Презентація до заняття з елементами тренінгу для учнів 8 класу "Тренована пам’ять – запорука успішного навчання"

Про матеріал
Мультимедійна презентація для супроводу заняття з елементами тренінгу для учнів 8 класу "Тренована пам’ять – запорука успішного навчання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ТРЕНОВАНА ПАМ’ЯТЬ – ЗАПОРУКА УСПІШНОГО НАВЧАННЯ»Людина, позбавлена пам’яті, по суті, перестає бути людиною. Ч. Айтматов

Номер слайду 2

МЕТА: розкрити поняття «пам'ять»; з’ясувати вплив екологічного стану довкілля на процес запам’ятовування; ознайомитися з прийомами мнемотехніки; визначити сприятливі умови для тренування пам’яті; розвивати пам’ять, вміння працювати у парах та групах; виховувати ціннісне ставлення до свого здоров’я, екологічну свідомість учнів.

Номер слайду 3

Вправа «Знайомство»Кожен розповідає про себе: Я Катя;Я люблю слухати музику;Сьогодні мій настрій на 12 балів. 

Номер слайду 4

Вправа «Очікування».– Напишіть на зернинках: Чого ви очікуєте від навчання у школі?Прикріпіть свої зернинки на дошку.

Номер слайду 5

Вправа «Мозковий штурм»– Давайте разом з вами визначимо, які ж якості необхідні людині для того, щоб отримати якісну освіту?

Номер слайду 6

Інформаційне повідомлення. Пам'ять – це здатність людини фіксувати інформацію, зберігати й відтворювати її в потрібний момент. Кілька років тому видатний математик і кібернетик Фон Непман зробив сенсаційне повідомлення. За його підрахунками, людський мозок може вмістити приблизно інформації, яка вміститься в мільйонах томів найбільших в світі бібліотек. На перший погляд такі підрахунки здаються фантастичними. Але звернімося до фактів. Історики стверджують, що Юлій Цезар і Олександр Македонський знали в обличчя та імена всіх своїх солдат – до 30 тис. чоловік. Ці ж здібності мав перський цар Кір. Пам’ятав кожного із 20 тис. жителів грецької столиці і знаменитий Фемістокл. А Сенека міг повторити 2 тис. не пов’язаних між собою окремих слів, які почув лише один раз. Великий російський шахіст Альохін грав «всліпу» з 30-40 партнерами.

Номер слайду 7

Вплив екології на розвиток пам’яті 1. Як екологічні фактори впливають на розвиток пам’яті дитини? 2. Чому необхідно вживати в їжу екологічно чисті продукти харчування?3. Як це впливає на дитячий організм в цілому та на розвиток пам’яті?

Номер слайду 8

Робота у групах Об’єднаємося у 3 групи за назвами літніх місяців – червень, липень, серпень. Завдання: Назвіть правила тренування пам’яті. Назвіть умови розвитку пам’яті. Назвіть овочі та фрукти, вживання яких сприяє кращому запам’ятовуванню.

Номер слайду 9

Правила роботи в групі- Вами було раніше розроблено правила роботи в групах. Тому складіть пазл і прочитайте правила:дотримуватись регламенту;бути позитивним;бути активним;говорити тільки по темі і від свого імені, по черзі;не критикувати: кожен має право на власну думку;дотримуватись конфіденційності;«вільні ноги»;вимкнути мобільний телефон, тощо.

Номер слайду 10

1. Думайте. За словами німецького письменника Г. Ліхтенберга, люди небагато запам’ятовують із прочитаного тому, що дуже мало думають самі. Тому обов’язково намагайтеся в усьому знайти зміст.2. Цікавтеся. Англійський філософ Б. Стюард говорив:»Не читай нічого, що не хочеш запам’ятати. І не запам’ятовуй нічого, що не будеш застосовувати».3. «Їжте слона по частинах». Психологи розкрили таємницю магічної сімки. При одночасному сприйнятті пам’ять може в середньому утримати сім об’єктів. Якщо порція виявиться більшою від норми, ви на неї затратите значно біль часу, ніж при ритмічній роботі.4. Будьте готовими. Робота з книгою потребує певного настрою. 5. Не топчіть слідів. Давно доведено, що найкращий спосіб забути недовивчене чи недавно вивчене-намагатися запам’ятати щось подібне. Не вчіть фізику після математики, а історію-після літератури.6. Озирніться навкруги. Уявивши обставини, за яких відбулася подія, ви зможете пригадати саму подію, тому що одночасні враження мають властивість викликати одне одного.7. Учіть від «А» до «Я». Вся інформація повинна сприйматися як закінчене ціле. ПРАВИЛА ТРЕНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ

Номер слайду 11

РОЗВИТОК ПАМ’ЯТІМнемотехніка – сукупність прийомів, що мають на меті полегшити запам’ятовування якомога більшої кількості відомостей, фактів.1. Ставте мету – запам’ятати надовго.2. Учіться з інтересом, заучуйте з бажанням знати і пам’ятати.3. Зрозумійте зміст, знайдіть головну думку в тексті, опорні слова та сигнали.4. Активно працюйте над матеріалом-складайте план, конспект, схему, порівнюйте, переказуйте.5. Обов’язково робіть висновок.6. Змінюйте тип інформації: після історії вчіть фізику, а потім-літературу.7. Не вчіть матеріал безпосередньо перед уроком-вивчіть його раніше, а перед уроком лише повторіть.8. Не забувайте, що повторення-мати навчання. Починайте повторювати до того, як матеріал почав забуватися. Розвивайте пам’ять шляхом вправ і тренування.9. Повторюючи, не перевтомлюйтеся, робіть паузи. 

Номер слайду 12

МЕНЮ ПАМ’ЯТІМорква. Ананас. Авокадо. Горіхи. Жирна риба. Томати. Чорна смородина. Гарбузове насіння.

Номер слайду 13

Руханка «Ураган»

Номер слайду 14

Вправа «Впізнай кольорове слово»На картці записані слова, що означають назви кольорів. Вони зображені різними кольорами. Треба назвати не записане слово, а колір букв у ньому. Наприклад, слово «синій» записано жовтими літерами. Учень повинен сказати: «жовтий», а не синій.

Номер слайду 15

Вправа «Чарівний фотоапарат»Пропонується сюжетний малюнок на екологічну тематику, який потрібно «сфотографувати поглядом» за 30 секунд. Потім , не дивлячись на зображення, відтворити його по пам’яті, а клас аналізує правильність виконання завдання.

Номер слайду 16

Вправа «Навчаючи – вчуся»1. Синонім скелета голови – … (череп).2. Хвороба, яка виникає при нестачі вітаміну Д – …(рахіт)3. Нерухоме з’єднання кісток – …(шви)4. Структурна одиниця живого організму – … (клітина) 5. Хвороба, що виникає при нестачі вітаміну В – … (Бері-бері або параліч)6. Червоні кров’яні тільця – … (еритроцити)7. Людина, яка віддає кров – … (донор)8. Найбільша судина в організмі людини – … (аорта)9. Білі кров’яні тільця – … (лейкоцити)10. Короткі, нерозгалужені відростки нервової системи – … (дендрити)11. Зовнішній покрив тіла людини – … (шкіра)12. Відповідь організму на подразнення –…(рефлекс)13. Стан підвищеної чутливості організму – … (алергія)14. Вперше змайстрував мікроскоп –… (А. Левенгук)15. Елемент, який визначає червоний колір гемоглобіну – … (залізо)16. Рідка сполучна тканина організму людини – …(кров)17. Біологічно активна речовина організму людини – … (гормон).18. Скоротливий орган руху, основу якого становить посмугована м’язова тканина – … (скелетний м’яз).19. Внутрішній шар стінки серця – … (міокард).20. Гормон росту – … (соматотропін).

Номер слайду 17

Рефлексія. Зараз давайте заплющимо очі і згадаємо наше заняття, пройдемо від початку до кінця.– Що запам’яталося найбільше сьогодні? Що нового дізналися?Кожен по колу висловіть свою думку і побажання.

Номер слайду 18

А я вам дякую за співпрацю. Бажаю, щоб ви були завжди успішними, здоровими, мали добрий настрій та гарну пам’ять

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
18 червня 2021
Переглядів
710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку