Презентація "Докладний переказ тексту розповідного характеру з елементами опису тварини"

Про матеріал
Презентація уроку розвитку зв'язного мовлення на тему: "Докладний переказ художнього тексту розповідного характеру з елементами опису тварини" (5 кл)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Докладний переказ художнього тексту розповідного характеру з елементами опису тварини. Презентація вчителя української мови та літератури Трощенко Наталії Леонідівни,ЗОШ№57 м. Маріуполя

Номер слайду 2

Мета:виявлення та оцінювання рівня сформованості в учнів умінь і навичок усно докладно відтворювати зміст прослуханого тексту художнього стилю з елементами опису тварини, розвивати зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, аналітико-синтетичні мисленнєві навички, збагачувати словниковий запас, виховувати любов до живої природи.

Номер слайду 3

Бесіда. Опишіть свої враження від тварини, яка подобається найбільше. В чому виявляється любов до тварини?Чи вважаєте ви звірів друзями людини? Яких саме?

Номер слайду 4

ТИПИ МОВЛЕННЯ

Номер слайду 5

ОПИСтип висловлювання, в якому йдеться про ознаки предмета, явища, чи особи. До тексту типу опису можна поставити запитання: який?

Номер слайду 6

Структура опису:

Номер слайду 7

Багіра. Пантера була чорна, як сажа, але з чудовими плямами на хутрі. Плями вилискували, як намальовані. Багіра була хитра, як шакал, смілива, як дикий буйвол, нестримна, як поранений слон. Та голос у неї був солодший за дикий мед, шерсть – м’якша за пух. Під лискучою шерстю шовковистого підборіддя пантери ховалася невелика лисина. Лише улюбленець пантери Мауглі знав, що то слід від нашийника. Лише йому розповіла Багіра, що народилася вона поміж людей. Її мати померла в клітці князівського палацу. Багіру годували крізь ґрати з залізної миски. Та однієї ночі вона відчула себе звіром. Лапою зламала замок і втекла у джунглі. (За Р. Кіплінгом.) (97 сл.)

Номер слайду 8

Завдання1. Дібрати синоніми до слів вилискувати, сміливий, нестримний. 2. Пояснити написання слів: м’якша, підборіддя, шерстю. 3. Назвати вжите в тексті слово, що пишеться з буквою ґ.

Номер слайду 9

Відповіді:1. Вилискувати (блищати, сяяти), сміливий (відважний), нестримний (рвучкий, енергійний). 2. Шерстю – без ь між -ст-, м’якша – апостроф, підборіддя – подовження приголосного.3. Грати

Номер слайду 10

Опорні слова для переказуванняхутро, плями, намальовані, нестримна, лисина, князівський палац, відчула себе звіром.

Номер слайду 11

Художні засоби для опису

Номер слайду 12

Пам’ятка - Прочитати уважно текст. - Визначити тему й основну думку. - Поділити текст на частини і дати їм заголовок. - З’ясувати значення і правопис незрозумілих слів, розстановку розділових знаків. - Переказати текст, додержуючись плану.

Номер слайду 13

ОРІЄНТОВНИЙ ПЛАН1. Якою була пантера. 2. Слід нашийника на шовковистому підборідді. 3. Що розповідала Багіра своєму улюбленцеві. 4. Втеча з неволі.

Номер слайду 14

Словникова робота. Нестримна - яка не знає меж у чому-небудь; дуже сильна. Джунглі- густий і непрохідний тропічний ліс.Ґрати- решітка, тюрма.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Записати переказ на камеру, надіслати відео. Відео до 2 хвилин.

pptx
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
10192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку