Презентація до уроку за темою із зарубіжної літератури у 6 класі за темою: "Роман Даніеля Дефо як започаткування "робінзонади". Історія створення роману".

Про матеріал

Презентація дає змогу повторити риси Доби Просвітництва, ознайомити учнів з деякими фактами з життя Д.Дефо та провести експрес-опитування за його біографією; ознайомити учнів з поняттями з теорії літератури (памфлет, авантюризм, прототип), у межах культурознавчого аспекту ознайомити учнів з малюнками до роману (навіть малюнком Т.Г. Шевченко) памятником Робінзону у Шотландії, пограти у рольву гру "Ти -Робінзон", узяти участь у грі "Мікрофон" та налаштувати учнів на вивченя найцікавішого пригодницького твору.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Якщо знання – всесвітній капітал, -заволодіти ними нам потрібно! Підготувала вчитель-методист Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 117 Маркелова Олена Григорівна

Номер слайду 2

XVII століття – доба Просвітництва

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Теорія літератури. Памфлет – це різновид публіцистичного твору, зазвичай спрямований проти політичного устрою. У памфлетах гостро висміюються вади суспільства.

Номер слайду 8

Пам'ятник Робінзону у Шотландії1885 рік спорудження

Номер слайду 9

Перше видання “ Робінзона Крузо “ було надруковано в Лондоні 25 квітня 1719 року без імені автора(у перекладі українською мовою 59 слів)(

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Тарас Шевченко, згадуючи роман Дефо в автобіографічній повісті “ Художник “, називав його “ безсмертним творінням “. Під враженням від роману поет створив малюнок “ Робінзон Крузо “.

Номер слайду 13

Роман Д. Дефо “ Робінзон Крузо ” до кінця XVIII ст. витримав майже 700 видань і був перекладений майже всіма європейськими мовами! Перша книга коштувала п'ять шилінгів (стільки на той час коштував костюм джентльменаабо половина коня).

Номер слайду 14

Перще видання “ Робінзона Крузо ” було надруковано в Лондоні без імені автора. Дефо видав цей твір за рукопис, створений самим героєм історії . Роман був названий інакше:“ Життя, незвичайні і дивовижні пригоди Робінзона Крузо – моряка з Йорка, що прожив двадцять вісім років у повній самотності на безлюдному острові, біля берегів Америки, біля гирла річки Оріноко, опинившись на березі після аварії корабля, під час якої загинув весь екіпаж, крім нього, з додатком розповіді про не менш дивовижний спосіб, яким його врешті - врешт, визволили пірати. Писано ним самим ”.

Номер слайду 15

Теорія літератури. Пригодницька література - це твори, насичені цікавими подіями й несподіваними поворотами сюжету. Словникова робота. Авантюризм – пошук пригод. Пригоди Робінзона Крузо: - втік з дому;- опинився в рабстві;- потрапив на безлюдний острів;- урятував П'ятницю; - спостерігав за дикунами – канібалами;- боровся з піратами.

Номер слайду 16

Теорія літератури. Прототип – це реально існуюча особа, яка слугувала авторові прообразом (моделлю) для створення літературного персонажа.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Олександр Селькіркісторичний час проживання на острові 1705 – 1709 Тихий океанузбережжя Чиліострів Мас – а – Тьєрра(зараз острів Робінзона Круза)

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Парадокс: острів, названий на честь героя, був, за задумом автора, зовсім в іншій географічній точці: Атлантичний океан,береги Бразилії,острів біля гирла річки Оріноко

Номер слайду 22

Словникова робота. Парадокс - це неочікувана, дивна ситуація, думка, ствердження або висновок, які не мають логічного пояснення.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Втомилися?

Номер слайду 27

Фізкультхвилинка!

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Які риси характеру можуть допомогти людині, яка опинилася на безлюдному острові сама – самісінька, вижити й залишитися людиною?

Номер слайду 31

Ролевая игра « Ты – Робинзон »

Номер слайду 32

Пам'ятка ЛЮДИНІ, ЯКА ОПИНИЛАСЯ У СКЛАДНІЙ СИТУАЦІЇ

Номер слайду 33

Як назвав спочатку Робінзон острів, на якому опинився:? острів Порятунку? острів Розпуки ? острів Скарбів? острів Загибелі? острів Безнадії А потім цей острів для нього перетворивсяна острів … ?

Номер слайду 34

Які уміння та навички були у героя до того, як він потрапив на острів?

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

“ Доки людина не здається, вона сильніша за долю “, - Е. М. Ремарк.

Номер слайду 38

Невтомна праця

Номер слайду 39

С п і л к у в а н н я

Номер слайду 40

Що навчився робити Робінзон під час перебування на острові?

Номер слайду 41

Популярність романа Дефо була настільки великою, що вже невдовзі в літературі з'явилися численні наслідування. А в літературознавстві виник новий термін “ робінзонада “. Так почали називати опис пригод на безлюдній землі (острові), де людина, опинившись наодинці з природою, повинна була боротися за виживання, виявляючи силу духу й розуму.

Номер слайду 42

У кожній з книжок Робінзон мав інше ім'я та національність, були навіть Робінзон - жінка та Робінзон – невидимка. Найбільша кількість переробок твору Дефо належить французам та німцям. Німецькі письменники видали близько 40 робінзонад!Послідовники Робінзона існували не тільки в літературі, але й у реальному житті. Російський бібліофіл Олексій Аквілєв збирав відомості про такі випадки і створив хроніку з 3 тис. історій “ робінзонів “.

Номер слайду 43

Висновки уроку* помріяли про перебування на безлюдному острові;* дізналися про життя Д. Дефо;* ознайомилися з поняттями “ прототип ”, “ робінзонада “;* почали мандрувати разом з героєм роману.

Номер слайду 44

Домашнє завдання1. Почитати про життя Робінзона на острові (стор. 99 – 125), підготувати стислий переказ пригод Робінзона та процесу створення речей Робінзоном Крузо.2. Намалювати ілюстрацію до цього епізоду або іншого, який найбільш вразив.

pptx
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
2778
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку