Поширення і використання з комерційною метою заборонено автором
Номер слайду 3
Номер слайду 4
Продукти, що містять жири
Номер слайду 5
Продукти, що містять жири
Номер слайду 6
Продукти, що містять жири
Номер слайду 7
Продукти, що містять жири
Номер слайду 8
Продукти, що містять жири
Номер слайду 9
Продукти, що містять жири
Номер слайду 10
Будова жирів. Жири – продукти естерифікації гліцерину та вищих карбонових кислот3+ 3 Н2 Отриацилгліцерол
Номер слайду 11
Будова жирів
Номер слайду 12
Фізичні властивості жирів. Тверді жири мають переважно тваринне походження. Рідкі жири мають переважно рослинне походження Жири тваринного походження є переважно насиченими сполуками, а рослинні жири – ненасиченими сполуками1. Агрегатний стан
Номер слайду 13
Номер слайду 14
Номер слайду 15
3. У хімічно чистому стані жири не мають ні запаху, ні смаку, але легко вбирають сторонні запахи. Фізичні властивості жирів4. Під час зберігання жири гіркнуть.
Номер слайду 16
Хімічні властивості жирів1. Жири гідролізуються, тобто розщеплюються з утворенням гліцерину та жирної кислотитристеарингліцеролстеаринова кислота
Номер слайду 17
Хімічні властивості жирів2. Каталітичне гідрування ненасичених жирів триолеїнтристеарин
Номер слайду 18
Хімічні властивості жирів3. Лужний гідроліз (омилення) жирівтрипальмітингліцеролнатрій пальмітат(мило)
Номер слайду 19
Номер слайду 20
Номер слайду 21
Номер слайду 22
Номер слайду 23
Номер слайду 24
Номер слайду 25
Значення жирів для живих організмів1. Жири забезпечують організм енергією. При окисненні 1 жиру утворюється 35,7 – 38,9 к. Дж енергії. 2. Жировий шар запобігає втратам тепла і захищає внутрішні органи від пошкоджень. 3. Жири забезпечують транспорт і всмоктування жиророзчинних вітамінів: A, D, E і K.
Номер слайду 26
Правила харчування. Відео автора Los Muertos Crew: Pexels
Номер слайду 27
Правила харчування. Відео автора Ivan Samkov: Pexels
Номер слайду 28
Підіб’ємо підсумки!Жири – це складні естери гліцерину та вищих карбонових кислот. За агрегатним станом жири можна розділити на тверді та рідкі, за походженням – на рослинні та тваринні. Рослинні жири містять переважно ненасичені вищі жирні кислоти, а тваринні жири – насичені. Рослинні (рідкі) жири знебарвлюють бромну воду, що пояснюється наявністю подвійного зв'язку. Жири не розчиняються у воді, але добре розчиняються в неполярних розчинниках. Омиленням жирів отримують мила. Жири необхідні для правильного функціонування організму.