Презентація «Книга – це дивний світ»

Про матеріал
Міжнародний день дитячої книги - 2 квітня . Дитяча книга відіграє важливу роль у вихованні духовного та інтелектуального рівня нового покоління людства. Датою свята обрано день народження Г.К.Андерсена, великого казкаря, який став одним з найулюбленіших для дітей багатьох поколінь. Сьогодні важко уявити, що колись у світі не було книжок для дітей. Витоки дитячої книги входять до епохи, коли в Англії з'явився друкарський верстат і У.Кікстон випустив у 1477р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань, які, напевно, захоплювали дітей, були байки Езопа і забавний "Роман про Лиса". Даний матеріал для класних керівників, бібліотекарів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкільна бібліотека Боянська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

 «Усе минуще, тільки книги вічні»«Книга – це дивний світ» Презентацію підготувала вчителька. Руссу Є. Г. Боянської ЗОШ І-ІІІ ступенів02.04.2021 р.

Номер слайду 3

Безмежна сила книги. Без неї людина сліпа. З дитячих літ книжка допомагає зрозуміти світ, що нас оточує. Вона відкриває нам небачені обрії, допомагає зрозуміти історію народу, розкриває таємниці природи, життя. Книга допомагає у навчанні і вихованні, збагачує знаннями, зміцнить волю, пробуджує мрію. Книга — мудрий друг, який, не вміючи говорити, розказує про незвичайні пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ. Тому сьогодні ми будемо говорити про книгу.

Номер слайду 4

Дитинство — це той неповторний час, коли мала людина відкриває для себе світ, коли в ній жевріє іскринка творчості, а саме життя є стихією гри, що для дитини — найсерйозніше заняття. Саме добра дитяча книга відіграє важливу роль в житті дитини.

Номер слайду 5

Міжнародний день дитячої книги — свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради з дитячої книги. Відзначається щороку за рішенням ЮНЕСКО (починаючи з 1967) 2 квітня — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

Номер слайду 6

Це свято з’явилося за ініціативи видатної діячки світової літератури для дітей Елли Лепман – організатора Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Сьогодні це найавторитетніша організація в світі, яка об’єднує письменників, художників, літературознавців та бібліотекарів більше 60 країн світу. А саме свято вказує на величезне значення письменника та роль дитячої книги у духовному й інтелектуальному розвитку нових поколінь земної кулі.

Номер слайду 7

У цей день діти всієї Землі отримують від Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY) спеціально підготовлене послання, що супроводжується художніми ілюстраціями і настановами від дитячих письменників. В Україні також є відділення IBBY. У нього входять діячі вітчизняної літератури, завдання яких – сприяти виданню і розповсюдженню літератури для дітей та юнацтва.

Номер слайду 8

2 квітня один раз на 2 роки на черговому конгресі Міжнародної ради з дитячої книги письменникам та художникам вручається головна нагорода – Міжнародна премія імені Г. К. Андерсена. Вона була заснована у 1956 році за ініціативи Елли Лепман для дитячих письменників, а з 1966 року – для художників ілюстраторів дитячих книжок. За статусом цією премією нагороджуються тільки живі номінанти. Міжнародна премія ім. Г. К. Андерсена – це золота медаль з профілем великого казкаря, яку часто називають „Малою Нобелівською премією” і вручається вона під патронатом Її Високості Королеви Данії Маргарет ІІ.

Номер слайду 9

Першим лауреатом Міжнародної премії імені Г. К. Андерсена стала англійська письменниця Елеонор Фарджон у 1956 році, а 1958 премію одержала Астрид Ліндгрен зі Швеції. Елеонор Фарджон Астрид Ліндгрен

Номер слайду 10

Лауреатами Міжнародної премії ім. Г. К. Андерсена стали відомі дитячі письменники Джанні Родарі, Туве Янссон, Кристине Нестлінгер, Джеймс Крюсс, Богумил Ржига, Катарина Патерсон та інші. Туве Янссон Джанні РодаріТуве Янссон. Кристине Нестлінгер. Богумил Ржига. Джеймс Крюсс. Катарина Патерсон

Номер слайду 11

Зазвичай до народження Г. К. Андерсена у багатьох країнах приурочують проведення тижня дитячої та юнацької книги. Організовують ранки, конкурси, виставки, конференції та фестивалі, присвячені кращим книгам світу. І скрізь, у всіх країн і народів королем свята вважається Андерсен. Чарівному казкарю Андерсену належать романи, п’єси, вірші, проте в літературі він залишився перш за все як автор казок та історій, що склали 24 збірки, виданих в 1835–1872 рр.

Номер слайду 12

Дитяча література як самостійний вид – явище порівняно нове. До середини 17 ст. діти читали (ті, хто вмів читати, з грамотністю тоді було погано), за рідкісним винятком, приблизно те ж, що і батьки. Витоки дитячої книги виходять з епохи, коли в Англії з'явився друкарський верстат і У. Кекстон випустив у 1477 першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань, які, напевно, захоплювали дітей, були байки Езопа і забавний тваринний епос «Роман про лиса».

Номер слайду 13

Протягом XVII століття дітей навчали і виховували в основному по Біблії і книгах релігійного змісту. XVIII століття подарувало дітям два великих романи: «Робінзон Крузо» Д. Дефо і «Подорожі Гуллівера» Дж. Свіфта.

Номер слайду 14

У 1658 чеський священик і педагог Я. А. Коменський опублікував першу книгу з картинками для дітей Orbis Sensualium Pictus («Світ чуттєвих речей в картинках») – підручник на латині з гравюрами. Підручники стали кращі, набули поширення букварі і абетки.

Номер слайду 15

Початок золотого століття дитячої літератури відноситься до середини XIX століття. До цього часу, нарешті, визнали, що дітям, крім підручників і релігійних творів, потрібні власні книжки. Дивно, але література для дітей часто приводила у захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася твором "Пригоди Аліси в Країні чудес" Л. Керрола, насолоджуючись вільною грою фантазії і гумору. Але й казки ніхто не відміняв. Найкращим казкарем на всі часи, напевно, залишиться Ганс Християн Андерсен.

Номер слайду 16

Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв.

Номер слайду 17

Ось уже понад півстоліття діти і дорослі зачитуються трилогією "Володар кілець" Дж. Р. Р. Толкієна.

Номер слайду 18

Дитячі книги вбирають у себе цілий світ, все цікаве, що буває на світі. У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел, твори дитячих письменників проходять випробування на подальше життя. Британський благодійний фонд Booktrust провів опитування серед молоді. Метою дослідження став пошук найкращої дитячої книги усіх часів та народів. Цікавим виявилося те, що найкращі книги в кожній країні залишаються незмінними впродовж декількох поколінь. Лідерські позиції у рейтингу зайняли твори, написані ще у середині ХХ століття.

Номер слайду 19

20 найкращих дитячих книг:1. «Лев, чаклунка і чарівна шафа» — Клайв Стейплс Люіс.2. «Дуже голодна гусениця» — Ерік Карл.3. Цикл «Чудова п”ятірка» — Енід Блайтон.4. «Вінні-Пух» — Алан Александр Мілн.5. « Великий дружелюбний гігант» — Роальд Даль.6. «Гаррі Поттер і принц-напівкровка» — Джоан Роулінг.7. «Таємниця чарівного дерева» — Енід Блайтон.8. «Вітер у вербах» — Кеннет Грем.9. «Аліса в країні чудес» — Льюіс Керролл.10. «Доня Гуффало» — Джулія Дональдсон.11. «Казки кролика Пітера» — Беатрис Поттер.12. «Чарлі і шоколадна фабрика» — Роальд Даль.13. «Матильда» — Роальд Даль.14. «Таємничий сад» — Френсіс Еліза Бернетт.15. «Кіт у капелюсі» — Доктор Сьюз.16. «Твіти» — Роальд Даль.17. «Містер Мен» — Роджер Гаргрівз.18. «Різдвяний гімн» — Чарлз Діккенс.19. Цикл «Мелорі-Тауерс» — Енід Блайтон.20. «Пітер Пен» — Джеймс Баррі. За матеріалами сайтуhttp://youthlibwoa.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

Номер слайду 20

Любі діти, на честь міжнародного свята дитячої книги я хочу порекомендувати вам прочитати таки книжки українських письменників: Татуся (Тетяна Комлик) - письменник-блогер-гуморист з Полтави. Її записи в фейсбуці розходяться на цитати і коментуються тисячами читачів. Вона мріє на чистій літературній мові, а нотатки в своєму блозі пише полтавським суржиком. Її книги для дітей - зворушливі і незмінно популярні. Для найменьших читачів ми гаряче порекомендуємо прекрасний збірник віршів і казок Татусі Бо - "Засіналочкі"https://www.kinderbook.com.ua/stihi/zasinalochki.htmlІ книгу, повз яку неможливо пройти - "Тортик для котика". Про котиків і тортики чарівною українською мовою.http://www.kinderbook.com.ua/skazki/tortikkotikukr.html

Номер слайду 21

2. Іван Андрусяк «Cонячні дні домовичка Мелетія» Відомий український письменник-казкар Іван Андрусяк порадував своїх читачів цього року казочкою про домовичка Мелетія. Книжка вийшла у чудовій серії «Дитяча картинна галерея» видавництва «Майстер-клас». Книжки цієї серії покликані виховати у дитини естетичний смак та відчуття прекрасного. Створюють книжки-картини талановиті українські художники та письменники. Причому часто спочатку з`являється образ, створюється картина, а вже потім народжується історія. Так і цього разу домовичком художника Степана Вербещука надихнувся добрий казкар Іван Андрусяк.

Номер слайду 22

3. Катерина Матюшкіна, Катерина Оковитая «Ги-ги, смішно!»Розслідування ведуть Фу-фу та Киць-Киць. Не перше і не єдине розслідування знаменитих детективів Фу-Фу і Киць-Киця! Таємничі викриття, секретні перевтілення і тріумфальне закриття справи про зниклі цукерки!Хто допоможе загадковій незнайомці?Хто в черговий раз позбавить Паскудний ліс від грабіжника? Хто врятує цілий пароплав і розгадає таємницю дивного голосу в кронах дерев?

Номер слайду 23

Дитячі детективи - тема не менш серйозна, ніж детективи дорослі. Про це прекрасно знає Андрій Кокотюха - титулований автор великої кількості книг для дорослих, який подарував нас також і прекрасні дитячі книги. Андрій спеціалізується на детективних сюжетах, втім прекрасно себе почуває і в інших жанрах. Писати Кокотюха почав рано - років у 7, він бездоганно володіє українською мовою в своїх творах, повних пригод і загадок. Його книга "Гімназист и Чорна Рука" - буде цікава дітям і підліткам від 6 до 13 років.https://www.kinderbook.com.ua/detektivy/gymnazist-y-chorna-ruka.html. Серія книг "Таємниця козацького скарбу", "Таємниця зміїної голови" і "Таємниця підводного човни" заслужили любов і незмінний інтерес з боку юних українських читачів.https://www.kinderbook.com.ua/detektivy/tayemnicya-kozackogo-skarbu.htmlhttps://www.kinderbook.com.ua/detektivy/tayemnicya-zmynoy-golovi.htmlhttps://www.kinderbook.com.ua/detektivy/tayemnicya-pydvodnogo-chovna.html

Номер слайду 24

Сучасний український прозаїк, автор серйозних літературних творів, на рахунку якого безліч номінацій і премій, велика купа книг про Україну і українців, переведених на безліч мов. Але й дитячі книги Тараса Прохасько користуються не меншим попитом. Дитяча українська книга "Хто зробить сніг" стала першою в "кротовій" трилогії автора.https://www.kinderbook.com.ua/skazochnye-povesti-rasskazy-do-9-let/hto_zrobit_snug.html"Життя і сніг" - друга дитяча книга пера Прохаськоhttps://www.kinderbook.com.ua/skazki/zhittya_i_snig.html"Як зрозуміті козу" - третій незмінний бестселер Прохасько https://www.kinderbook.com.ua/skazochnye-povesti-rasskazy-do-9-let/yak-zrozumyti-kozu.html

Номер слайду 25

У Тараса є чарівна дружина - Мар'яна Прохасько. талановитий ілюстратор і письменник, який доклав руку до "кротові трилогії", та заслужив безліч премій і номінацій також завдяки і її внеску. Мар'яна також подарувала малюкам улюблену серію без слів про пригоди "Кучерявих"."Кучеряві повертаються у місто", "Кучеряві думають, що робити в дощ", "Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво", "Кучеряві заводять хом'ячка"https://www.kinderbook.com.ua/malysham/kucheryavi_povert.htmlhttps://www.kinderbook.com.ua/malysham/kucheryavi_dosh.htmlhttps://www.kinderbook.com.ua/malysham/kucheryavi_yalinka.htmlhttps://www.kinderbook.com.ua/malysham/kucheryavi_homachok.html

Номер слайду 26

Сашко - казкар-лірик, актор, телеведучий, автор телепрограм і постановок. Його багата біографія і неординарний життєвий шлях привертають увагу безлічі шанувальників. Його казки, вірші та повісті для дітей та дорослих давно відомі і популярні у власному авторському виконанні автора, а видаватися почали зовсім недавно. У казках Сашка Лірника - все багатство душі і історії українського народу. Рекомендуємо чудову книгу українських казок, яка так і називається "Казки Лірніка Сашка"https://www.kinderbook.com.ua/skazki/kazki_lirnika_sashka.html

Номер слайду 27

Наталія Чуб - українська дитяча письменниця, дитячий психолог, методист школи Бойко , автор численних книг для дітей і батьків, дитячих енциклопедій. Азбука хоробрості, Азбука доброти, Азбука ввічливості, Азбука дружби, Азбука екології, Азбука бізнесу, Азбука здоров'я - ці книги знають і люблять вже кілька поколінь читачів."100 батьківськіх" чому "- книга для батьків, яка допомагає знайти відповіді на найчастіші запитання малюка.https://www.kinderbook.com.ua/knigi-dlya-roditeley/100-batkyvskih-chomu.html"Відповіді на несподівані запитання вашого малюка" - ще один довідник для батьків зацікавлених непосид.https://www.kinderbook.com.ua/enciklopedii/vydpovydy-na-nespodyvany-zapitannya-vashogo-malyuka.html

Номер слайду 28

Досвідчений український письменник, поет і видавець Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка І. Малкович брав безпосередню участь у виданні прекрасних українських дитячих книг, серед яких такі шедеври. як: Українська абетка, Улюблені віршіwww.kinderbook.com.ua/stihi/ulyubleny-vyrshy.html100 казокwww.kinderbook.com.ua/skazki/100-kazok-komplekt.htm. Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мамиwww.kinderbook.com.ua/skazki/velike-mysto-malenkii-zaichik-abo-med-dlya-mami.html

Номер слайду 29

Покликання дитячого письменника взяло верх над пристрастю інженера-конструктора та подарувало нам Андрія Бачинського чудового оригінального автора дитячої літератури. Його дилогія про пригоди детективів в Артеку не залежується на полицях, а підліткова історія "140 децібелів тиші" взяла премію Дитяча Книга Року за версією BBC в 2015 році.https://www.kinderbook.com.ua/pochitat-na-9-13-let/detektivi-v-arteku.html. Друга частина дилогії Андрія "Детективи з Артеку. Таємниці кам'яних могил"https://www.kinderbook.com.ua/detektivy/detektyvy_v_arteku.html "140 децібелів тиші" https://www.kinderbook.com.ua/pochitat-na-14---18-let/140-decibelyv-tishy.html

Номер слайду 30

Книги живуть вічно. Це безперечний факт для тих, хто любить читати, відкриваючи кожен день щось нове, збагачуючи свій інтелект яскравими барвами, новими ідеями і прописними істинами. Любі діти! Книга вселяє в нас любов до рідної України, повагу до народів, інтерес до культури. Вона навчає рідної мови, розкриває красу поетичного слова, допомагає усвідомлювати його велику силу. Тому бережіть книги, нехай вони супроводжують вас протягом всього життя. І нехай назавжди залишаться вашими вірними друзями і порадниками.

Номер слайду 31

Читайте, діти!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
5114
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку