Презентація до уроку з всесвітньої історії на тему: "Османська імперія" для учнів 8 класу.

Про матеріал

Презентація з використанням проектів учнів для захисту дослідження відповідно теми. Учнями було проведено дослідження щодо діяльності султанів Османської імперії, а також про життя Роксолани.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всесвітня історія 8 клас Тема: “Османська імперія.”

Номер слайду 2

Яку назву отримав період в історії людства, що розпочався на рубежі XV–XVI ст.? Які зміни в житті людей дозволили вважати, що наступила нова епоха? Як називаються економічні відносини, які прийшли на зміну феодалізму? Назвіть держави, де відбулися буржуазні революції. Які зміни в життя людей, характерні для цього часу, ви можете назвати?

Номер слайду 3

ВІЙНИ ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ 1. Назвіть території, які увійшли до Османської імперії в 1512 р. 2. Назвіть території, які були завойовані за часів правління Селіма I. 3. Назвіть території, які були завойовані за часів правління Сулеймана I. 4. Назвіть держави, які перебували у васальній залежності від Османської імперії. 5. Назвіть дати і місця найважливіших подій. 6. Назвіть держави, які межували з імперією Османа.

Номер слайду 4

Схема державного управління в Османської імперії

Номер слайду 5

Населення Османської імперії Султан Яничари Башібузуки

Номер слайду 6

Номер слайду 7

XVI ст. було часом найбільшої військової та політичної могутності Османської імперії. У першій половині ХVІ ст. вона приєднала до своїх володінь значні території на Близькому Сході та в Північній Африці. Здійснено це було султаном Селімом І Грізним (1512—1520 рр.).

Номер слайду 8

Селім народився 1470 р. Він був надзвичайно честолюбною людиною. Одного разу заявив, що хоче, як Александр Македонський, підкорити весь світ. Щоб посісти престол, він змусив батька зректися, а, за тим, перш ніж його старші брати встигли оговтатися, захопив першість. Згодом він наказав їх убити.

Номер слайду 9

Жорстокість Селіма I жахала і ворогів, і друзів. Під час війни проти іранського шаха він наказав винищити 40 000 осіб, єдиною провиною яких була вірність шахові.

Номер слайду 10

У переможній війні проти Ірану Селім I завоював країни Закавказзя — Азербайджан, частину Вірменії, Грузії, Дагестан і Курдистан. Після цього розпочав завоювання Сирії та Єгипту.

Номер слайду 11

Періодом найвищого розквіту Османської імперії вважають правління Сулеймана І Пишного (1520—1566 рр.). Він був наймогутнішим із турецьких султанів за весь час існування Османської імперії.

Номер слайду 12

Сулейман був сином Селіма І. Його ще юнаком почали залучати до участі у вирішенні державних справ. Одним із головних напрямків діяльності Сулеймана І стали війни з метою підкорення країн Близького Сходу, Східної Європи та узбережжя Середземного моря. Сулейман І уславився ще й тим, що створив великий флот.

Номер слайду 13

Турецькі кораблі в XVI ст. плавали всіма морями та океанами, сягаючи навіть берегів Індії.

Номер слайду 14

Під час ведення війн за підкорення країн Європи Сулейман І виявив себе не лише видатним полководцем, а й людиною, яка чудово орієнтувалась у складнощах європейської політики та протиріччях християнського світу. Християнство як релігія не викликало інтересу Сулеймана І, але він чудово розумів велику користь від релігійного розколу в Європі.

Номер слайду 15

Головною перепоною на шляху до підкорення Європи була Габсбурзька імперія, тому султан став усіляко підтримувати її релігійних ворогів — протестантів. В Угорщині, наприклад, він сприяв поширенню кальвінізму. Таке ставлення до протестантів стало причиною того, що прихильники протестантства дивилися на Сулеймана І, як на свого захисника.

Номер слайду 16

Сулейман І багато уваги приділяв розвиткові своєї держави. При ньому було впорядковано законодавство імперії. Поважаючи законодавчу діяльність султана, народ називав його шанобливо “кануні”(“законодавець”)

Номер слайду 17

Величезним був внесок Сулеймана І і в розвиток культури, яка за його правління досягла набагато вищого рівня, ніж у більшості країн тогочасної Європи. Мечеть Сулейманіє

Номер слайду 18

Величезний вплив на Сулеймана І, за свідченнями сучасників, справляла його дружина Роксолана, за переказами — українка, Настя Лісовська, захоплена в полон татарами.

Номер слайду 19

ОСЛАБЛЕННЯ ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ • безперервні війни призвели до погіршення становища населення • військові все більше почали виявляти інтерес до господарської діяльності, відходили від служби • після Великих географічних відкриттів торгові шляхи перенесені із Середземного моря до Атлантики • утворення в 1684 р. антитурецької «Священної ліги», до якої увійшли Австрія, Польща, Венеція. Росія

Номер слайду 20

КУЛЬТУРА ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ Мечеті

Номер слайду 21

Мавзолеї

Номер слайду 22

Челебі- мандрівник, вчений, письменник Хаджі Халіфі – історик і географ

Номер слайду 23

Співвіднесіть терміни та поняття а) Султан 1) болгарські та сербські партизани б) Гайдуки 2) глава держави імперія Османа в) Яничари 3) воїни-добровольці, що служили тільки за військову здобич г) Башибузуки 4) привілейована піхота в турецькій армії

Номер слайду 24

Співвіднесіть дати та події а) 1453 р 1) облога Відня б) 1526 р. 2) битва при Лепанто в) 1529 р 3) узяття Константинополя г) 1571 р. 4) розгром турків під Віднем д) 1683 р. 5) битва при Могачі, перемога турецьких військ

Номер слайду 25

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Прочитати відповідний параграф підручника. 2. Підготувати повідомлення про особливості східної цивілізації.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Gold
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Калашнік Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Іванько Яніна
    Гарна презентація. Але дуже невдало підібраний дизайн і кольорова гама, важко для сприйняття.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
28 лютого 2018
Переглядів
29035
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку