Презентація: "Моя Херсонщина", 7 клас

Про матеріал

Наш край счастлив открывать миру свои уникальные природные богатства, самобытность истории, культуры, народных обычаев и традиций и гостеприимно принимать туристов, которые путешествуют по Таврической земле. Современная Херсонщина имеет уникальные лечебно-оздоровительные и курортно-рекреационные возможности – это единственная область Украины, которая омывается водами Черного и Азовского морей, рукотворным Каховским морем и соленым озером Сиваш —Гнилым морем, что славится своими целебными грязями, термальными источниками. Азовское море и озеро Сиваш омывают с двух сторон относительно молодое творение природы – косу Арабатская стрелка. Херсонщина с радостью встречает гостей. Туристические маршруты проведут вас тропами древней Гилеи, примет в объятия Волыжина леса, нежное южное солнце приласкает вас, а усталость смоют волны Черного Моря. Надеемся, что наш ресурс поможет жителям и гостям Херсонщины составить более полное представление о мощных рекреационно-курортных и туристических возможностях Таврийского края, учреждениях отдыха и оздоровления, гостиницах и объектах зеленого туризма

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ЧАРІВНІ ПОДОРОЖІ ДО ЗАПОВІДНИКІВ ХЕРСОНЩИНИ

Номер слайду 4

 Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф. Фальц-Фейна. Біосферний заповідник Асканія-Нова - унікальний куточок природи, який знаходиться на півдні України, в Херсонській області.

Номер слайду 5

Заповідний степ “Асканія-Нова”Головною цінністю Асканії-Нова є заповідна цілина - степ площею 11 тис. гектарів - найбільша в Європі територія охоронного степу.style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 6

Дендропарк “Асканія-Нова”Зачаровує казковою таємничістю дендропарк заповідника,Розмаїття рослинних форм, створених природою та зібраних дбайливими руками, вражає, дарує натхнення, викликає найніжніші почуття та приємні спогади.

Номер слайду 7

Дендропарк “Асканія-Нова”Дендропарк є найбільшим за площею (182,2 га) ландшафтним парком України. Це своєрідний живий музей, склад якого нараховує 748 видів і 190 садових форм і видів дерев, 1500 видів і сортів трав'янистих квітково-декоративних рослин. 121 вид - рідкісні та зникаючі рослини.

Номер слайду 8

Зоопарк“Асканія-Нова”Крім того, в акліматизаційному зоологічному парку заповідника можна зустріти звірів та птахів з усіх куточків світу: з Африки та Австралії, Північної та Південної Америки, з Центрально Азії та Далекого Сходу, навіть з Арктики.

Номер слайду 9

Зоопарк“Асканія-Нова”Особливість асканійського зоопарку - вільне пересування тварин степом. Саме тому звірі виглядають здоровими та доглянутими.

Номер слайду 10

Орнітопарк“Асканія-Нова”Відділом зоопарку є орнітопарк, що розміщений поблизу ставків з протоками та острівцями. В орнітопарку нараховують більш ніж 60 різновидів птахів — лебеді, фазани, качки, лелеки, гуси єгипетські та індійські, страуси.

Номер слайду 11

Музей просто неба. В біосферному заповіднику «Асканія-Нова» збереглися самотні стародавні кургани, кам'яні скіфські баби, створені стародавніми скульпторами,що захоплюють своєю красою .

Номер слайду 12

Біосферний заповідник «Асканія-Нова»Біосферний заповідник “Асканія-Нова” є чарівним місцем відпочинку. На його території знаходяться унікальні ландшафти, які поєднують природні та штучно створені екосистеми, зосереджені ендемічні види, що знаходяться під загрозою зникнення. Заповідник має виняткову загальнолюдську цінність з точки зору науки, збереження та природної краси.

Номер слайду 13

Чорноморський Біосферний Заповідник. Серед неперевершених красот Херсонщини є ще один живописний куточок. Це Чорноморський біосферний заповідник, заснований у 1927 році.

Номер слайду 14

Чорноморський Біосферний Заповідник. Складається він із острівної, лісостепової та приморської ділянок, які доглядають близько 73 працівників

Номер слайду 15

Чорноморський Біосферний Заповідник. Його можна вважати земним раєм для всього живого царства півдня. Адже фауна Чорноморського біосферного заповідника нараховує близько 3500 видів тварин, з яких 29 - занесені до Європейського червоного списку, а 124 види - до Червоної книги України.

Номер слайду 16

Чорноморський Біосферний Заповідник. Крім того, він вважається найбільший за площею заповідником України, який є природним еталоном водно-болотних угідь північного Причорномор'я.

Номер слайду 17

Чорноморський Біосферний Заповідник. Та справжньою окрасою заповідника вважається Тендрівська коса, яку давні греки прозвали Ахіллесовим шляхом. Також,тут знаходиться Тендрівський маяк -найдавніший на Херсонщині. Він був збудований ще у 1827 р. й з тих пір добре зберігся.

Номер слайду 18

Чорноморський біосферний заповідник. Отже,Чорноморський біосферний заповідник по праву вважається одним з найважливіших куточків заповідної природи півдня України, еталоном збереження багатьох рідкісних видів рослинного та тваринного світу.

Номер слайду 19

Національні природні парки загальнодержавного значення

Номер слайду 20

Національний природний парк "Олешківські Піски" Олешківськім піски – це унікальний природний об’єкт, що не має аналогів не тільки в Україні, але й у Європі

Номер слайду 21

Національний природний парк "Олешківські Піски" Загальна площа пісків складає 2100 кв. км, з них 1000 кв. км покрита найбільшими в світі штучними лісами. Штучний ліс було висаджено на Херсонщині аби зупинити пустелю Олешківські піски від подальшого просування .

Номер слайду 22

Національний природний парк "Олешківські Піски" А на залишеній території площею близько 1100 кв. км відкривається дивовижний світ природи,  що залишився незачіпаним людиною.

Номер слайду 23

Національний природний парк "Олешківські Піски" На вигляд, ця територія являє собою безкрайні п'ятиметрові бархани, що тутешні жителі називають кучугурами, негусту рослинність, тонни піску, спуски і підйоми, оазиси і неймовірну спеку.

Номер слайду 24

Національний природний парк "Олешківські Піски" Також,на території Олешківських пісків можна успішно розвивати майже всі напрямки активного туризму: пішохідні, велосипедні, кінні та авто-мото походи. Сприяє відмінне місце розташування - поруч проходить залізниця, за 30 км на південь - морське узбережжя.

Номер слайду 25

Азово-Сиваський національний природний парк. Неподалік від міста Генічеська на великому безлюдному Бірючому острові розташувався Азово-Сиваський національний природний парк, що виник ще у 1927 році як державний заповідник.

Номер слайду 26

Азово-Сиваський національний природний парк. Надзвичайно солона вода, великі площі мілких лагун, озер, островів створюють неповторний ландшафт.

Номер слайду 27

Азово-Сиваський національний природний парк. Багатий і різноманітний тваринний світ парку. Фауна нараховує близько 5 тисяч різних тварин, серед яких 250 хребетних. Тут можна зустріти дикого кабана, кулана, благородного оленя і навіть муфлона.

Номер слайду 28

Азово-Сиваський національний природний парк. Особливу цінність на території Азово-Сиваського парку мають пустельні кримсько-полиново-злакові степи та приморські літоральні комплекси, багаті на рідкісні, реліктові та ендемічні види, що є незаперечною прикрасою природи цього краю. Всього на території - 659 видів рослин.

Номер слайду 29

Азово-Сиваський національний природний парк. Втім, Азово-Сиваський національний природний парк не залишить байдужим жодного любителя живої природи.

Номер слайду 30

ЗОЛОТЕ УЗБЕРЕЖЖЯ ХЕРСОНЩИНИ

Номер слайду 31

Острів Джарилгач. Острів Джарилгач, що на Херсонщині – є шматочком дикої незайманої природи та водночас одною з перлин туризму області.

Номер слайду 32

Острів Джарилгач. Він є найкрупнішим безлюдним острівом на території Центральної Європи та найкрупнішим на території України і Чорного Моря. Також він являється другим за довжиною в Україні після Тендровської коси.

Номер слайду 33

Острів Джарилгач. Його площа сягає 5605 гектарів, довжина – 42 кілометри. На території острову знаходиться пісчаний пляж, що за довжиною майже 50 кілометрів.

Номер слайду 34

Острів Джарилгач. На острові знаходяться чисельні сольові озера, збереглася унікальна флора і фауна, більшість видів занесені до Червоної книги.

Номер слайду 35

Заповідник « Джарилгач »На острові розташований ботанічний заказник «Джарилгач» - пам’ятник природи національного значення. Заповідник існує для охорони різного виду рослин.

Номер слайду 36

Острів Джарилгач. Якщо ви любите комфортний відпочинок на морі та безлюдні пляжі, острів Джарилгач стане одним з ваших улюблених місць.

Номер слайду 37

Скадовськ. Скадовськ - молоде курортне місто на півдні України, що активно розвивається, яке розташоване за 100 км від Херсона і за 8 км від острова Джарилгач. Це одне з популярних місць відпочинку на Чорному морі влітку, особливо з дітьми.

Номер слайду 38

Скадовськ. З вересня 2011 року Скадовськ визнаний курортом державного значення. Він добре відомий не тільки в Україні, але й за її межами. Тут відпочивають жителі Росії, Молдови, Білорусі та інших країн колишнього СНД.

Номер слайду 39

Скадовськ. Віддаленість від великих промислових підприємств, сприятливий клімат, велика кількість сонця, повітря, що насичене озоном, бромом і йодом, цілющість вод Джарилгацької затоки, широкі піщані пляжі з пологим спуском в море, мілководність акваторії, добре прогріта в сезон морська вода - все це створює чудові умови для оздоровлення, туризму та відпочинку в Скадовську як дорослих, так і дітей.

Номер слайду 40

Лазурне. Лазурне - курортне селище на Чорному морі з степовим кліматом.

Номер слайду 41

Лазурне. Тут чисте море і довгі піщані пляжі. У радянські часи побудовано більше 30 баз відпочинку, пансіонатів та дитячих таборів. Розвивається і сучасна курортна інфраструктура.

Номер слайду 42

Генічеськ. Генічеськ - місто, розташоване в Херсонській області на узбережжі Азовського моря,порівняно невеликий і затишний курорт

Номер слайду 43

Генічеськ. Кажуть, що тут найтепліше і мілке море на узбережжі Азова, тому Генічеськ - відмінне місце сімейного відпочинку з дітьми.

Номер слайду 44

Арабатська Стрілка Арабатська стрілка являє собою піщану косу довжиною більше ста кілометрів і шириною від 250 метрів до 7 кілометрів. Існує ще одна назва Арабатської стрілки - Тонка коса.

Номер слайду 45

Арабатська Стрілка Західна сторона Арабатської стрілки з боку Азовського моря являє собою величезний пляж, що складається з дрібного черепашнику і піску.

Номер слайду 46

Арабатська Стрілка Азовське море тут неглибоке, що дозволяє без побоювань купатися навіть тим, хто зовсім не вміє плавати, а глибини більше двох метрів починаються на відстані більше ста метрів від берега Арабатської стрілки.

Номер слайду 47

Залізний порт. Курорт Залізний порт -це безмежне море, чисті сонячні пляжі , гарячі піски, чудове цілюще повітря.

Номер слайду 48

Залізний портІз західного боку курорт межує з Чорноморським заповідником , тому деколи складно знайти межу між сучасними пансіонами містечка і дикою природою.

Номер слайду 49

Залізний порт. Зараз це молодий  курорт з м'яким кліматом , широкими піщаними пляжами і великим вибором комфортного житла.

Номер слайду 50

Залізний порт. У сьогоднішній час Залізний Порт являє собою курортну зону, яка відмінно підходить для відпочинку з дітьми ,  де батьки  і малюки прекрасно проведуть час.

Номер слайду 51

Історико-культурні пам’ятки

Номер слайду 52

Фортеця Тягин. Фортеця Тягин, XV - XVII ст. (с. Тягинка) Заснована у 1491 році турками на місці генуезького замку. Складалась з цитаделі та укріпленого передмістя.

Номер слайду 53

Фортеця Тягин. Була одним з форпостів Османської імперії на нижньому Дніпрі. У 1673 році кошовий отаман Іван Сірко атакував фортецю Тягин. Твердиня припинила своє існування наприкінці XVII століття у зв'язку з походами гетьмана Івана Мазепи у пониззя Дніпра.

Номер слайду 54

Фортеця Тягин. У 1914 р. Тягин досліджував український археолог Віктор Гошкевич. До наших днів збереглися рештки оборонних валів цитаделі та частини міських укріплень.

Номер слайду 55

Кам'янська Запорозька Січ. Кам'янська Запорозька Січ, (с. Республіканець) Заснована у 1709 році запорожцями-учасниками національно-визвольного руху під проводом гетьмана Івана Мазепи.

Номер слайду 56

Кам'янська Запорозька Січ. На Кам'янській Січі зберігся кам'яний хрест над могилою кошового отамана Костя Гордієнка, одного з авторів першої української Конституції.

Номер слайду 57

Кам'янська Запорозька Січ. Кам'янська Січ-єдина з восьми запорозьких столиць, яка порівняно непогано збереглася до наших днів. Неодноразово досліджена археологами.

Номер слайду 58

Арка Калімбета. Арка Калімбета,1909 р. (м. Генічеськ)Зведена у дусі ренесансних стилізацій. Входила до архітектурного комплексу двору грецького купця Романа Калімбета. 

Номер слайду 59

Монастир Різдва БогородиціМонастир Різдва Богородиці, 1905 р. (м. Генічеськ)Єдина вціліла у Генічеську пам'ятка культового зодчества Центральною спорудою монастирського комплексу е церква Різдва Богородиці, зведена у 1905 році у русько-візантійському стилі.  

Номер слайду 60

Скіфський курган "Огуз"Скіфський курган "Огуз", ІV ст. до н. е. (смт Нижні Сірогози) Найбільший скіфський курган на Херсонщині, розкопаний на межі XIX - XX століть, досліджений у 1981 році .

Номер слайду 61

Катерининська миля. Катерининська миля, 1787 р. (с. Осокорівка) Встановлена напередодні подорожі Катерини II до Криму 1787 року. Слугувала дороговказом. Являє собою пірамідальний обеліск. Одна з небагатьох пам'яток подібного роду, що збереглася на території України.

Номер слайду 62

Олешківська Запорозька Січ. Олешківська Запорозька Січ, 1711-1728 рр. (м. Цюрупинськ) Заснована запорозькими козаками які під тиском російського царизму перейшли під протекторат Кримського ханства. Знаходилася при впадінні річки Лазнюк у річку Конку.

Номер слайду 63

Олешківська Запорозька Січ3 Олешківською Січчю пов'язані імена видатних діячів історії України. Досліджувалася археологами у 1990-2004 роках. У 1991 році на території Олешківської Січі був відкритий пам'ятний знак.

Номер слайду 64

Половецькі кам'яні скульптури. Половецькі кам'яні скульптури, XII ст. (смт. Асканія-Нова) Так звані "кам'яні баби', які тривалий час помилково приписували скіфам, насправді належать предкам кримських та ногайських татар, а також запорозьких та донських козаків – половцям.

Номер слайду 65

Половецькі кам'яні скульптури. Асканійська колекція нараховує 14 скульптур, з яких лише 3 чоловічі, що свідчить про високе становище жінки у половецькому суспільстві.

Номер слайду 66

Половецькі кам'яні скульптури"Кам'яні баби' є своєрідною "візитною карткою" біосферного заповідника "Асканія-Нова."

Номер слайду 67

Свято-Катерининський собор. Свято-Катерининський собор в Херсоні - витвір видатного архітектора І. Старова. Будувався протягом 1781-1786років, освячений 26 травня 1786 року. Розташований по вул. Перекопській, 13.

Номер слайду 68

Церква Всіх Святих. Церква Всіх Святих. 1808 р. Була заснована на території старого міського кладовища. Єдиний храм міста, який не Закривався у роки Радянської влади. На меморіальномукладовищі чимало могил-пам’ятників видатних історичних діячів Херсона (вул. Пугачова, 1-а).

pptx
Додано
4 квітня 2021
Переглядів
1029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку