Презентація до уроку за темою "Однорідні члени речення"

Про матеріал

Рідне слово! Скільки в ньому чарівних звуків, материнської лагідності і доброти, мудрості земної, закладеної ще нашими славними предками!

Кожне слово рідної мови має своє обличчя, як у квітки, у нього свій неповторний аромат, свій колір.

Як сказав поет:

О місячне сяйво і спів солов'я,

Півонії, мальви, жоржини!

Моря бриліантів, це-мова моя,

Це –мова моєї Вкраїни!

(В. Сосюра)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рідне слово! Скільки в ньому чарівних звуків, материнської лагідності і доброти, мудрості земної, закладеної ще нашими славними предками! Кожне слово рідної мови має своє обличчя, як у квітки, у нього свій неповторний аромат, свій колір. Як сказав поет: О місячне сяйво і спів солов’я, Півонії, мальви, жоржини! Моря бриліантів, це-мова моя, Це –мова моєї Вкраїни! (В. Сосюра)

Номер слайду 2

Автотренінг. Я – восьмикласник. Я – особистість творча. Я думаю, замислююсь,Я аналізую, висловлюю свої судження. Я все хочу знати.

Номер слайду 3

Тема уроку. Узагальнення вивченого з теми «Однорідні члени речення» Проблемне питання: Чи можна уявити наше мовлення без однорідних членів речення?Яка їх роль у мові?

Номер слайду 4

«Пунктуаційна розминка» Лози, кручі, висип, ліс : все блищить і сяє на сонці. Скрізь - у саду, у полі, у лісі: панував весняний спокій.

Номер слайду 5

Гра «Хто хоче стати мільйонером»

Номер слайду 6

Списати, уставляючи замість крапок пропущені літери. Визначити ряди однорідних членів речення. Радіють молодій обнові б..рези, клени, явори (Л. Дмитерко). 2. І цвіт, і грім, і дощ, і град — я серцем спраглим все приємлю, та зб..режу від граду сад і захищу від грому землю (Л. Дмитерко). 3. І барвінком, і рутою, і рястом квітчає в..сна землю, мов дівчину в з..леному гаї (Т. Шевченко)

Номер слайду 7

Переписати, визначити й підкреслити однорідні члени речення. Пояснити розділові знаки між ними1. На грунті минулого зароджується, росте, визріває майбутнє.2. Правда буває терпка, гірка, несмачна.3. Багатство не в майні, а в гідності.4. Неробство й гультяйство, лінь і непослух призводять до біди.5. Звучала пісня вільно, гордо.

Номер слайду 8

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 9

Куди не повернешся - скрізь земля і згори і знизу і праворуч і ліворуч. Ми садили ліс у полі і дубочки і тополі і осику і ліщину і червону горобину. Жито пшениця й овес усе разом поспіло. Чарівний світ пливе переді мною сині води білі піски хати на високих берегах. Луки гори пишні сади усе зелене й принишкле. Синтаксичний практикум

Номер слайду 10

Синтаксичний розбір речення. Зразок письмового розбору (підручник, сторінка 186)Темно-попелясті розірвані хмари полохливо бігли по обважнілому небі (М. Стельмах)

Номер слайду 11

Робота в парахскласти речення з фразеологізмами

Номер слайду 12

Робота в групах

Номер слайду 13

1. Вітер гнув тополі, дерева, здіймав і крутив курявою над висохлим полем.2. На городі ростуть картопля, морква, овочі, помідори.3. У лісі безліч дерев росте: троянди, соняшники, дуби, клени, осики, берези. Вправа «Я – редактор»

Номер слайду 14

Хвилинка ерудита. У ріднім краю і земля найкраща, і люди …2. Хто на багато весіль поспішає, на жодне …3. Куди ноги, туди й ...4. Шануй батька і неньку, буде тобі скрізь ...5. Відвага або мед п'є, або сльози …6. Щире слово, добре діло душу й серце …

Номер слайду 15

Підсумок уроку. Проблемне питання: Чи можна уявити наше мовлення без однорідних членів речення?Яка їх роль у мові?

Номер слайду 16

Дайте оцінку своїй роботі на уроціПрацював активно, старанно. Працював добре, але не в повну силу. Погано працював.

Номер слайду 17

Домашнє завдання:1. Повторити §28-31 (повторити)2. Виконати завдання в Інтернеті (хто не виконав).3. Виписати із творів літератури 6 речень із уживанням розділових знаків при узагальнювальних словах. 

Номер слайду 18

Дякую всім за роботу!

pptx
Додано
20 травня 2018
Переглядів
1673
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку