Презентація до уроку з теми "Відсоткові розрахунки"

Про матеріал

Важливим завданням вчителя є виявлення і розвиток здібностей і навчальних можливостей кожного учня. Цього можна досягти впровадженням різних форм навчання. Однією з таких форм є нетрадиційні уроки, які активізують діяльність учнів, зацікавлюють їх, розвивають здібності і нахили, самостійність у діях і мисленні, сприяють розвитку творчості, виявленню індивідуальних особливостей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відсоткові розрахунки

Номер слайду 2

Мета: освітня: вдосконалити навички та вміння учнів розв’язувати прикладні задачі на відсотки; показати практичну необхідність відсоткових розрахунків; ознайомити із старовинним способом розв’язання задач на суміші; розвивальна: розвивати мислення, активність, уміння розв’язувати прикладні задачі у стандартних та змінених ситуаціях; виховна: виховувати культуру дискутування, вміння співпрацювати; створити ситуацію успіху для кожного учня.

Номер слайду 3

Девіз: «Знання лише тоді знання, коли воно отримане зусиллям розуму, а не пам’яті» Л.М.Толстой.

Номер слайду 4

Відсотки – одна з важливих тем. Тому на сьогоднішньому уроці перед нами стоїть задача: - повторити все, що вивчили; - пригадати все, що забули; - вміло застосовувати отримані знання до розв’язування задач.

Номер слайду 5

Але спочатку відгадаємо загадку: Він дві різні назви має, Його бухгалтер поважає, У бізнесі, торгівлі - всюди З ним звикли справу мати люди. Виконує він скрізь роботу. А називається…

Номер слайду 6

Старовинна задача У деякого купця була в продажу олія: одна ціною 10 грн за відро, а друга – 6 грн за відро. Захотілося йому зробити із цих двох, змішавши, одну олію ціною 7 грн за відро. Які частини цих двох олій необхідно взяти, щоб одержати відро олії вартістю 7 грн?

Номер слайду 7

Старовиннй спосіб розв’язання задачі Одне під одним пишуться вартості наявних олій, ліворуч від них і приблизно посередині - вартість олії, яка повинна вийти після змішування. Сполучивши написані числа рисочками, дістанемо таку картинку: 6 7 10 Меншу ціну віднімемо від ціни суміші і результат поставимо праворуч від більшої ціни. Потім від більшої ціни віднімемо ціну суміші, а те, що дістанемо праворуч від меншої ціни. Вийде така картинка: 6 3 7 10 1 З неї робимо висновок, що дешевої олії треба взяти в тричі більше, ніж дорогої, тобто для отримання одного відра олії ціною 7 грн треба взяти дорогої олії ј відра, а дешевої ѕ відра. Чи правильно розв’язана задача? Задача розв’язана правильно. Можна виконати перевірку:

Номер слайду 8

Відомий французький письменник ХІХ століття. Анатолій Франс одного разу зауважив: «Вчитися можна тільки весело… Щоб перетравлювати знання, потрібно поглинати їх з апетитом».

Номер слайду 9

співбесіда Запитання для групи дизайнерів 1. Що називається відсотком? 2. Подайте відсотки у вигляді десяткових дробів: 5%, 35% , 145%. 3. Подайте числа у вигляді відсотків: 0,26; 0,07; 0,8; 9; .

Номер слайду 10

Запитання для групи кухарів 1. Які типи задач на відсотки ви знаєте? 2. Як знайти: а) відсотки від числа; б) число за його відсотками; в) відсоткове відношення двох чисел?

Номер слайду 11

Запитання для бухгалтерів 1. Знайдіть 5% від 30. 2. Знайдіть число, якщо 25% від нього дорівнює 150. 3. Визначте, скільки відсотків становить число 40 від числа 160. 4. Запишіть формулу складних відсотків.

Номер слайду 12

Угорський математик сказав: “Уміє розв’язувати задачі той, хто їх розв’язує” Джордж Пойа

Номер слайду 13

Завдання для групи дизайнерів 1 . Робітник пофарбував 56 мІ приміщення кухні, що становить 70% усієї кухні. Скільки йому ще залишилося пофарбувати? 2. Площа кімнати 30 мІ. першого дня маляр пофарбував 20% кімнати, а другого – половину решти. Скільки ще залишилося маляру пофарбувати? 3. Дизайнеру потрібно придбати декілька метрів тканини. Відомо, що ціна на тканину спочатку підвищилася на 10%, а потім знизилась на 10%. Як змінилася ціна тканини після двох переоцінок? 4. Обсяг робіт на будівництві збільшився на 50%, а продуктивність праці – на 20%. Як змінилось число робітників?

Номер слайду 14

Завдання для групи кухарів 1. Зі свіжих слив виходить 21% сушених. Скільки сушених слив можна отримати із 75 кг свіжих ? 2. Скільки сухої ромашки вийде із 50 кг свіжої, якщо при сушінні вона втрачає 84% своєї маси? 3. Просушили 55т зерна 16 – відсоткової вологості, після чого його стало 50т. Знайдіть відсоток вологості просушеного зерна. 4. Скільки треба змішати 10 – відсоткового і 15 – відсоткового розчинів кислоти, щоб одержати 13 – відсотковий її розчин масою 4 кг?

Номер слайду 15

Завдання для групи бухгалтерів 1. Клієнт має 4000 грн і хоче знайти такий банк, який платить йому за один рік 400 грн відсоткових грошей. З якою відсотковою ставкою банк має обрати клієнт? 2. Бухгалтеру треба підготувати 30 сторінок звіту. Першого дня він підготував 40% усього звіту, а другого – 30%. Скільки сторінок йому ще залишилося підготувати? 3. В яку суму перетвориться 4000грн., покладені в банк під 14% річних (складні відсотки) через 2 роки? 4. Вкладник зняв зі свого рахунку у банку 20% усіх грошей, а наступного дня він зняв 10% решти. Після цього на його рахунку залишилося 360грн. Скільки грошей було на рахунку спочатку?

Номер слайду 16

Метод «Чотири Що?». 1. Що нового дізнався на уроці? 2. Що сподобалося найбільше? 3. Що було найскладнішим при виконанні завдань? 4. Що треба ще зробити для досягнення кращих результатів?

Номер слайду 17

Домашнє завдання № 379, 380, 383. (за підручником Ю. І. Мальваний, Г. М. Литвиненко, Г. М. Возняк)

Номер слайду 18

висновок Один мудрець сказав : « Дві людини, які обмінялись золотими монетами, не стали багатшими. Але якщо вони обмінялись думками, то кожний з них стає вдвоє багатшим. Ця істина проста, але зміст її глибокий».

ppt
Додано
9 березня 2018
Переглядів
1446
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку