Презентація до уроку з трудового навчання для учнів 4 класу на тему: Виготовлення конструктора-саморобки “Україна - букет”

Про матеріал
Дана презентація створена з метою підвищення дитячого інтересу до уроків трудового навчання. На початковому етапі уроку учні читатимуть вірші та дізнаються про рослини-символи України, згодом - виготовлять саморобку Україна-букет, а також дадуть їй назву.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку з трудового навчання для учнів 4 класу на тему: Виготовлення конструктора-саморобки “Україна - букет”

Номер слайду 2

Мета уроку. Виготовити карту України у у вигляді квіткового букету, формувати конструктивно-художні вміння учнів, розробити художній проект конструктора-саморобки “Україна- букет”, розвивати вміння дітей дивитися на знайомі речі під новим кутом зору, вчити їх милуватися красою довкілля, розвивати почуття патріотизму, виховувати емоційно позитивне ставлення до рідного краю.

Номер слайду 3

Обладнання. Контурна карта, вазон, демонстраційні ескізи областей, аудіозаписи пісень про Україну, мультимедійний проектор, комп’ютер, альбом, гуаш, пензлі, фломастери, план виконання самостійної роботи, клей, шаблони контурів областей, ножиці.

Номер слайду 4

Хід уроку. Організація класу. Мотивація навчальної діяльності. Подивіться на дошку. Ви бачите на ній багато квітів. А чи замислювались ви над тим, чому з давніх-давен поруч із людиною завжди були квіти? Що відомо людині про них? Мабуть, не так уже і багато. А про них варто знати більше.

Номер слайду 5

3. Повідомлення теми і завдань уроку. Сьогодні ми продовжуємо цикл уроків про нашу Батьківщину. Ви дізнаєтесь багато цікавого із життя квітів, тому їх так багато на нашій дошці. А ще, ми з’ясуємо, який зв’язок мають квіти з Україною, і створимо квітковий букет України.

Номер слайду 6

4. Робота над темою уроку. Завдання- “розсипанка”. Прочитайте вислів українського письменника і педагога В. Сухомлинського, слова якого переплутані:нитка працю це Квіти пов’язує і красу що

Номер слайду 7

Розповідь про рослини-символи. Дідух - найпоширеніший традиційний український символ, пов’язаний із новорічними святами. Це сніп жита, який робили з першого зажинку. Його ставлять на різдвяний стіл. Це символ врожаю, пам’яті роду. Колядничок - символ Різдва і Нового року. Це китиця колосків із кількох пучків жита або пшениці. Його одоблювали стрічками, квітками. Дівчата дарували коляднички на свята Нового року і Різдва.

Номер слайду 8

Водохрещенський глечик - щоб вода була цілющою, його оздоблювали квітами деревію(символ нескореності) та безсмертника(символ молодості та безсмертя). Християнське освячення води відбувається в день свята Водохреща, після літургії, на річці або озері. Букет до свята Маковія (маковійчик) - у ньому обов’язково повинні бути великі достиглі голівки маку, чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, різні трави, які в народі називають зіллям: волошки, м’ята, чебрець, любисток, полин.

Номер слайду 9

5. Планування наступних трудових дій. Подивіться, яка гарна Україна на карті. Скільки на ній річок, озер, морів, яка вона зелена. А тепер закрийте очі й спробуйте уявити, який вигляд мала б наша країна, коли б ми мали змогу намалювати на карті кожне деревце, кожну квітку, рослину. Вдалося? Гадаю, ні. І все-таки спробуємо перетворити Україну на квітковий букет.

Номер слайду 10

Відбір матеріалів та інструментів. Для роботи нам знадобиться: адміністративно-політична карта України, шаблони областей, кольоровий папір, ножиці, клей, фломастери, ваша уява, фантазія, творчість.

Номер слайду 11

Технологія виготовлення виробу. Роздивіться карти України та її контурні зображення, шаблони, які лежать на парті, підключіть уяву і скажіть, що нагадують контури областей? Контури яких областей нагадують квіти? Які з областей схожі на листочки? На що схожу Чорне море?

Номер слайду 12

Виберіть колір паперу. Перенесіть зображення області на кольоровий папір. З допомогою фломастера перетворіть контур області на квітку чи листочок. Виріжте ножицями. Змастіть зворотний бік клеєм. Приклейти а загальному зразку на місці вибраної області .

Номер слайду 13

6. Практична робота7. Підсумок уроку. Розгляньте карту-букет, який у нас вийшов. Спробуйте придумати йому назву.(Україноцвіт)

Номер слайду 14

Дякую за увагу!З пелюстками- кордонами. Букетиком цвіте. У вазі моря Чорного. Суцвіття областей.

pptx
Додано
9 січня
Переглядів
183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку