Презентація до виховної години «Основи фінансового планування та заощадження коштів»

Про матеріал
Презентація до виховної години з фінансової грамотності для учнів 7-8 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ ТА ЗАОЩАДЖЕННЯ КОШТІВ

Номер слайду 2

«ЯК ВИ УЯВЛЯЄТЕ ЧАС?»

Номер слайду 3

БЮДЖЕТ?

Номер слайду 4

При заощадженні коштів необхідно ставити чіткі цілі та визначити, як їх покроково досягати. Експерти радять складати «власний фінансовий план», де описується все, що Ви хотіли б мати в майбутньому та як би Ви хотіли жити через декілька років, або, навіть, у старості. Після того, як особисті цілі будуть встановлені, потрібно визначити їх вартість: Скільки це Вам буде коштувати? ВИДИ ОСОБИСТИХ ФІНАНСОВИХ ЦІЛЕЙ: КОРОТКОСТРОКОВІ ЦІЛІ (НА НАЙБЛИЖЧІ 1-2 РОКИ). СЕРЕДНЬОСТРОКОВІ ЦІЛІ (СТРОК ДОСЯГНЕННЯ – ВІД 2 ДО 10 РОКІВ). ДОВГОСТРОКОВІ ЦІЛІ (СТРОК ДОСЯГНЕННЯ – ПОНАД 10 РОКІВ).

Номер слайду 5

5 простих правил постановки особистих фінансових цілей:1. Ціль або мета накопичення коштів мають бути максимально конкретними. При визначенні цілей потрібно чітко уявляти результат.2. Цілі повинні бути вимірні, щоб можна було зрозуміти, що вони досягнуті.3. Цілі повинні бути досяжні – відповідати фінансовим можливостям, вподобанням та особливостям характеру людини.4. Цілі повинні співвідноситися з іншими, більш загальними Вашими цілями, працювати на їх досягнення. 5. Цілі повинні бути чітко визначена у часі.

Номер слайду 6

Оберіть мету – для чого Ви будете заощаджувати гроші. Наявність метистимулює відкладати кошти. Визначте, яку суму грошей Вам потрібно заощадити, щоб досягти своєї мети. Не змінюйте розмір суми заощаджень. Робіть заощадження регулярно (наприклад, на початку або наприкінці кожного місяця). Нікому не розказуйте, що Ви накопичуєте гроші. Адже завжди поруч Вас знайдуться люди, яким катастрофічно не вистачає грошей і вони будуть постійно просити Вас про позику. Не витрачайте гроші з накопиченої суми для фінансування поточних витрат. Зберігайте гроші у великих купюрах, тоді меншою буде спокуса їх витрачати.«Платіть собі першому» – після того, як отримуєте гроші, одразу частину відкладайте для збільшення своїх заощаджень. ПРАВИЛА ЗАОЩАДЖЕННЯ КОШТІВ

Номер слайду 7

ДОХОДИ: Кишенькові гроші (батьки)500 грн. Підробіток (вигул собаки сусідки)300 грн. Усього доходів800 грн. ПОСТІЙНІ ВИТРАТИ: Шкільні обіди400 грн. Мобільний телефон50 грн. ЗМІННІ ВИТРАТИ:Їжа (перекус)100 грн. Канцтовари (красиві ручки, наліпки)30 грн. Кінотеатр100 грн. Усього витрат680 грн. Баланс (профіцит (+) / дефіцит (-))120 грн. ЗАОЩАДЖЕННЯЗАОЩАДЖЕННЯОтже, при поточному рівні доходів і витрат Андрію НЕ вдасться накопичити достатню суму коштів, щоб через 8 місяців придбати новий велосипед вартістю 3200 грн.

Номер слайду 8

ЯК АНДРІЮ ЗБІЛЬШИТИ СУМУ ЩОМІСЯЧНИХ ЗАОЩАДЖЕНЬ?1. Збільшити свої доходи. Андрій може знайти додаткові джерела доходу, зокрема: Домовитися з батьками про грошову винагороду (премію) за гарні оцінки в школі. Здавати макулатуру, роздавати листівки, розклеювати об'яви. Виготовляти поробки та продавати їх в Інтернеті. Репетиторство. Якщо знаєш якийсь предмет дуже добре (англійська, математика, фізика, хімія або історія), можеш допомагати з домашкою кому-небудь з молодшого класу. Готувати кекси, лимонад та продавати їх. Робити прості сайти на Word. Press. Обробляти фотографії у Photoshop, тощо.2. Зменшити свої витрати. Андрій може переглянути напрями своїх витрат і вирішити, від чого варто відмовитися, або де зекономити.3. Зменшити вартість покупки. Андрій може вибрати більш дешеву модель велосипеду.

Номер слайду 9

ОСОБИСТИЙ БЮДЖЕТДОХОДИ ЗА МІСЯЦЬВИТРАТИ ЗА МІСЯЦЬ Джерела доходу. Сума, грн. Витрати. Сума, грн Кишенькові гроші від батьків Заощадження (у скарбничку) Подарунки від родичів. Цукерки ПідробітокІграшкиІнше. Проїзд у транспортіІнше. Усього доходів грн. Усього витрат грн. Баланс (сукупні доходи – сукупні витрати) грн

Номер слайду 10

13 ПОРАД УПРАВЛІННЯ ГРОШИМА ДЛЯ ДИТИНИ: Старайтпесь планувати бюджет і слідувати йому. Будьте акуратними у витраті грошей, намагайтеся не розтратитися. 3. Запам'ятайте, що фінансова грамотність відіграє величезну роль у вашому майбутньому і вашої незалежності. 4. Вчіться відрізняти «потреби» від «бажань». Перші, зазвичай, менш затратні ніж бажання. 5. Попросіть відкрити банківський рахунок на ваше ім'я і можете регулярно класти на нього гроші замість скарбнички.6. Якщо у вас є бажання придбати дорогу річ, яка вам не по кишені, знайди більш дешеву альтернативу. Це теж відмінне рішення і, до того ж, за менші гроші. 7. Заведіть скарбничку і вносите в неї здачу від своїх покупок. Так ви зможете накопичити заощадження. 8. Купіть ГРУ Монополія (або аналог) та регулярно грайте в неї. Це буде весело і навчить вас розуміти всю цінність грошей. 9. Коли ви йдете за покупками, то старйтесь вибрати ті товари, яких потребуєте. Якщо ви берете відразу кілька товарів з однаковими функціями, то навчитеся порівнювати ціни і робити грамотний вибір. 10. Намагайтеся не «брати в борг». недобре бути в залежності від кого-небудь, взявши чужі гроші. Утримайтеся і від бажання жити в кредит.11. Вчіться вести запис і облік всіх своїх покупок в спеціальному блокноті. Заведіть лист доходів і витрат. 12. Намагайтеся витрачати гроші з розумом. Батьки заробляють гроші своєю працею. 13. Що таке регулярні платежі? (компослуги, телефон, інтернет і т. д.) Дізнайтеся, яку кількість грошей витрачається щомісяця.

Номер слайду 11

Задача Вам потрібно 50 гр. Ви займаєте 25 гр. у Маші і 25 гр. у Саші. Ви йдете в магазин, купуєте аудіо диск за 45 гр. У вас залишилося 5 гр. Зустріли іншого хлопця і він у вас зайняв 3 гр. У вас залишилося 2 гр. Ці дві гривні ви віддали Саші і Маші - по гривні кожному. Це значить, ви залишилися їм винні по 24 гр. Ви ці гроші на наступний день віддали, а на наступний ви зустріли хлопця, який у вас займав 3 гр. Він їх віддав. В результаті у нас виходить: 24+24=48+3=51 гр. Звідки зайва ГРИВНЯ???

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Бажаю мудрого фінансового планування та вдалих заощаджень!

pptx
Додано
1 квітня 2021
Переглядів
1627
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку