Презентація до уроку зарубіжної літератури за темою "Г.Г. Маркес "Стариган із крилами"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури за темою "Г.Г. Маркес "Стариган із крилами". Відображення моральної деградації людства. Символічний зміст образу янгола
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Габріель Гарсіа Маркес«Стариган із крилами»Відображення моральної деградації людства. Символічний зміст образу янгола

Номер слайду 2

Мета : формувати компетентності предметні : допомогти учням осмислити ідею оповідання, мотиви поведінки персонажів, їхні характери ; з’ясувати особливості зображення людського суспільства у творі ; удосконалювати уміння і навички ідейно-художнього аналізу прозового твору, навички зв’язного усного мовлення ; ключові : уміння вчитися : навички пізнавальної діяльності та критичного мислення; комунікативну : навички спілкування в колективі й толерантне ставлення до думок і почуттів оточуючих ; інформаційну : уміння визначати художні деталі в тексті ; навички роботи з книгою ; загальнокультурну : читацькі інтереси, естетичний смак, виховувати високі моральні якості.

Номер слайду 3

Епіграф : Треба прагнути бути людиною,незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо. О. Генрі

Номер слайду 4

Коли десь падає зірка, то говорять, що то летить ангел. Ніхто не знає, куди він летить, де впаде, чи може позначить таємним знаком комусь двері. А хто такі ангели?

Номер слайду 5

Ангел (з грецької – вісник) – створена богом безтілесна надприродна істота, покликана повідомляти людям волю Його. Їх часто зображують з крилами у вигляді немовлят.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Проблемне питання Що, на вашу думку, знищує людей?

Номер слайду 8

Бліц – опитування. Використовуючи цитати із тексту, опишіть вісника Бога. Як люди ставляться до прибульця?Доведіть, що старий – янгол. Чому він прилетів на землю? Чим відрізняється янгол з оповідання від ваших уявлень про янголів? Як янголу живеться в селищі? Чому у творі янгол старий?Чому саме такою є назва твору – «Стариган із крилами» ?

Номер слайду 9

Асоціативне гроно Стариган із крилами: хто він ?

Номер слайду 10

Робота в парах. Охарактеризувати образи Пелайо та Елісенди.2. Дати характеристику образу сусідки, священника.3. Чому хлопчик, зображений автором – хворий? Охарактеризуйте дитя.

Номер слайду 11

Образи-символи оповідання „Стариган з крилами”Дощ – символ необхідності духовного очищення. Клітка, курник, дім з гратами – обмеженість, жалюгідність існування. Селище –модель людства. Хлопчик – символ неблагополуччя людства, яке хворіє на зло. Дівчина-павук – символ деградації суспільства. Хвороба янгола- символ знехтування віри. Відновлені крила- символ духовного злету. Політ янгола- символ надії, утвердження справжніх духовних цінностей, які не можна знищити.

Номер слайду 12

Фразеологізми. Брати під своє крило. Під крилом. Виросли крила. Чути крила за плечима. Підрізали крила. Опускати крила. Розкривати крила. А. Втрачати впевненість у собіБ. Знесилити когось, обмежити його діяльність. В. Відчувати натхнення, силу. Г. Починати діяти. Д. Брати когось під свою опіку. Е. Бути під чиїмось захистомЄ. Відчувати силу, енергію до великих звершень

Номер слайду 13

Ліна Костенко «Крила»А й правда, крилатим ґрунту не треба. Землі немає, то буде небо. Немає поля, то буде воля. Немає пари, то будуть хмари. В цьому, напевно, правда пташина…А як же людина? А що ж людина?Живе на землі. Сама не літає. А крила має. А крила має!Вони, ті крила, не з пуху-пір'я,А з правди, чесноти і довір'я. У кого – з вірності у коханні. У кого – з вічного поривання. У кого – з щирості до роботи. У кого – з щедрості на турботи. У кого – з пісні, або з надії,Або з поезії, або з мрії. Людина нібито не літає…А крила має. А крила має!

Номер слайду 14

Продовжіть речення«Стариган з крилами» – це історія про…Проблемне питання. Що, на вашу думку, знищує людей?Чи повернеться янгол на грішну землю?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Написати есе на тему : «Коли повернеться янгол?»

pptx
Додано
22 березня
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку