Презентація до уроку : Життя й різножанрова творчість Б. Грінченка, його багатогранна діяльність як митця і вченого. Оповідання «Каторжна», утвердження в ньому прагнення людини

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 10 класі Тема: Життя й різножанрова творчість Б. Грінченка, його багатогранна діяльність як митця і вченого. Оповідання «Каторжна», утвердження в ньому прагнення людини до любові й добра.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української літератури10 клас

Номер слайду 2

Б. Д. Грінченко «Віддав себе я праці без вагання...»

Номер слайду 3

Утвердження прагнення людини до любові й добра в оповіданні “Каторжна”Тема: Життя й різножанрова творчість Б. Грінченка

Номер слайду 4

Мета уроку:розкрити й осмислити багатогранну діяльність Б. Грінченка як митця і вченого, показати масштаби його творчості;розвивати вміння сприймати текст, аналізувати його зміст, зіставляти та аналізувати факти, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки;удосконалювати логічно правильне мовлення учнів;виховувати найкращі людські якості, а особливо любов до людей, співчуття, добро та милосердя.

Номер слайду 5

Завдання уроку. Скласти хронологію основних дат, подій у житті Б. Грінченка;дати загальну характеристику творчого доробку;створити психологічний портрет поета; провести віртуальну подорож до музею;дослідження та аналіз оповідання «Каторжна».

Номер слайду 6

Я не скажу, щоб розумом я жив, Я не скажу, щоб серце в мене спало, Але його я тяжко пригнітив, Але йому так волі дав я мало. Повинність я над все ушанував, Віддав себе я праці без вагання,Я йшов туди, де розум посилав...ppt_x

Номер слайду 7

Творчі групи. Біографи. ЛітературознавціЛітературні критики. УченіЛексикографи. Художники

Номер слайду 8

Літературна візитка. Б. Д. Грінченко. Псевдоніми – Василь Чайченко, Л. Яворенко,П. Вартовий, Б. Вільховий. Дата народження – 27 листопада ( 9 грудня) 1863 року. Місце народження – хутір Вільховий Яр на ХарківщиніБатько – Дмитро Якович, мати – Поліксенія Миколаївна. Національність – українець. Рід діяльності – письменник, педагог, етнограф, історик, публіцист, лексикограф, літературознавець, громадсько-культурний, політичний діяч. Жанр – оповідання, повість, вірш, поема, п'єса, балада, стаття. Дата смерті – 23 квітня ( 6 травня ) 1910 року

Номер слайду 9

Життєве кредо“Всі думи і мрії – рідному народові. Все життя – для рідного народу.І в залежності від цього – вся філософія й мораль”.

Номер слайду 10

Грінченківськими стежками

Номер слайду 11

БОРИС ДМИТРОВИЧ ГРІНЧЕНКО - ВИДАТНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК І ВЧЕНИЙ, КРИТИК, МОВОЗНАВЕЦЬ, ОСВІТНІЙ І ГРОМАДСЬКИЙ ДІЯЧ КІНЦЯ XIX-ПОЧАТКУ XX СТОЛІТТЯ. Борис Дмитрович Грінченко

Номер слайду 12

Стежина дитинства. Народився - 9 грудня 1863 р. на хуторі Вільховий Яр на Харківщині, тепер Сумської області у родині відставного офіцера із збіднілих дворян. Батько добре знав українську мову, але спілкувався нею тільки з селянами, дома ж розмовляли тільки російською. Грамоті він навчився в сім'ї і досить рано - перечитав все, що було в батьківській бібліотеці і під впливом прочитаного почав писати вірші.

Номер слайду 13

Стежина пізнання. У 1874 р. поступив до Харківської реальної школи. Саме тоді, під впливом "Кобзаря" він починає збирати та записувати почуті пісні, легенди, казки та ін. фольклорні матеріали. "Першими літературними вчителями " Б. Грінченко називає В. Скотта, Д. Байрона, В. Гюго, О. Пушкіна, М. Некрасова, О. Кольцова. Саме вони сприяли формуванню вольового характеру письменника. За поширення заборонених царським урядом видань його заарештовують і кілька місяців тримають в ув’язненні.

Номер слайду 14

Після звільнення Борису Дмитровичу довелося залишити навчання і самому почати заробляти на прожиття. Допитливий і працьовитий, він скоро навчився шити чоботи і мав від цього невеликий заробіток. Економлячи, обмежуючи себе у всьому, Борис таким чином заощаджував гроші на книги. Здобута самоосвіта дозволила Б. Грінченку скласти іспити на звання народного вчителя при Харківському університеті. З 1881 року починається його освітньо-педагогічна діяльність, яка тривала до 1893 року.

Номер слайду 15

Стежина становлення. Вчителював він у селах Харківщини,Сумщини, Катеринославщини. Майже сім років життя (1887—1894) Б. Грінченка пов'язані  з  Олексіївкою,   що  у  Перевальському районі на Луганщині, куди запросила його вчителювати відома   просвітителька   Христина   Данилівна   Алчевська. То був найбільш плідний період його життя. Саме тут, в Олексіївці, Борис Дмитрович написав і надрукував 196 творів різноманітних жанрів.

Номер слайду 16

Стежина розвитку. Учителювання Б. Грінченко поєднував з фольклорно-етнографічною, культурологічною, науковою та лінгвістичною справами. Багато пише. У цей час його різножанрові твори, підписані або власним прізвищем, або псевдонімом (П. Вартовий, Василь Чайченко, Б. Вільхівський, Іван Перекотиполе), регулярно друкуються в журналах та альманахах.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Праця єдина з неволі нас вирве: Нумо до праці, брати!Годі лякатись. За діло святе. Сміливо будем іти!

Номер слайду 20

Збірки віршів1884 рік — «Пісні Василя Чайченка».1886 рік — «Під сільською стріхою».1893 рік — «Під хмарним небом». 1893 рік — «Хвилини».1895 рік — «Пісні та думи».

Номер слайду 21

Поеми1889 рік — «Лаврін Костер».1889 рік — «Беатріче Ченчі».1892 рік — «Хома Макогін, убогий наймит».1897 рік — «Матільда Арюманте».1902 рік — «Дон Кіхот».1895-1899 рр.— етнографічний збірник у трьох томах. 1907-1909 рр.— «Словарь української мови».

Номер слайду 22

Проза1885 рік — оповідання «Сестриця Галя», «Сама, зовсім сама».1888 рік — оповідання «Каторжна».1890 рік — повість «Сонячний промінь».1890 рік — оповідання «Олеся».1891 рік — повість «На розпутті».1891 рік — оповідання «Украла».1894 рік — оповідання «Екзамен».1897 рік — оповідання «Дзвоник».1900 рік — оповідання «Палій».1900 рік — повість «Серед темної ночі».1901 рік — повість «Під тихими вербами».

Номер слайду 23

1897 рік — «Ясні зорі», «Нахмарило».1898 рік — «Степовий гість».1899 рік — «Серед бурі».1899 рік — «На громадській роботі». П'єси

Номер слайду 24

Перекладав твори Фрідріха Шіллера, Йогана-Вольфганга Гете, Генріха Гейне, Віктора Гюго та ін. Грінченко впорядкував і видав у трьох книгах «Етнографічні матеріали зібрані в Чернігівській і сусідніх з нею губерніях»Разом з дружиною упорядкував «Каталог музею української старовини В. В. Тарновського» (1900)Свої педагогічні погляди викладав у працях: «Народні вчителі й вкраїнська школа» «Яка тепер народна школа на Вкраїні»

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

" Словарь української мови " вийшов у світ 1907-1909 рр. у чотирьох томах. Словник містить 68 тисяч українських слів з народної писемної мови, починаючи від Котляревського ї до початку ХХ століття. Словник був удостоєний Російською Імператорською Академією Наук другої премії М. І. Костомарова.

Номер слайду 28

Запрошуємо Вас здійснити віртуальну подорожмузеєм Б. Д. Грінченка

Номер слайду 29

Ні, ні, ми не вмираємо – ми лише поринаємо в природу, бо дух наш – вічний…

Номер слайду 30

Народний Меморіально-літературний музей Б. Д. Грінченка був відкритий 25 листопада 1988 року.ppt_x

Номер слайду 31

Музей розташовано в селі Михайлівка Перевальського району Луганщини. Частина села, в якій розташований музей, раніше і тепер називається "Олексіївка".

Номер слайду 32

На будинку школи, де вчителював Б. Д. Грінченко, встановлена меморіальна дошка, а на шкільному подвір'ї - пам'ятник.

Номер слайду 33

ppt_x

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Експозиції музею

Номер слайду 37

Експозиції музею

Номер слайду 38

Експозиції музею

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

ВАРТОВИЙПИСЬМЕННИКПЕДАГОГФОЛЬКЛОРИСТЛІТЕРАТУРОЗНАВЕЦЬПЕРЕКЛАДАЧЕТНОГРАФВИДАВЕЦЬПУБЛІЦИСТ

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Будемо жити - будемо працювати на користь рідному краєві; Будемо вмирати - умремо з його ім'ям на вустах. Борис Грінченко

Номер слайду 46

Урок підготувала вчитель української мови та літератури,спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, старший вчитель “Алчевська середня загальноосвітня школа №7”Титова Олена Вадимівна. Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 жовтня 2019
Переглядів
3401
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку