Презентація на тему "Інфекційні захворювання: туберкульоз"

Про матеріал
В презентації окреслені джерела інфекції, методи виявлення туберкульозу, симптоми захворювання, методи лікування, міфи про туберкульоз та реалії сьогодення очима лікарів-епідеміологів. Можливе використання на уроках БЖД.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Паличка може атакувати: шкіру та підшкірно-жировий шар очі кістки і суглоби мозок і нервову систему лімфатичні вузли серце сечостатеву систему органи травлення

Номер слайду 12

Номер слайду 13

24 березня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною проблемою. Гостро стоїть проблема і в Україні. На жаль, наша країна – серед лідерів з поширення туберкульозу. У Міністерстві охорони здоров’я звітують, що ситуація з туберкульозом в Україні є контрольованою, але серйозною.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Згідно зі статистикою, кожен 8 хворий на туберкульоз зловживає алкоголем. Більшість хворих ніде не працюють. Насправді, паличці Коха байдуже, у чиїх легенях “осісти”, - безхатька чи професора. Навіть якщо ви – директор банку, але нерегулярно і неякісно харчуєтесь, часто потрапляєте у стресові ситуації, вживаєте алкоголь, опірність організму знижується і можете захворіти. Резервуаром збудника туберкульозу справді є місця позбавлення волі. Скупчення ув’язнених призводить до поширення інфекції. Коли хворі виходять на волю, у них є всі шанси передати хворобу оточуючим.

Номер слайду 17

Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом. Здорова людина може заразитися не лише при контакті з хворим, а у громадському транспорті, магазині, на вулиці. Переносниками туберкульозу можуть бути комахи - мухи, таргани і комарі. Інфікуватися можна при поцілунку, “докурюванні” чужої цигарки і навіть … через книжки. Бацили туберкульозу стійкі до холоду, тепла, вологи і світла. У вуличній пилюці і на сторінках книг зберігаються протягом 3 місяців.

Номер слайду 18

В Україні мікобактерією туберкульозу інфіковано 98% населення, із них хвороба розвивається лише у кожного десятого. Якщо у людини ослаблена імунна система, збудник почне активно розмножуватися і спровокує розвиток недуги. Щоб імунна система тримала збудника у “кулаку”, необхідно дбати про своє здоров’я.

Номер слайду 19

Люди не часто задумуються над причинами втоми чи нездужання. Потрібно “прислухатися” до свого організму. Ранні ознаки туберкульозу: втрата ваги, слабкість, пітливість (особливо вночі), зниження працездатності та апетиту. Ці симптоми можуть вказувати й на інші хвороби – варто пройти комплексне обстеження.

Номер слайду 20

При флюорографічному обстеженні легень променеве навантаження – мінімальне. Флюорографію треба проходити раз на рік. Але на початковій стадії туберкульоз не має виражених клінічних проявів. При рентгенологічному обстеженні доза опромінення вища, але проходити його треба обов’язково, якщо вже є підозра на патологічні процеси.

Номер слайду 21

А от це, можна сказати, правда. Існує чорний список держав, відвідавши які є велика ймовірність “підчепити” хворобу. Це – Пакистан, Індія, Бангладеш, Калмикія, Північний Кавказ, Таїланд, Індонезія, Філіппіни, Китай, Бразилія, Мексика, Заїр і… Україна. Від туберкульозу у нашій країні помирає 25 тисяч хворих. ЩОРОКУ! В європейських країнах смертність від туберкульозу – утричі менша.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Андріїв Тетяна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 листопада 2019
Переглядів
1394
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку