Презентація до уроку з української літератури для 7 класу на тему: "Михайло Стельмах. «Гуси – лебеді летять». Автобіографічна повість про дитинство"

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури для 7 класу на тему: "Михайло Стельмах. «Гуси – лебеді летять». Автобіографічна повість про дитинство" допоможе учителю при проведенні уроку з даної теми та зацікавить учнів під час уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Михайло Стельмах. Повість. Автобіографія. Дитинство«Гуси – лебеді летять»Незакінчене речення«Моє дитинство – це…»

Номер слайду 3

Я простий сіроокий хлопчина – Син своєї нової землі,На мені галіфе з полотнини,І мені славно жити в селі.… тут сонце нанизує дніНа жита, на червону пшеницю,На гаї і на юність мою,І тому, як в казкову жар-птицю,Я закоханий в землю свою! Михайло Стельмах

Номер слайду 4

Михайло Стельмах. «Гуси – лебеді летять». Автобіографічна повість про дитинство

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}знаювміюцінуюкоротко життєвий та творчий шлях М. Стельмаха;що таке повість та жанрові особливості автобіографічної повісті;зміст першого розділу повісті «Гуси – лебеді летять». висловлювати власне ставлення до зображуваних подій;коментувати ключові епізоди першого розділу повісті;робити власні висновки;доводити, що повість автобіографічна.  «Знаю – вмію – ціную»

Номер слайду 6

Михайло Панасович Стельмах народився 24 травня 1912 року в селі Дяківці Літинського повіту на Вінниччині в родині хлібороба.

Номер слайду 7

З дитячих років запали в душу хлопчика народні пісні, казки, думи, легенди. Хлопчик був закоханий у поетичний світ природи, праці й пісні завдяки матері, Ганні Іванівні. Саме вона посіяла в дитячу душу любов до всього живого.

Номер слайду 8

Коли Михайлику було 9 років, його віддали до школи. Хлопчик на той час уже вмів читати й писати, тому його одразу прийняли до другого класу. Найбільше його захопили дві книжки – «Кобзар» Тараса Шевченка і «Тарас Бульба» Миколи Гоголя. Перші літери хлопчик вивів виструганою з кленової гілочки ручкою і бузиновим чорнилом.

Номер слайду 9

З ніжністю він згадував батька, Панаса Дем’яновича, який носив його, босоногого, до школи на руках, бо через бідність родина не мала можливості придбати чоботи.

Номер слайду 10

А з яким теплом говорив Стельмах про свого діда Дем’яна – народного філософа й талановитого майстра. Також з любов’ю згадував бабусю і свій перший похід у церкву.

Номер слайду 11

Квітка спогадівматуся татусь дідусь бабуся

Номер слайду 12

Після закінчення початкової сільської школи Михайло Стельмах вступив до школи колгоспної молоді, а в 1928 році очолив молодіжну бригаду з колишніх наймитів. Від зорі до зорі працює він у полі, а в душі плекає мрію: буду вчителем. Спершу майбутній письменник навчається у Вінницькому педагогічному технікумі, а в 1933 році перший у Дяківцях закінчив Вінницький педінститут. Дві зими учителював у школах рідного Поділля, збирав усну народну творчість, пробував писати. Перші поезії надруковано в 1936 році.

Номер слайду 13

1941 року побачила світ збірка віршів молодого поета – вчителя «Добрий ранок». Рядовим солдатом – артилеристом пішов М. Стельмах на фронт у перші ж дні війни. Контузія, поранення, госпіталь, лікування… В роки війни виходять збірки його поезій «За ясні зорі», «Провесінь» та книжка оповідань «Березовий сік». І ось така бажана перемога! Поет – воїн повернувся до улюбленої справи.

Номер слайду 14

Враження воєнних літ було пізніше відтворено з суворою правдою життя в романах «Велика рідня», «Правда і кривда», «Дума про тебе», «Чотири броди».

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Який твір Ярослава Стельмаха ви вчили, чи сподобався він вам?

Номер слайду 17

1949 - 2001 Життя талановитого українця трагічно обірвалося на злеті…

Номер слайду 18

Помер Михайло Стельмах 27 вересня 1983 року, похований у Києві. Бюст на Алеї видатних земляків у Центральному міському парку ВінниціМеморіальна дошка на будинку, в якому жив у Києві

Номер слайду 19

Музей М. Стельмаха в с. Дяківці відкрито 24 травня 1989 р. У музейній колекції є особисті речі письменника, документи, фотографії, кіно- та відеоматеріали, сувеніри, речі хатнього вжитку родини Стельмахів, меблі та книги з особистої бібліотеки Стельмаха, різноманітні видання його творів. 24 травня 2017 р. було відзначено 105-ту річницю від дня народження письменника.

Номер слайду 20

Фізкультхвилинка. Гуси–лебеді летіли. На галявці тихо сіли. Один – піднялись, обтрусились. Два – круг себе покрутились. Три, чотири – політали. П’ять – за парти посідали.

Номер слайду 21

Літературне деревоповість. Повість – прозовий розповідний твір, за обсягом більший від оповідання, у якому розповідається про одну або кілька подій одного чи кількох головних героїв протягом досить тривалого часу.автобіографія. Автобіографія (від гр. autos — сам, bios — життя, grapho — пишу) — опис автором свого особистого життя.дилогія. Дилогія – два самостійні твори, пов’язані задумом, сюжетом, персонажами.

Номер слайду 22

Літературне деревоповістьавтобіографіядилогія

Номер слайду 23

19641966 Тема: зображення життєвої долі українського села, першої половини ХХ століття, епізодів із власного дитинства Стельмаха, коли йому було 9-10 років

Номер слайду 24

Мікрофон1. Що казкового є на початку повісті? 2. Чому маленькому Михайликові лебеді навіяли в уяві казку?3. Як характеризує хлопчика таке сприйняття дійсності?

Номер слайду 25

Робота в парах. Мовний аналіз фрагментів повісті

Номер слайду 26

1. Як М. Стельмах описує рідну місцевість? 2. Які зміни будуть відбуватися у природі з приходом весни? 3. У чому ж призначення сонця на землі, на думку діда Дем’яна? 4. За що мати частенько сварилася на Михайлика? 5. Як діти раділи приходу зими? 6. Якого покарання і за що зазнав Михайлик від мами? 7. Для чого бабуся повела Михайлика до церкви? 8. Що побачив Михайлик у церкві? 9. Яким чином однокрила качка, яка жила у дворі родини Михайлика, могла «розбиратися в людях»? Бадмінтон

Номер слайду 27

Робота в парах. А) «Машинерія твоя летить, аж гуде, вітер у вухах пересвистує, збоку собаки гавкають, на дзвіниці дзвонять, перед тобою хати хитаються, підстрибують, уся земля йде обертасом, а ти, мов кум королю, розсівся на своїх ногах, щоб не так мерзли, і переганяєш дівчат або якогось страхополоха, з розгону врізаєшся у чиїсь санчата і м’ячем вилітаєш на сніг»Б) «Та я не дуже цим і журився, бо не раз чув, що такого добра бракувало не тільки мені, а й дорослим. І в них теж чогось вискакували клепки, розсихались обручі, губилися ключі від розуму, не варив баняк, у голові літали джмелі, замість мізків росла капуста, не родило в черепку, не було лою під чуприною, розум якось втулявся аж у п’яти і на в’язах стирчала макітра…»

Номер слайду 28

Метод «ПРЕС»Доведіть, що повість М. Стельмаха «Гуси – лебеді летять» є автобіографічною. Я вважаю, що…Тому що …Наприклад,…Отже,…

Номер слайду 29

Оціни свою роботу на уроціпрацював відміннопрацював добре працював посередньо майже не працював

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Обов’язкове: прочитати розділ другий повісті, виконати 1-2 завдання на с. 117. За бажанням: намалювати малюнки до першого розділу повісті.

Номер слайду 31

Знаю. Вмію. Ціную.

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Ворон Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Калниболотчук Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бокова Аліна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мосійчук Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Устінова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
22216
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку