Презентація.Переказ"Джерельце взимку" до уроків української мови

Про матеріал

Розробка уроку до написання переказу містить орфографічну, підготовк, уінтерактивні вправи : складання сенкану та асоціативний кущ ,план та опорні слова.В презентації багато ілюстрацій до даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв′язного мовлення. Переказ “Джерельце взимку”Підготувала вчитель початкових класів КЗ Верхівцевського НВК Попова Л. П.

Номер слайду 2

Раптом в лісі посвітліло, Стало всюди чисто й біло. А тепла чогось нема. Це прийшла до нас...

Номер слайду 3

З неба зірки падають,Ляжуть на поля. Нехай сховається під ними. Чорная земля. Багато-багато зірочок. Тонких, як скло;Зірочки холодні,А землі тепло!

Номер слайду 4

Асоціативний кущ СНІЖИНКА 

Номер слайду 5

• В даний момент 70 % поверхні Землі покриті водою , а придатний до вживання тільки 1 % цієї води.  • Людина може обходитися без їжі 30 діб і лише менше тижня без води.• За добу людина виділяє стільки тепла , що його вистачить , щоб довести до кипіння 33 літри крижаної води. 

Номер слайду 6

• В Антарктиді є озеро , вода в якому в 11 разів солоніша морської і замерзає при -50⁰ С. • За даними ЮНЕСКО , найчистіша вода знаходиться у Фінляндії. • Не можна кип'ятити воду більше одного разу , при повторному кип'ятінні виділяється отруйна речовина, що викликає рак. 

Номер слайду 7

Джерельце. Джерельце під вербою. Виблискує водою. Прийду до нього й до ладу. Порозчищаю, обкладу. Все дно камінням обмощу,В пісок ні краплі не впущу.І задзвенить, і заспіва. Вода джерельна, мов жива. Я ж кору одколю з корчаІ з неї виріжу ковша. Щоб не поплив у далину,Його до стовбура припну. Немов маленьке гусеня,Попід вербицею щодня. Він хлюпотатись буде. Беріть і пийте, люди! Тамара Коломієць

Номер слайду 8

ДЖЕРЕЛЬЦЕ ВЗИМКУ У казковій красі заснули бори та діброви. Глибокий зимовий спокій охопив природу.

Номер слайду 9

Та що це? У морозяній тиші лісу чути якісь дивні звуки:то кришталевий дзвін, то тихе булькання. У глухому куточку засніженого лісу, серед острівця зелено–срібних ялин, дзвенить незамерзле джерельце.

Номер слайду 10

Клубочиться хмаринка пари, а над нею на голих гілках дерев, що нахилились до води, дрімають рябчики – гріються. Такі джерела не замерзають і в люті морози. Вода пробивається через шар землі й на морозі здається теплою.

Номер слайду 11

Часто біля таких місць узимку збираються мешканці лісу не тільки напитися, а й погрітися. А навколо панує холод, усюди лежить білий сніг.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

- Про який стан природи взимку йдеться? - Що порушує цей спокій? - Якою здається джерельна вода в люті морози? - Чому збираються біля джерела мешканці лісу?

Номер слайду 14

Орфографічна підготовка. Узимку, морозяній, булькання, зелено–сріблястих, незамерзле, джерельце, казковий,здається, пробивається.

Номер слайду 15

Поясніть значення слів Бори, діброви, у казковій красі, кришталевий дзвін, глибокий зимовий спокій охопив природу, морозяна тиша, панує холод.

Номер слайду 16

Підберіть прикметники. Краса -Спокій -Тиша -Дзвін - Ліс -казковазимовийморознакришталевийзасніжений

Номер слайду 17

Ялини-Джерельце-Морози-Вода-Сніг-Зелено-срібнінезамерзлелютітеплабілий

Номер слайду 18

Номер слайду 19

План1. Казкова краса зимового лісу.2. Кришталевий дзвін.3. Теплий подих джерельця. 4. Джерельце зігріває усіх.

Номер слайду 20

Складання«Сенкану». Джерельце.                       2  прикметники.              Порівняння.                         Речення.                                Асоціація.         

Номер слайду 21

Складання«Сенкану». Зима.                              2  прикметники.              Порівняння.                         Речення.                                Асоціація.     

pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
5712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку