Презентація до уроку зарубіжної літератури в 8 класі "Антична література"

Про матеріал
Презентація допомагає унаочнити урок, дозволяє зробити інформацію більш зрозумілою, а урок яскравішим, також може бути використана під час онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зарубіжна література8 клас(з досвіду Шафранової А. В., вчителя ліцею № 144 ім. Г. Ващенка м. Києва).

Номер слайду 2

  Антична література - вихідна основа європейськихлітератур

Номер слайду 3

Пригадаємо                     *З якими найдавнішими пам’ятками словесного мистецтва ви ознайомились ? * З Вед, Біблії та Корану про що можна дізнатись щодо стародавньої людини?Отже, про погляди стародавньої людини на світ, природу, життя можна ще дізнатися з мандрівки до епохи, яка започаткувала сучасну цивілізацію, стала колискою європейської культури та літератури.  

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тренуємо пам’ять Близько 4 тис. років відділяють нас від тих часів, коли на землях Стародавньої Греції, або Еллади, та Риму два народи створили унікальну культуру, що стала «золотим фондом» національних літератур і з якої людство безперервно черпає натхненні образи, теми, сюжети, моральні засади. Культура стародавніх греків та римлян стала колискою європейської цивілізації

Номер слайду 6

Що таке антична література?Засвоєння літературознавчих термінів. Термін «античний» походить від латинського слова antiquus, що означає «давній». Антична література — це література греко-римського рабовласницького суспільства, яка мала найбільше значення для формування європейської культури.

Номер слайду 7

Поміркуємо Одного разу О. Пушкін, зустрівши М. Гнєдича, який перекладав «Іліаду» Гомера і, захоплений цією справою, зовсім не з’являвся на людях, був дуже здивований змінами, що сталися з поетом-перекладачем. Помічені ним зміни Пушкін охарактеризував такими словами: «Ви змужніли у храмі Гомеровім». Але ж Гнєдич нікуди не їздив, і храмів Гомерових не існує! Що ж мав на увазі великий поет? style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 8

Навіщо потрібно вивчати античну літературу?

Номер слайду 9

Антична література — це література давніх греків і римлян. Грецька література найдавніша з усіх європейських літератур і єдина, що розвивалась самостійно, не спираючись безпосередньо на досвід інших літератур. Греки писали свої твори давньогрецькою мовою, а римляни — латиною.

Номер слайду 10

Чому не всі твори античності дійшли до нас?Велика кількість античних творів не знайомі сучасному читачеві. Наприклад, з 90 п’єс Есхіла збереглося повністю 7, із 120 драм Софокла — теж 7, з 92 творів Еврипіда — 19. Справа в тому, що зберігалося лише те, що являло інтерес для поколінь, які жили у той час. Головним матеріалом для письма, починаючи з VII ст. до н. е., був папірус (пергамент з’явився пізніше і був досить дорогим матеріалом). Античний текст, записаний на папірусі, міг зберігатися лише у тому випадку, якщо його час від часу переписували. Таким чином, до нас дійшли лише ті твори, які постійно переписувалися через їхню популярність у читачів.

Номер слайду 11

«антична культура»Уперше термін «античність» вживають гуманісти Епохи Відродження. Слово «античний» походить від латинського слова «antikqus» - древній, і використовується до цих пір.

Номер слайду 12

Здобутки античності:*започаткування основ наук,*розробка літературних родів та жанрів, *винайдення віршових розмірів, *винайдення писемності, *заснування театру .

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Розвиток античної культури. Архаїчний (усна народна творчість, міфологія, епічна поезія, поеми Гомера «Іліада» та «Одіссея»);Класичний ( розвиток ліричної поезії Алкея, Тіртея, Архілоха, Сапфо, Анакреонта, у якій оспівується дружба, кохання, молодість, радість життя, звеличується батьківщина; формування театру, виникнення філософії, ораторського мистецтва, трагедії та комедії);Елліністичний (заглиблення у внутрішній світ людини, родинно-побутова тематика творчості);Римський (сатира Лукіана, історіографічні праці Плутарха).

Номер слайду 15

Гра «Істинне – хибне”5. Давні греки цінували в людині духовну і фізичну досконалість.6. Саме в епоху античності в літературі були вироблені трагедія, комедія, роман, ода та інші літературні жанри.7. Парфенон – творіння стародавніх римлян.8. Культура античності застаріла і не викликала інтересу в подальші епохи.

Номер слайду 16

Гра «Істинне – хибне” 1. “Античний” в перекладі означає “стародавній”. 2. До античної літератури входять всі літератури стародавніх країн. 3. Початок античної літератури припадає на добу розкладу рабовласницького ладу. 4. Основою античної літератури є міфи давніх народів.

Номер слайду 17

Давня Греція та Рим - колиска європейської цивілізації.* Антична література - золотий фонд національних літератур.*V ст. до н.е. - період грецької класики.* І ст. до н.е. - «золоте століття» римської культури.*Гомер, Есхіл, Софокл, Еврипід, Аристофан, Вергілій, Овідій, Горацій - творці найвідоміших літературних пам'яток античності.

Номер слайду 18

Запам’ятаємо. Міфологія - основа античної літератури. Синкретизм - нерозривний зв'язок художньої творчості та релігії. Теми, сюжети та образи античності - невичерпне джерело для митців наступних епох, норма й недосяжний зразок

Номер слайду 19

Підсумки Піднесена людяність, любов і повага до людини, її внутрішнього світу - це ознакиморальностігуманізмугромадянстварелігійності

Номер слайду 20

Підсумки1. Термін «антична література» означає:зразкова літературадавня літературасамобутня літературадавньогрецька література2. Доба античності тривала з VІІІ ст. до н.е. по V ст. н.е.з V ст. до н.е. по І ст. до н.е. з V ст. до н.е. по V ст. н.е.з І ст. н.е. по VІІІ ст. до н.е. 3. Основою античної літератури єдосвід більш давніх літератур світуфольклорміфологіягероїчний епос

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Чим стали для світової літератури теми, сюжети й образи античності?*історією*пам`яткою*зразком, джерелом натхнення*початком цивілізаціПідсумки

Номер слайду 23

У чому полягає заслуга античного мистецтва? Створення ідеалу людини, хоч і в обмеженій статичній формі, є історичною заслугою античної думки та античного мистецтва. Провідна тема античної літератури — оспівування людини та її світу.

Номер слайду 24

Навіщо потрібно читати античну літературу?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Форсюк Олена Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Шафранова Анна
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
10155
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку