Презентація до авторського уроку за темою "Розвиток мовлення. Створення власної байки"

Про матеріал
Презентація містить поради щодо створення власнї байки, візуалізує контрастні образи, що дає можливість дітям наочніше уявити героїв майбутніх байок. Байка "Слон і Миша" не тільки є зразком байки: мораль діти повинні висловити самостійно, й це не так легко, як здається. Зазвичай учні без вагань вигадують історію - висловити мораль значно важче. Урок апробований у минулому навчальному році.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення Складання власної байки

Номер слайду 2

Слово учителя На попередніх уроках ми познайомилися з жанром байки та найвидатнішими байкарями. Сподіваюся, що байки вас не тільки розважили, а й навчили, зробили кращими. Ви, певно, зрозуміли, що байкарі – дуже розумні люди, що майстерно володіють словом, ненав’язливо повчають, лікують душевні хвороби. Та чи здатні ви самі створити хоча б одну байку? Звісно, здатні! Але я все ж таки спробую вам допомогти.

Номер слайду 3

Поради щодо створення власної байки: оберіть двох героїв за принципом несхожості, наприклад, Сонце і Веселка, Струмок і Калюжа, Слон і Миша, Кіт і Півень… поміркуйте, що може уособлювати кожен герой. Наприклад, Слон – сила, Миша – спритність, Сонце – життя, Веселка – розвага, задоволення, Струмок – постійне та завжди потрібне, Калюжа – тимчасове та не завжди приємне… подумайте, за яких умов між героями може відбутися конфлікт, спір, суперечка або, навпаки, скластися дружні стосунки; вигадайте історію; висловите мораль.

Номер слайду 4

Слон і Миша

Номер слайду 5

Сонце і Веселка

Номер слайду 6

Калюжа і Струмок

Номер слайду 7

Кіт і Півень

Номер слайду 8

(Ця байка підказує, що навіть дуже сильним людям буває потрібна допомога) (…нахабство та спритність безсилі перед розумом та дружбою) Послухайте байку, висловите мораль Слон і Миша У вольєрі зоопарку, де жив Слон, вирішила оселитися Миша. Хазяїн не заперечував, бо просто не помічав її, поки квартирантка не почала заважати: то ногу лоскоче, то в їжу потрапляє, то під вухом пищить, тільки-но Слон приляже спочивати. Розлютився слон і вирішив позбутися нахаби. Легко сказати, а як це зробити? Хоботом не зловиш, ногою не розчавиш – надто спритна особа. І тоді, поміркувавши, запросив він на допомогу свого друга Кота. Тільки-но Кіт з’явився у вольєрі, Миші там ніби і зовсім не бувало.

Номер слайду 9

Твори учнів. Орлов Єгор Кіт і Півень Жили старий Кіт і молодий Півень дружно. Одного разу вони зібралися у похід. Виходять, і Кіт говорить: - Я поведу! А Півень заперечує: - Ти ж навіть дороги не знаєш. - Я старший за тебе, тому буду керувати! - Це неважливо, я досвідченіший, я вмію робити пастки, розпалювати багаття. - Тоді давай розділимося і побачимо, хто перший здасться. На другий день Кіт вже просився додому. Не важливо, скільки кому років, важливіше, хто досвідченіший.

Номер слайду 10

Твори учнів. Халимоник Юлія Слон і Миша Жив собі слон, все у нього було добре, поки миша не не попросилося до нього жити разом, мовляв, так веселіше буде. Слон дуже добре ладив з сусідами, він ніколи не брав нічого чужого. Миша ж почала ходити по сусідських коморах і нишком забирала те, що їй подобалось: одним прогризла мішок з пшеницею, у інших вкрала шматок сиру. Сусіди були незадоволені такою поведінкою та попросили Кота розібратися з крадійкою. Прийшла Миша до Слона і почала плакати, скаржитися на Кота. Велетень пішов розбиратися, що до чого, але, вислухавши Кота, все зрозумів. Прийшовши додому, Слон пояснив Миші: - Добре роби – добре й буде.

Номер слайду 11

Твори учнів. Кравчук Марія Собака Рекс і Кіт Вусько Сидять собі Собако Рекс і Кіт Вусько Та сперечаються вони, кого з них більше люблять. Говорить Кіт Вусько: «От ти що можеш? Сидіти, гавкати й ричати, і більшого не знаєш ти». «А ти що можеш, волохатий? Лежати, мявкати та ще мишей ловить.» - «Так, - каже Рекс, - лякаю ворогів, отримую за це я кість у нагороду». – «Так, - каже Кіт, - ловлю мишей, цінують ще мою чудову вроду.» От так і хваляться один одному, А кожен думає по-свому. Ніколи не хваліться, діти, Оцім, що ви повинні вміти.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Підготуватися до контрольної роботи за темою “Мудрість байки”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Васильченко Ірина Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Головко Ніна Федорівна
    Дякую за чудову розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Петрова Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Комар Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
24 серпня 2020
Переглядів
3726
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку