навколишнього середовища
Номер слайду 7
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Приклад середовищатермін часу. Пряме сонячне проміння влітку60 хв. Пряме сонячне проміння взимку2 год. Кип’ятіння 2-3 хв. Пастка для мікобактерії туберкульозу
Номер слайду 8
Номер слайду 9
Шляхи поширення. Побутові контакти Повітряно-крапельний. Продукти харчування
Номер слайду 10
Побутові контакти(джерела)предмети побуту (іграшки, книжки, посуд, гроші …);поцілунки;рукостискання;- місця громадського користування
Номер слайду 11
Продукти харчування- некип'ячене молоко; не проварене м’ясо; страви, приготовлені з таких продуктів; погіршення санітарного рівня життя людей.
Номер слайду 12
Повітряно-крапельнийвід хворої людини; від тварин, частіше свійських.
Номер слайду 13
Ознаки захворювання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Кашель, частіше сухий, продовжується більше 2 – 3 тижнів. Слабкість, розбитість, зниження працездатностіВідсутність апетиту, втрата маси тіла, уповільнення темпу росту. Постійна підвищена температура тіла (37 – 37,5 С) Задишка та біль у ділянці грудної клітки
Номер слайду 14
Лікар-фтизіатр
Номер слайду 15
Номер слайду 16
Пам’ятайте! здоровий спосіб життя; дотримання вимог гігієни; загартування організму; повноцінне харчування; турбота про зміцнення імунітету; Стануть запорукою Вашого здоров’я!!!r