Презентація до уроку з української літератури для 11 класу з теми: " Іван Багряний. Життєвий і творчий шлях. Роман Тигролови".

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури для 11 класу з теми: " Іван Багряний. Життєвий і творчий шлях. Роман Тигролови". Презентація допоможе ознайомити учнів із життєвим і творчим доробком видатного письменника, визначити його місце в українській літературі, навчить розвивати вміння співвідносити життєвий досвід з його творчістю; виховувати оптимістичне ставлення до життя; розвивати в учнів уміння визначати ідейний зміст і специфіку художнього твору, виховує почуття гідності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Багряний «Тигролови» “Сміливі завжди мають щастя…”

Номер слайду 2

Іван Багряний (1096 - 1963)(Іван Павлович Лозов’яга)Народився 2 жовтня 1906 року в селі Куземин на Полтавщині у родині сільського муляра. Учився в церковно - парафіяльній школі міста Охтирки. Далі мав технічну і загальну освіту. У 1924 році вступив до Охтирської філії організації селянських письменників «Плуг». 1926 року опинився у Києві , вступає до Київського художнього інституту, але через політичну неблагонадійність диплома не одержав. У 1944 році назавжди виїздить до Німеччини. Помер 25 серпня 1963 року. Похований на цвинтарі в Новому Ульмі. На могильному пам’ятнику вигравірувані слова: «Ми є. Були. І будем МИ! Й Вітчизна наша з нами».

Номер слайду 3

Поетичні Збірки:«В поті чола» (1929) (заборонена до друку цензурою)«До меж заказаних» (Київ, 1929)«Золотий бумеранґ» (1946)«Пісні» (авторські пісні І. Багряного різних років)

Номер слайду 4

Роман «Тигролови» (1944) «Тигролови» (1944) – зразок українського авантюрного роману (1946 році був перевиданий під назвою «Звіролови»)Роман «Тигролови» мав широкий читацький резонанс. Він вийшов в Англії,США,Канаді. Твір назвали повістю «лицарства і хоробрості, несподіваною у нашій незугарній літературі». Ним автор розпочав головну тему у своїй прозі – тему невпокореної людини, тему волі до вчинку і здійснення його, тему екзистенційного вибору.

Номер слайду 5

Темазображення драматичної долі українського юнака Григорія Многогрішного, його боротьби за найвище благо в цьому жорстокому й бездушному світі бути вільним.

Номер слайду 6

Iдея засудження сталінського терору, його політики, яка калічила людей, позбавляючи їх права на життя; гімн людині, що за будь-яких обставин намагається боротися за своє щастя і перемагає.

Номер слайду 7

Iсторiя написання. Задум виник під час перебування в таборі БАМЛАГу, коли, втікаючи з нього, блукав тайгою, переховувався в оселях мисливців-звіроловів, нащадків вихідців з України. Рік написання – 1943р. (за 14 днів). Побачив світ - 1944р. під назвою «Звіролови»1946р. – видано у вдосконаленому варіанті. Твір НЕ є автобіографічним, але переживання «страшного державного злочинця», пригоди в тайзі належать І. Багряному.

Номер слайду 8

В основу твору покладено автобіографічні події: відбування заслання на Далекому Сході. Втікач з ГУЛАГу, автор «Тигроловів» майже два роки жив із тайгою одним життям, глибоко пізнав і полюбив цей далекий і суворий край та його мешканців – не тільки людей, а й тварин. А його герой Григорій Многогрішний увібрав у себе чимало багрянівських рис характеру.

Номер слайду 9

Сюжет: Сюжет захоплюючий і динамічний, постійно тримає читача в емоційному напруженні. Він побудований на полюванні майора НКВС Медвина – новітнього тигролова – за гордим і не прирученим тоталітарною системою молодим «тигром» України Григорієм Многогрішним, який у тайзі знайшов земляків,друзів і кохання.

Номер слайду 10

Композицiя. Твір складається з 12 розділів, ряду підрозділів, схожих на новели, що мають інтригуючі назви: «Дракон», «Навзаводи зі смертю», «Заколот і капітуляція», «Бог кохання» та ін.. Події у романі відбуваються упродовж півроку( осінь, зима). Експозиція: втеча Григорія Многогрішного з поїзда-дракона. Зав’язка: герой-в’язень потрапляє до сім’ї тигроловів Сірків. Кульмінація: вбивство Медвина Многогрішним. Розв’язка: еміграція Григорія та Наталки за кордон.

Номер слайду 11

Образи: Григорій Многогрішний - нащадок славного українського гетьмана Дем’яна Многогрішного, першого політкаторжанина, із жорстокої занедбаної Богом і людьми реальності потрапляє на розкішний острівець у тайзі, що зветься Зеленим Клином.

Номер слайду 12

Сім’я далекосхідних українців Сірків: Старий Сірко – несхибний мисливець,справжній господар тайги. Його працьовита дружина, «в очіпку, рясній стародавній спідниці», охороняє затишок і тепло у хаті. Юна амазонка Наталка, «бистроока,мов горлиця», вціляє на полюванні не гірш за батька, а тайменя в річці ловить, як ніхто. Гриць – «густобровий, кремезний парубок», молодий,спритний мисливець, відданий чоловічій дружбі й родині.

Номер слайду 13

Характеризуючи представників Сіркового роду, письменник вказує на генетичну спадковість національної вдачі. Ще від прадіда передавалися Сірковим нащадкам волелюбність, працьовитість, мужність, патріотизм.

Номер слайду 14

«Тигролови» — український художній фільм режисера Ростислава Синько, відзнятий у 1994 році на кіностудії «Укртелефільм»

Номер слайду 15

Цією повістю Багряний стверджує жанр українського пригодницького роману, українського всім своїм духом, усім спрямуванням, усіма ідеями,почуттями,характерами…

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
24 лютого 2020
Переглядів
2449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку