Презентація до уроку з української мови на тему: "Прикметники-синоніми, прикметники-антоніми, багатозначні прикметники

Про матеріал

Презентація до уроку української мови зацікавлює учнів, робить урок жвавим, емоційним.. Особливе місце в ній займає мотивація навчальної діяльності учнів, показ мультфільму "Уроки тітоньки Сови". Це спонукає учнів до творчої і плідної роботи, викликає інтерес до пізнання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення прикметників. Прикметники-антоніми, прикметники- синоніми. Багатозначні прикметники.

Номер слайду 2

Привітання. Давайте привітаємось,Давайте посміхнемося,Давайте в очі глянемо,І нам тепліше стане. Раз рука, два рука,Раз плече, два плече. Голова вліво, вправо подивилась,Посміхнулась, привіталась. Діти, давайте сьогоднішню зустріч розпочнемо з побажань. Доброго ранку, Даяно, я бажаю тобі веселого дня!Доброго ранку, Денисе, я дуже радий тебе бачити! Вітаю тебе, Катюшо, я хочу щоб день у тебе був щасливим!

Номер слайду 3

Гра «Так чи ні»1) прикметник – самостійна частина мови.2) прикметник називає предмет 3) прикметник називає дію предмета 4) прикметник називає ознаку предмета 5) прикметник відповідає на питання який? яка? яке? які? 6) у реченні прикметники найчастіше – головні члени речення7) у реченні прикметники найчастіше другорядні члени речення 8) прикметники пов’язані з іменниками 9) прикметники збагачують наше мовлення, роблять його виразнішим, емоційнішим, яскравішим Тож, давайте підведемо підсумок гри і зробимо висновок, що ж таке прикметник?

Номер слайду 4

Гра «Утвори нове слово»Асфальт + неділя + трамвай =Фарба + лантух =Чим схожі ці слова? Чим вони відрізняються?Запишіть слова в зошит. Що потрібно запам*ятати у цих словах? Доберіть до них прикметники, які характеризують їх.

Номер слайду 5

«Гусениця і метелик»

Номер слайду 6

Давайте перевіримо, хто запам’ятав більше?Мудрі гидкиммаленькі некрасивийвеликого бридкийдорогі потворнийнову густихгусті барвистийнезвичайного елегантнимиволохатого чудовимитоненькими пречудовий повчальна

Номер слайду 7

Згрупуйте подані на дошці прикметники в синонімічні ряди. Розумний, відважний , тямущий ,сміливий, мужній, духмяний, хоробрий , кмітливий. Якими прикметниками ми охарактеризуємо воїнів, які відстоюють єдність нашої країни в зоні АТО?Яке слово зайве? Доберіть до нього синоніми. Запишіть.    Складіть з ним речення.

Номер слайду 8

Прикметники-синоніми. А зараз спробуємо поекспериментувати і самостійно дібрати прикметники – синоніми до поданих слів Замурзаний - …Хоробрий - …Жовтогарячий - …Хитрий - …Старанний - …

Номер слайду 9

Творча робота. З ряду слів, близьких за значенням, доберіть і вставте замість крапок найбільш влучне. Багряний, рум’яний, червоний, рожевий, малиновий. На сході небо стало… Щічки у дівчинки були…кольору. Ліс восени став… .

Номер слайду 10

Прикметники-антоніми. Два брати- вороги. Два брати жили на світі. Був один з них працьовитий, а другий – ледачий дуже. Слухай казку про них, друже. Той розумний, той дурний, той великий, той малий. День і ніч брати сварились і ніколи не мирились. Все, що перший будував, другий миттю руйнував. Хоч брати вже й помирились, після них слова лишились абсолютно протилежні. В мові ці слова живуть, їх антонімами звуть. - Розпізнайте слова, протилежні за значенням, випишіть їх парами.

Номер слайду 11

А зараз відпочинемо і пофантазуємоІменник + прикметник = смішно. Наприклад:фіолетовий тигрсонце зеленезаєць оранжевий

Номер слайду 12

Фізкультхвилинка Наші ручки: раз, два, три!Наші ніжки: раз, два, три!На носок, на каблучок. Руку вліво, руку вправо: Ми танцюєм козачок. Раз — присядем, Два — присядем,Гарний настрій — добре всім. Покружляли, повертілись. Й тихо всі за парти сіли.

Номер слайду 13

Доберіть до кожного прикметника по два іменника, щоб утворені словосполучення вживалися як в прямому, так і в переносному значенніЗначення пряме переносне каблучка золота осінь перо золоте волоссясережки золоті рукигодинник золотий голос. А для чого нам з вами потрібно вивчати ці слова?

Номер слайду 14

Знайдіть прикметники, вжиті у переносному значенніВибрати зі всіх словосполучень І р. – в переносному значенні, а ІІ р. – в прямому. Словосполучення: зелена ялинка, чарівна зима, зоряне небо, сумний ліс, сірий вовк, веселі сніжинки, пухнаста білка, казкова галявина, засніжені дерева, веселий морозець.

Номер слайду 15

Складіть словосполучення прикметник + іменник з прикметником гострий У вовка гострі зуби. Хворий відчував гострий біль. Сокіл має гострий зір. До страви подали дуже гострий соус.- Яке значення прикметника гострий у словосполученнях?

Номер слайду 16

Гра «Скажи без затримки»Важкий – …, великий – …, високий –…, верхнє –…, голосний –…, цікавий –…, повна –…, босе –…, лівий –…, широка –… .

Номер слайду 17

Гра «Чи правильне твердження?» Прикметники-синоніми – це слова близькі за значенням. Слова «веселий», «весело», «веселиться» – це слова-синоніми. Прикметники-антоніми – це слова протилежні за значенням. Словосполучення «працьовита людина» вжите в прямому значенні. Антонім до слова «веселий» – «радісний».

Номер слайду 18

Домашнє завдання. А зараз погляньте під свої щоденники. Що там? А на звороті цих хмаринок на вас чекає сюрприз. Цей кросворд – ваше домашнє завдання, розгадавши його, ви згадаєте, про що сьогодні на уроці йшла мова.

pptx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
2869
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку