Презентація до уроку з розвитку мовлення "Строкатий дятел - лісовий лікар"

Про матеріал
Письмовий переказ тексту за складеним планом: "Строкатий дятел - лісовий лікар". Урок розвитку зв'язного мовлення 3 клас. До зошита Пономарьової К. Навчити дітей складати письмовий переказ тексту за складеним планом, збагачувати словниковий запас учнів; виховувати любов і бережливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письмовий переказ тексту за складеним планом. Урок розвитку зв'язного мовлення 3 клас. До зошита Пономарьової К.

Номер слайду 2

Відгадайте. Він стукоче: Тук-тук!— Хто це там? — пита борсук.— Це, — сказав Поважно лев,— Добрий лікар. Всіх дерев. Вірно людям я служу,їм дерева стережу. Дзьоб міцний і гострий маю,Шкідників їм добуваю.

Номер слайду 3

Вірш про дятла. Дятел дерево довбав, Дятел гусінь діставав. Добре дятел учинив,Гарну справу він зробив. Дятлик чув від діда, коли в лісі ріс: Хто б про тебе відав, якби не твій ніс? Дятлик тер свій лобик, а потім звик, Хоч довший за дзьобик у нього язик.

Номер слайду 4

Дятел Гарно у лісі взимку. Усе навкруги біле, пухнасте. Якось ішов я лісом. Повітря чисте. Іду, прислухаюсь. Та що це? Застукотів десь поперед мене дятел. Я пішов обережніше. Бачу, на одному з дерев дятел влаштувався. Який він красивий! Голова й спинка чорні, на потилиці червона плямочка, а на чорних крилах білі цяточки й смуги. Весь барвистий, тому його строкатим дятлом і прозвали. Сів дятел на стовбурі дерева. Роздовбає кору, дістане шкідника і з'їсть. І подумав я: недарма дятла лісовим лікарем називають. Він лікує хворі дерева. Г. Скребицький

Номер слайду 5

Робота над текстом. Дай повні відповіді на запитання- Скажіть про кого розповідається в тексті?- Що ти дізнався про дятла з цього тексту?- Чому дятла прозвали строкатим?- Чому дятла називають лісовим лікарем?- Як ти розумієш вираз хворі дерева?

Номер слайду 6

план1. Гарно у лісі взимку.2. Опис дятла.3. Птах – лісовий лікар.

Номер слайду 7

Словникова робота. Строкатий - який має різнокольорове забарвлення, оперен­ня (про птахів); Голівка - на потилиці має червону шапочку. Крила - чорні, з білими цяточками. Дятел - птах, він, санітар лісу, лікар хворих дерев.

Номер слайду 8

Зверни увагу, як пишуться слова:дятел, у лісі, взимку, обережніше, недарма, потилиця, червона, з’їсть, називають.

Номер слайду 9

Усно перекажи текст за планом1. Гарно у лісі взимку.2. Опис дятла.3. Птах – лісовий лікар.

Номер слайду 10

Запиши складений переказ на листочку квітня. Класна робота. План1.2.3. Назва переказу

pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
4987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку