Презентація до заняття "Глобальні проблеми людства, зумовлені використанням природних ресурсів".

Про матеріал
Дана презентація готувалась як основа для проведення заняття у формі наукової конференції по глобальних проблемах людства і була одною з 7 подібних презентацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найрідкісніші тварини Червоної Книги України. Знай. Люби. Бережи.

Номер слайду 2

Сьогодні в Україні їх живе не більше 300 особин. Основний ареал поживання – Карпати. За даними екологів близько 200 ведмедів живуть на територіях Івано-Франківської і Закарпатської областей, 50 у Львівській області і 20 – у Чернівецькій. Ще 24 – живуть у державних і приватних зоопарках. Причини змiни чисельностi: фрагментація ареалу, інтенсивна експлуатація та омолодження лісів і велике рекреаційне навантаження на них; високий рівень чинника непокою, браконьєрський відстріл тварин. Ведмідь бурий (Ursus arctos)

Номер слайду 3

Всього в Україні живе 250 особин. Живе на водоймах з добре розвинутою прибережною рослинністю. Цінний хутровий звір. Кубла влаштовує в прикореневих порожнинах, старих норах водяних тварин, дуплах дерев тощо. Добре плаває. Чисельність зменшується через витіснення завезеною американською норкою, осушення боліт, висихання плавнів і зникнення заплавних лісів. Норка європейська (Mustela lutreola)

Номер слайду 4

Всього на території України проживає не більше 10 особин таких їжаків. За останні 20 років відомо лише одна достовірна знахідка в окол. Луганська та по одній неперевіреній знахідці на Луганщині і Донеччині. Серед причини зміни чисельності — деградація степових екосистем, засадження ділянок псамофітного степу монокультурами сосни, поширення їжака білочеревого, тиск хижаків (лисиці, бродячі пси).Їжак вухатий (Hemiechinus auritus)

Номер слайду 5

50 років тому кількість степових тхорів складала 30 000 особин. Сьогодні даний вид під загрозою зникнення. Зааз кількість тварин в Україні зменшилась орієнтовно у 80-100 разів. Причини змiни чисельностi: землеробське освоєння залишків цілини та масове цільове винищення. Тхір степовий (Mustela eversmanni)

Номер слайду 6

Згідно підрахунків екологів, на території України проживає приблизно 300 особин. Хохуля – тварина реліктова, сучасник мамонтів. Популяція хохулі знаходиться в пригніченому стані. Причини зміни чисельності: браконьєрство, деградація місць мешкання внаслідок діяльності людини та порушення гідрологічного режиму водойм через природні катаклізми.хохуля або Вихухіль (Desmana moschata)

Номер слайду 7

Сьогодні на територіях заповідників України проживає близько 1300 особин. Причини змiни чисельностi: трансформація водно-болотних угідь. Суттєво погіршило ситуацію депресія популяцій водяної нориці — основної жертви хижака. На жаль, розростання людських міст і полювання на горностая найбільш вірогідна причина того, що популяція цього виду скорочується. Горностай (Mustela erminea)

Номер слайду 8

Кількість рисей в Ук4раїні не перевищує 500. На сьогодні в Карпатах чисельність оцінюється в 350–400 особин. На території Полісся — до 80–90 особин. Причини зміни чисельності: деградація місць існування, фрагментація ареалу, збіднення кормової бази та браконьєрський відстріл. Рись (Lynx lynx)

Номер слайду 9

Кількість особин даного виду за останні 25 років зменшилось з понад 700 до менше ніж 200. Чисельність зубрів в усіх країнах крім України, росте рік від року. Причини зміни чисельності: браконьєрство і недбале ведення мисливського господарства. Потребує спеціальної охорони, а також наукової програми відтворення, яка передбачала би поповнення українських популяцій. Зубр (Bison bonasus)

Номер слайду 10

В межах України трапляється лише в Луганській області. Зараз єдина популяція налічує не більше 20 особин. Чисельність і причини її зміни: В Україні знаходиться західна околиця ареалу, тому в історичний час чисельність та поширення корсака не були значними. Охороняється в Луганському природному заповіднику (у відділеннях Стрільцівський Степ та Провальський Степ). Необхідно розширяти мережу степових резерватів. Корсак або степовий лис (Vulpes corsac)

Номер слайду 11

Цей вид хижаків зустрічається в Україні у Волинській, Вінницькій, Одеській, Закарпатській та Кропивницькій областях. Всього в Україні нараховується близько 500 особин; більшість облікованих тварин при цьому припадає на Закарпатську область. Причини змiни чисельностi: скорочення площ старих листяних лісів, зокрема дібров; відстріл тварин під час здійснення регуляції чисельності бродячих свійських котів та під час полювань, загибель у браконьєрських самоловах та від мисливських псів; рекреаційне та господарське навантаження на лісові та плавневі ділянки. Кіт лісовий (Felis sylvestris Schrebe)

Номер слайду 12

Ти хочеш, щоб вони вижили?ДОПОМОЖИ!

pptx
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
1007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку