Презентація до заняття "Моє емоційне благополуччя"

Про матеріал
У презентації дане визначення поняттям "емоційне благополуччя", "емоційна культура", "емоції", "емоційна зрілість". Зазначені індикатори для вимірювання емоційного благополуччя, характеристики емоційно зрілої людини, виокремлені кроки до самоконтролю, вказані правила радіти життю тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОЄ Емоційне благополуччя(презентація до заняття)

Номер слайду 2

Емоційне благополуччя людини ‒ це впевненість у собі, відчуття захищеності, гарне самопочуття. Емоційне благополуччя сприяє нормальному розвитку особистості, формуванню доброзичливого ставлення до інших людей. Емоційна культура людини проявляється в емоційній чуйності людини, у відчутті відповідальності за свої переживання, у здатності розуміти й поважати почуття інших людей. 

Номер слайду 3

  Емоція – це психічний стан, чуттєве переживання. Умови, предмети та явища, які сприяють досягненню мети й задовольняють потреби людини, викликають позитивні емоції. Якщо ж з’являються умови, предмети та явища, що перешкоджають досягненню мети або реалізації потреб, то вони викликають негативні емоції. Емоції пов’язані з потребами (що мені треба в цей момент) й особливостями ситуації (отримую я це чи ні).

Номер слайду 4

 

Номер слайду 5

 задоволення від діяльності; внутрішній спокій; витривалість; відкритість до нового; спонтанність, самовиклик; упевненість у собі; гармонія в собі. Для вимірювання рівня емоційного благополуччя існує сім індикаторів, до яких належать:

Номер слайду 6

емоційна зрілість. Емоційна зрілість ­‒­ важлива ­характеристика, від­ якої­ залежить­ успішність­ людини ­в­ усіх сферах ­життя. ­Якщо­ людина ­неспроможна­ контролювати­ свій­ емоційний ­стан,­ вона­ не усвідомлює­ можливостей ­і­ обмежень ­своєї ­особистості.­ Тому,­ хто­ не ­може контролювати ­свої ­емоції, складно ­розуміти­ емоції­ інших ­людей.­Ознаками емоційної зрілості­ є ­здатність:­правильно­ розуміти ­власні­ емоції, ­а­ також­ емоції ­інших­ людей;­використовувати ­свої­ емоції ­для­ мислення­ та­ вирішення ­проблем;­контролювати­ свої ­емоції­ та ­впливати­ на­ емоції­ інших­ людей.

Номер слайду 7

Ознаки емоційно зрілої особистості

Номер слайду 8

Номер слайду 9

методи самоконтролю: самоспостереження й самоаналіз Якщо у вас високий рівень самоконтролю, то ви здійснюєте самоспостереження, самоаналіз і самоперевірку дій за власною ініціативою, прагнете все зрозуміти самостійно, без допомоги ззовні, тому рідко помиляєтеся. Середній рівень самоконтролю передбачає, що ви можете помилятися, але усвідомлюєте це й виправляєте помилки, бо вмієте здійснювати самоспостереження, перевіряти й контролювати себе. Низький рівень самоконтролю створює ілюзію власної правоти, робить людину некритичною до зауважень, самовпевненою. Людина часто помиляється, але не усвідомлює це й не може виправляти свої помилки, бо не вміє здійснювати самоспостереження й самоаналіз.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Кроки до самоконтролю

Номер слайду 12

Робити тільки те, що хочеться. Не робити того, що робити не хочеться. Відразу говорити про те, що не подобається. Не відповідати, коли не запитують. Відповідати тільки на запитання. З'ясовуючи стосунки, говорити лише про себе.6 правил радіти життю психолога Лабковського М. :

Номер слайду 13

Які емоції проявляють люди на фото?

Номер слайду 14

Після тривалих зусиль учневі пощастило розв’язати важку задачу, що привело його в стан захоплення. Хлопчик-староста був надзвичайно пригнічений тим, що діти назвали його «донощиком», бо він повідомив класному керівнику, хто розбив скло. Отримавши в свої ворота гол, гравці стали невпізнанні ‒ куди поділися їхні запал і одержимість. Під час складання вступного іспиту з математики сильний учень, відмінник, не може впоратися з простеньким завданням. Каже, що у нього якийсь дивний стан: все забув. Не зумівши організувати учнів на уроці, учитель вийшов з класу, грюкнувши дверима. Визначте види почуттів

Номер слайду 15

наявність головного життєвого вибору; позитивно емоційне ставлення до справи; послаблення мотивації;передбачення; попередня підготовка відступних стратегій; тимчасова відмова від зусиль, спрямованих на швидке досягнення мети; загальна переоцінка значимості ситуації; дати можливість висловитися схвильованій людині; пристрасті «загнати в мʼязи» тощо. обґрунтуйте ефективні прийоми керування емоціями

pptx
Додано
8 березня 2021
Переглядів
1813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку