Урок на тему: «Зарубіжна література – духовна скарбниця людства. Роль книги в сучасному житті». 5 клас

Про матеріал
Цей урок є першим уроком, коли учні 5 класу знайомляться з новим навчальним предметом. Тому у даній розробці для стимулювання діяльності учнів поєднані такі методи і прийоми роботи, як кольоровий та арома - іміджі уроку. Це потрібно для того, щоб зацікавити літературою як скарбницею духовного багатства, формувати естетичні художні смаки дітей, виховувати повагу до загальнолюдських традицій, любов до читання.
Перегляд файлу

Тема. Зарубіжна література – духовна скарбниця людства. Роль книги в сучасному житті

Мета:

  • ознайомити учнів з новим навчальним предметом;
  • зацікавити літературою як скарбницею духовного багатства;
  • формувати естетичні художні смаки  дітей;
  • почуття єдності родини, комунікативну та соціальну компетентності;
  • розвивати толерантность в міжособистісному спілкуванні і взаємодії;
  • виховувати повагу до загальнолюдських традицій, любов до читання.

Дизайн уроку: інтерактивна дошка (проектор) + комп’ютер, на столах у дітей – чашки з ароматним чаєм, мультимедійна презентація за темою уроку.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Епіграф уроку має такий вигляд, який висвічується через проектор (слайд 2):

ღТе,що надихає,Шумськღ - UkrOpen Шутки, Соль, Еда

 

 

 

 

 

І. Знайомство з класом, створення позитивної психолого-емоційної обстановки в класі. З’ясування емоційної готовності  до уроку.

Вчитель. Доброго, чарівного дня вам наші маленькі друзі! Доброго дня всім, всім хто сьогодні до нас завітав! Я рада вітати вас у стінах мого гостинного класу! Сьогодні ми  з вами зібралися у теплому родинному колі, щоб поговорити про один чудовий предмет. Але все по порядку.

 Я не обговорилася, коли говорила, що ми зібралися у теплому родинному колі. Перед вами стоять чашки з ароматним чаєм.

            Вправа «Концентрація». Зосередьте свою увагу на цей предмет, на його кольорі. Намагайтеся якомога більше використовувати тільки зорове сприйняття, відключивши смак, нюх і дотик – вони повинні «стихнути». Сконцентруйте увагу на сприйнятті кольору і почуйте його всім своїм єством. Свої відчуття спробуйте запам’ятати не тільки логічною пам’яттю, а й внутрішньою емоційною пам’яттю.

               Вправа «Обмін компліментами». А тепер обміняйтеся зошитами із сусідом по парті і напишіть у зошит сусіда приємне побажання, добрі слова на початок навчального року.

              Щоб закріпити свої прекрасні емоції, посмакуйте ароматним чаєм.

            (В цей час вчитель вклеює всім учням після побажань учнів, записаних у зошиті, стікери з епіграфом).

  • Любі діти! У кожної дитини, коли вона приходить у цей світ, щось відбувається вперше

– перший крок, перше слово, перший клас. Це прекрасне слово – «вперше»! Сьогодні ми з вами відкриваємо сторінку світової культури і літератури, починаємо вивчати предмет. А його назва у ребусі (слайд 3).

 

Р

У

Б

І

Ж

А

Т

Е

А

Н

З

І

Р

У

Р

 

Л

А

Т

А

 

 

ІІ. Вивчення нового матеріалу

C:\Users\Aleksandr\Desktop\Картинка.jpg            Вчитель. Назва предмета, яку ви відгадали, складається з двох слів. В цьому навчальному році ви будете працювати за підручником авторів                      О.М. Ніколенко, Т.М. Конєвої, О.В. Орлової, О.М. Зуєнко, О.І. Кобзар. Це видавництво  2-е, доопрацьоване відповідно до чинної програми у 2018 році (слайд 4).

 

 

 

 

 

C:\Users\Aleksandr\Desktop\Гете.jpgЗарубіжна література – це така література, що існує і розвивається за межами нашої країни, за її рубежами.

Національна література – література певного народу.

Світова література включає в себе літератури всього світу. Це поняття виникло у 1829 році, обґрунтував його Й.В. Гете, з творчістю якого познайомимося цього навчального року (слайд 5).

 

             Вчитель. Приємно читати улюблену книжку, з насолодою вдихаючи і обережно закутуючись в її неповторний аромат. Різні книги пахнуть по-різному. Давайте зараз пере листаємо підручник, який лежить у вас на партах.

Запитання до учнів. Чи звертали ви увагу на запах книги? Чи подобається вам цей запах? Які відчуття викликає у вас цей запах? (Відповіді учнів).

 А тепер вирушаємо в подорож до чарівного світу зарубіжної літератури. Ми з вами зможемо побувати в різних країнах, познайомитися з новими літературними персонажами та згадати старих знайомих – ви зустрінетесь з хлопчиком-Зіркою, Томом Сойєром, Алісою з Країни Див, а також з хлопчиками Персиком та Мізинчиком, Синдбадом-мореплавцем, ви пізнаєте духовні цінності, що створені людством впродовж століть.

Прислів'я та приказки про навчання та знання (Слайд 6). Українське прислів’я говорить: «Мудрим ніхто не народився, а навчився». Поясніть, як ви розумієте ці слова? (Відповіді учнів).

 Звернемося до ваших до наліпок у зошиті. Слова, записані біля малюнку є епіграфом нашого уроку. Давайте поглянемо, що означає цей вираз.

 Епіграф – напис, заголовок, оцінка – в давньому світі написи на предметах, що безпосередньо їх стосувалися. За нового часу – влучний вислів або уривок літературного твору, який подають на початку художнього твору або перед його частинами, щоб підкреслити тему або основну думку, налаштовуючи читача на їхнє сприйняття.

  Ми з вами йдемо у майбутнє, і щоб міцніше стояти на ногах – вивчаємо літературу, якою пишаються народи світу. «Мій дім усюди, де б я не була!» - сказала колись Памела Треверс, авторка «Мері Поппінс». Це прекрасно, це значить, що скрізь людину приймають з душею, певно тому, що в неї теж душа щедра. Я хочу побажати і вам такої загальнолюдської щирості та відкритості на шляху знайомства з перлинами світової літератури.

 

 

ІІІ. Літературна гра

 (Слайди 7-11). Свідченням багатовікової мудрості народу є усна народна творчість:

загадки, приказки, прислів’я. (Наводить приклади загадок.

Учням пропонується навести власні приклади загадок)

Презентация на тему: "Вибери малюнок – відгадку до загадки ...Презентация на тему: "Вибери малюнок – відгадку до загадки ...

 (Вчитель називає приказки і прислів’я, учні коментують)

Прислів'я та приказки: "Навчання і труд поряд ідуть" - ілюстрована ...Українські народні прислів’я та приказки, Навчання і труд поряд ідуть, ілюстрована збірка. Художник Олександр Кошель Українські народні прислів’я та приказки. Навчання і труд поряд ідуть. Ілюстрована збірка. Художник Олександр Кошель Використання прислів'їв і приказок на уроках в початковій школі

 

Прошу вгадати літературні твори, знайомі вам з дитинства.

Картинки из мультика Маугли или Книга джунглейБагира из Маугли вообще то ОН..... | Портал для Блондинок

Р. Кіплінг «Мауглі»

Встреча «Царство Снежной королевы» 2017, Мурманск — дата и место ...Союзмультфильм» идет в кинотеатры | Интернет-издание «Сова»

Г.К. Андерсен «Снігова королева»

Лучшие мультфильмы студии Уолта Диснея : bekosv — LiveJournalhttps://sites.google.com/site/vgostahukazki/_/rsrc/1468751563834/cikavinki-pro-popelusku/pjkeirf.jpg

«Попелюшка»

Вчитель. А тепер відкриємо підручники на сторінці 8, опрацьовуємо статтю «Роль

 книжки в сучасному житті». (Учні, за бажанням, читають «ланцюжком»).

Вам треба навчитися розуміти текст. Для цього поглянемо на роз’яснення (слайд 12).

Як навчитися зрозуміти текст?

- Обміркувати заголовок (заголовок – це не просто слова: ці слова – усьому голова).

- Виділити всі незрозумілі слова, з’ясувати їх значення.

-  “Розмовляйте” з автором тексту, робіть записи, зауваження.

- Виділяйте суттєві моменти тексту.

- Поставте собі контрольні запитання і дайте відповіді на них.

Сьогодні я вам у цьому допоможу. Складаємо тези статті «Роль книжки в сучасному

 житті» (слайд 13).

1. Основна функція книжок – надання інформації.

2. Мова художньої літератури виконує інформаційну роль, вчить мислити, впливає на емоції і почуття.

3. Художня уявність – те, що можна уявити.

4. Твори художньої літератури виховують прагнення до відкриття світу та пошуку шляхів порозуміння між людьми, країнами, мовами.

V. Рефлексія.

Вчитель. Ми поступово прийшли до завершення уроку. Зараз відкриємо щоденники і запишемо домашнє завдання: повторити приказки, прислів’я, загадки, на вибір – творче завдання: намалювати, зробити аплікацію на приказку, прислів’я або загадку.

Технологія «Незакінчене речення».

        Продовжіть речення «Урок мені сподобався, бо…».

Вправа «Картина сьогоднішнього дня». Учні розфарбовують спільний для всіх аркуш ватману тими кольорами, які, на їхню думку, передають настрій та враження. (Звучить легка приємна музика).

(Учні стають в коло і дякують один одному за співпрацю).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андрієнко Нателла Сергіївна
    Чудова розробка, відповідає темі і нічого зайвого
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 серпня 2020
Переглядів
7820
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку