У презентації подано поняття жирів, їхній склад і утворення, фізичні та хімічні вастивості, біологічна роль.
Значення жирів для живих організмів1. Жири забезпечують організм енергією. При окисненні 1 жиру утворюється 35,7 – 38,9 к. Дж енергії. 2. Жировий шар запобігає втратам тепла і захищає внутрішні органи від пошкоджень. 3. Жири забезпечують транспорт і всмоктування жиророзчинних вітамінів: A, D, E і K.
Підіб’ємо підсумки!Жири – це складні естери гліцерину та вищих карбонових кислот. За агрегатним станом жири можна розділити на тверді та рідкі, за походженням – на рослинні та тваринні. Рослинні жири містять переважно ненасичені вищі жирні кислоти, а тваринні жири – насичені. Рослинні (рідкі) жири знебарвлюють бромну воду, що пояснюється наявністю подвійного зв'язку. Жири не розчиняються у воді, але добре розчиняються в неполярних розчинниках. Омиленням жирів отримують мила. Жири необхідні для правильного функціонування організму.