Презентація до уроку за темою "Відображення єдності людини й природи у міфах різних народів. Популярні міфологічні образи, сюжети, мотиви різних народів"

Про матеріал
Презентація створена з метою конкретизації понять "єдність людини й природи в міфах". Навіщо це потрібно? Сучасна людина повинна відчувати єдність із природою саме так, як відчували її наші предки. Інакше можуть здійснитися наші найгірші есхатологічні очикування. Крім того, не побачила у підручнику конкретних імен і назв. Цікаво, чи виявиться матеріал корисним для колег.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відображення єдності людини й природи в міфах різних народів Популярні міфологічні образи, сюжети, мотиви

Номер слайду 2

Єдність людини і природи у міфах З часу появи людства люди були тісно пов'язані з природою, від стану якої залежало все їхнє існування. Природі поклонялися; це відбувається й зараз, коли мешканці сел, ламаючи гілки берези для віників, вішають на дерево шовкові стрічки, ніби просять пробачення. До того ж береза є символом Трийці. В основі релігій багатьох народів лежить віра в походження роду від спільного рослинного чи тваринного предка.

Номер слайду 3

Тотемне зображення у Вікторії (Канада) Тотемізм, тотем Віра в надприродну спорідненість людей з певними видами тварин, рослин, природних явищ носить назву тотемізм. Довідка: мовою оджибеїв слово “тотем” означає “його рід”. Це назва, знак, герб племені. Для північноамериканського племені омаха тотемом був бізон, у оджибеїв (оджибва) – вовк, ведмідь, бобер, осетер, качка та ін. Тотемізм розповсюджений серед племен Австралії, Африки, Північної Америки. Його відгуки відчуваються й у слов'янській міфології.

Номер слайду 4

Слов'янська міфологія На початку була Пітьма, холодна і безконечна ніч. А її пронизувало Око, воно було вічне й летіло з Вічності у Вічність. Не знайшовши нічого у Пітьмі, Око пустило Сльозу. З неї народився Першоптах і Першобог – птиця Сокіл. Сокіл кружляв над Оком і пустив на нього золоту Сльозу-Росинку, що впала на Око. І вмить розрослося воно у великий острів серед мороку. І пустив Сокіл срібну Сльозинку, яка впала на острів, де утворилося озеро Живої Води. З зеленої Сльози-Росинки проросли квіти й трави на берегах озера. Сокіл довго думав і врешті-решт зніс золотий жолудь. З жолудя виросло могутнє Першодерево – Дуб-Стародуб. На гіллі цього дерева виросли молодильні яблука – плоди невмирущості. Тоді злетів Сокіл на вершину Першодерева й сказав: “Я створив Вирій. Тут моє місце на віки вічні. Звідси я творитиму Світ”.

Номер слайду 5

Слов'янська міфологія в ілюстраціях В. Королькова Пантеон слов'янських богів: Білобог – Чорнобог. Їм належать Добро і Зло, Краса і Погань, Світло і Тьма, Правда і Кривда. Перун – бог-громовержець, син Лади і Сварога. Лада – богиня краси, любові, щастя. Сварог – дух вогню, бог-коваль, бог-воєн. Хорс – уособлене зимове сонце. Дажьбог –бог плодючості і сонця. Стрибог – бог вітру. Велес – покровитель тварин.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Богинею краси, любові, щастя у слов'ян була Лада.

Номер слайду 11

Популярні міфологічні образи Образ Всесвіту. Виникнення (само по собі) чи створення (кимось)? Дивлячись у безмежне нічне небо, оксамитово-чорне, наповнене незліченими зірками, давні люди уявляли собі Всесвіт як щось нескінченне. Темрява, Пітьма, первинний хаос – те, з чого починається творення в слов'янській та індійській міфології. З нічого створює Всесвіт біблійний Бог. Для єгиптян Всесвіт виник з води, для китайців – з яйця, але у кожного народу у творенні брали участь першобоги, які створили потім старше покоління богів, духів; втім молодше покоління богів, деякі інші духи, фантастичні істоти – це вже справа старших богів. Перша людина теж створена після того, як на землі і на небі все владналося – людина ж повинна мати місце, де жити, їжу, щоб харчуватися, житло, одяг, а головне – захист, допомогу у нелегкому життя. Таким чином найбільш популярними стають боги-захисники, герої-захисники.

Номер слайду 12

Боги-захисники, герої-захисники Феміда – богиня правосуддя у Давній Греції Прометей – титан, покровитель людей у Давній Греції. Геракл – герой-захисник, його подвиги приносять користь людям.

Номер слайду 13

Популярні сюжети, мотиви Мотив всесвітнього потопу: люди покарані за гріхи, рятується лише одна праведна людина або подружжя. Мотив “золотої доби” (райське існування), яка послідовно змінюється на срібну, мідну, залізну (важке існування, коли все вирішує сила, а не справедливість). Мотив космічного яйця. Саме з нього народжується Всесвіт.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Дізнатися про богів та героїв Давньої Греції ( с.с. 23-27 підручника). 2. Прочитати міф про Прометея (с.с. 28-32 підручника).

ppt
Додано
24 серпня 2020
Переглядів
3050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку