Презентація до уроку за темою "Література як вид мистецтва. Художній образ."

Про матеріал
Презентація містить початкові поняття про традиційні образи, вічні образи. Починається з вікторини на знання матеріалу, що засвоєний у 5 класі. Саме поняття "образ" конкретизується на простому прикладі; далі йде тлумачення понять "художній образ", "словесні образи", "традиційні образи", "вічні образи". Передивиться презентацію. Сподіваюся, вона знадобиться вам, шановні колеги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дорогі діти! Ви добре закінчили 5 клас, тому легко впораєтеся з завданнями вікторини та отримаєте відмінні оцінки! Хто з героїв потрапив у діжку з фарбою? Спочатку це його врятувало, а потім згубило. У який країні жив відважний хлопчик Іссумбосі? Який чарівний предмет оживляв усе, що зображував? Хто знов і знов відправлявся у морські плавання незважаючи на страшні пригоди?

Номер слайду 3

5. Хто ця бабуся з великими зубами, що трясе подушки і перини? 6. Хто сидить під дубом край Лукомор'я та слухає казки і пісні кота? 7. В якій казці протиставляється справжнє і штучне? 8. В якій казці прокажений виявився королем держави?

Номер слайду 4

9. Хто з перелічених авторів творів про природу не писав віршів? – Дж. Кітс, Й. В. Гете, Г. Гейне, Е. Сетон-Томпсон 10. Хто той бешкетник, який находить вихід з печери, у якій він заблукав вдвох із подругою, а потім находить там великі гроші? 11. Назвіть героїню, яка радіє сама та дарує радість іншим. 12. Який герой літературного твору робить бідного хлопця своїм нащадком?

Номер слайду 5

Спочатку було Слово Перед нами дві речі: колесо та книга. Що у них може бути спільним, що може об'єднувати такі різні предмети? Найвеличніші відкриття людства, які змінили хід історії. Колесо - це рух вперед, читання книг - теж поступ. Колесо дало людині змогу мандрувати, пізнавати світ, книжка теж має пізнавальне значення. Пам'ятаєте, про роль книги у людському житті, про значення літератури як духовної скарбниці людства ми дізнались на вступному уроці у 5 класі. Будь-який твір мистецтва, створений талановитим художником, залишає глибокий слід в серці і свідомості глядача або читача. Що ж змушує нас глибоко переживати побачене, прочитане чи почуте? Сьогодні на уроці ми розкриємо одну з головних таємниць літератури: чому вона впливає на людину, і як це відбувається; що таке образи, і як вони виникають.

Номер слайду 6

Якщо ви колись малювали дерево або описували його словами, це означає, що ви створювали художній образ Образ – це картина, яка виникає у нашій уяві Спробуйте заплющити очі і уявити собі дерево. Впевнена, що у кожного воно буде “своє”. Хтось побачить тополю, хтось ялинку, хтось згадає черешню у сусідському саду, хтось – горобину…

Номер слайду 7

Письменники, поети створюють художні образи за допомогою слів Художники відтворюють власну уяву за допомогою фарби і пензля В. М. Сиров. “Гроза”. (серпень 2008 р.) Зверніть увагу на кольори, які обрав митець. Який настрій виникає, коли дивишся на роботу? Яка пора року зображена? Люблю я час грози весною, Коли травневий перший грім, Немовби тішачися грою, Гуркоче в небі голубім. Ф. Тютчев. Переклад М. Рильського Ф. І . Тютчев оспівує бурхливе пробудження природи. Повтори звука “р” допомагають уявити цю картину дуже яскраво. Але громові розкати не псують весняного настрою. Поет не даремно пише “люблю”, коли зображує грозу. Художній образ – створена мистецькою уявою художня картина (істоти, речі, події, явища), яка у свій спосіб відтворює предмет зображення (підр, с. 8). Художні образи у різних видах мистецтва створюються різними засобами.

Номер слайду 8

Живопис Скульптура Архітектура Фотографія Дизайн Декоративне мистецтво Кіно Театр Хореографія Цирк Естрада Література Музика Просторові (важлива побудова у просторі (висота, ширина, глибина, об'єм) Видовищні (створюють видовище, поєднуючи час і простір) Види мистецтва, які опис подій розгортають у часі Чи пробували ви самі займатись якимось із ціх видів мистецтва? Мистецтво — це творче відображення дійсності в художніх образах. Види мистецтва

Номер слайду 9

Словесні образи Отже, література – це від мистецтва, де художні образи створюються за допомогою слів. Майстерне володіння словом, яке притаманне великим письменникам, драматургам, поетам, не тільки робить їхні твори неповторними, але й впливає на нашу свідомість, змушує нас замислитися над проблемами, що порушені у творах художньої літератури. Відомий німецький письменник Томас Манн сказав: «Мистецтво — найпрекрасніший, найсуворіший, найрадісніший і найблагодатніший символ вічного, не підвладного розуму прагнення людини до добра, до істини, до досконалості». Уроки літератури допоможуть вам глибше зрозуміти мистецтво, навчать майстерності художнього слова і, я сподіваюся, відкриють шлях до краси, щоб самим стати кращими

Номер слайду 10

Традиційні образи – ті художні образи, які переходять з однієї епохи в іншу, до яких часто звертаються митці, даючи їм власне трактування. Традиційний образ в художній літературі – образ, що переходить від однієї літературної епохи до іншої, зберігається й активно функціонує протягом тривалого часу або в одній національній літературі, або в різних національних літературах Традиційні образи

Номер слайду 11

Вічні образи Вічні образи – це традиційні образи, які здатні долати кордони окремих країн, набуваючи значення для людей усього світу (підр. с. 10). Вічний образ у художній літературі – літературний образ, який за глибиною художнього узагальнення виходить за межі конкретних творів і зображеної в них історичної доби, містить невичерпні можливості для філософського осмислення буття.

Номер слайду 12

Традиційний образ Вічний образ Художній образ Завдання 1. Створити (на вибір з одного наданого слова) свій художній образ (малюнок + 6 речень) до понять любов, світло, біль, радість, сміх, дитинство, допомога, розум… 2. Розподіли правильно у таблиці: калина, Дон Кіхот,Том Сойєр, Полліанна, козак, самурай, Ромео і Джульєтта, Прометей, осінь, сакура, гроза, Дон Жуан, мавка, любов.

Номер слайду 13

Домашнє завдання Перечитати статтю підручника (с.с. 7 – 11). Вивчити поняття «художній образ», «традиційний образ», «вічний образ».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Голуб Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ліхачова Світлана Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лотош Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 серпня 2020
Переглядів
17729
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку