Презентація доповіді: "Шляхи підвищення ефективності виробничого навчання»

Про матеріал
Під удосконаленням форм виробничого навчання прийнято розуміти способи організації учнівського колективу для навчально-професійної діяльності і способи керівництва цією діяльністю. Які б інновації не вводилися на уроці виробничого навчання, як і багато років назад, зустрічаються учасники навчально-виробничого процесу: майстер і учень. Що б не стверджували про комп’ютеризацію і дистанційну освіту, майстер завжди буде капітаном в цьому плаванні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Шляхи підвищення ефективності виробничого навчання»Доповідь. Підготувала майстер в/н. Сидорчук Юлія Павлівна

Номер слайду 2

Під удосконаленням форм виробничого навчання прийнято розуміти способи організації учнівського колективу для навчально-професійної діяльності і способи керівництва цією діяльністю.

Номер слайду 3

До основних форм виробничого навчання відносяться. Фронтальна БригоднаІндивідуальна Розвиток навиків, умінь безпосередньо на робочому місці шляхом вивчення досвіду новаторів виробництва.І

Номер слайду 4

Кожна з цих форм має свою структуру побудови занять і відображає зв’язок майстра з учнями. Вибір форм навчання визначається: -місцем проведення виробничого навчання ,-змістом і характером виробничої діяльності.- станом робочих місць, наявністю матеріально-технічної бази.

Номер слайду 5

Фронтальна форма навчання ділиться на два етапи: Перший етап – це навчання в майстерні, а якщо по умовах технології виробництва це не можливо, то його організовують безпосередньо на робочих місцях підприємства, як правило окремими групами, бригадами ланками. Другий етап – це завершення виробничого навчання в цехах підприємства шляхом індивідуального або бригадного навчання де учні вчаться самостійно виконувати всі роботи передбачені навчальною програмою. Де їх професійні уміння і навики постійно повинні удосконалювались і відповідали вимогам кваліфікаційної характеристики.

Номер слайду 6

Успіх другого етапу виробничого навчання, в цілому професійної підготовки робітників визначається організованістю і рівнем навчання на першому етапі, в процесі якого, учні повинні оволодіти початковими трудовими вміннями і навиками. В зв’язку з цим особливе значення має оснащення навчальної майстерні сучасним обладнанням, інструментами та інвентарем.

Номер слайду 7

Підвищенню ефективності сучасного уроку сприяють модернізація інноваційних напрямків технологічного навчання , ідей позитивного педагогічного досвіду, нетипових засобів навчання.

Номер слайду 8

це створення та застосування нововведень для розв’язання педагогічних проблем. Це нові методи і форми педагогічної діяльності. Інноваційна технологія

Номер слайду 9

Майстер або вчитель – свого роду режисер. Він повинен максимально точно і повно реалізовувати сценарій – створити цілісний, результативний, цікавий для учнів урок. Кожний педагог в своїй педагогічній діяльності повинен прагнути стати майстром своєї справи, для цього потрібно постійно підвищувати ефективність і якість уроку.

Номер слайду 10

Постійне підвищення наукової ерудиції, педагогічної майстерності майстра. Поліпшення матеріальної бази майстерні. Комплексне планування уроків. Раціональне використання часу уроку. Відповідність змісту освіти методам навчання, можливостям тих, хто навчається і майстра. Розвиток творчої активності і самостійності учнів. Врахування індивідуальних особливостей учнів. Шляхи підвищення ефективності уроку

Номер слайду 11

Ігрову діяльність. Створення позитивних емоційних ситуацій. Роботу в парах. Проблемне навчання. Щоб учень краще включався в навчальний процес протрібно застосувати найефективніші методи

Номер слайду 12

Майстру дуже багато потрібно зробити, щоб з перших хвилин уроку оволодіти увагою учнів, які щойно прийшли на навчання. Саме тому з самого початку вони включаються до активності. Щоб підтримати робочий настрій учнів, важливе значення має поступове засвоення навчального матеріалу. З цією метою майстер розподіляє його на невеликі процеси.

Номер слайду 13

Такий підхід здійснюється на індивідуальному рівні, тому, що кожен учень має свої індивідуальні здібності, свій характер, свій досвід, свій темперамент. Ці особливості учня можна корегувати. Треба враховувати, що учні самі визначають особисту «лінію» свого розвитку. А нашою задачею – задачею майстрів, стає створення таких психолого-педагогічних умов, які б забезпечили стимулювання навчально-виробничої діяльності на основі саморозвитку. Диференційований підхід

Номер слайду 14

До використання сучасних технологій я прийшла поступово. За весь час роботи в училищі я знаходжуся в постійному творчому пошуку. Все це сприяло тому, що я оволоділа такими сучасними технологіями , як ігрові технології, технологія ІКТ, проблемне навчання, розвивальне навчання, технологія критичного мислення.

Номер слайду 15

Ігрові технології В житті гра займає дуже важливе місце. Вона сприяє розвитку учня, розвиває самостійність та ініціативу. Я широко застосовуюю дидактичні або навчальні ігри. Вони розвивають пізнавальну активність учнів та їхній розум. Намагаючись зробити навчання найбільш інтенсивним, потрібно частіше відходити від традиційного проведення уроків, підвищуючи їх різноманітність (урок-вікторина,урок-рольова гра, урок-диспут, урок-конкурс і т.п.). Учні зацікавлені, працездатність підвищується.

Номер слайду 16

Технологія розвивального навчання Дозволяє мені не тільки активізувати роботу і підвищити ефективність уроку, а й змінити характер навчальної діяльності. Стрижнем системи розвивального навчання є досягнення максимального загального розвитку учнів, а це приводить до підвищення якості знань та вмінь. Підвищую ефективність уроку через творчі завдання. Учні складають кросворди, самі створюють елементи оформлення страв. Але до завдань такого роду підходжу диференційовано, тому що не кожному учневі воно під силу.

Номер слайду 17

Комп´ютерні технології На сучасному етапі кожна, поважаюча себе людина повинна володіти комп’ютерними технологіями, які дозволяють формувати в учнів дослідницькі уміння, дати їм так багато навчального матеріалу, скільки вони можуть засвоїти.

Номер слайду 18

Технології проблемного навчання Вчать учнів ставити або створювати проблеми і відшукувати на них відповіді –це важливий фактор росту якості навчання та засіб підготовки до творчості і праці.

Номер слайду 19

Які б інновації не вводилися на уроці виробничого навчання, як і багато років назад, зустрічаються учасники навчально-виробничого процесу: майстер і учень. Що б не стверджували про комп’ютеризацію і дистанційну освіту, майстер завжди буде капітаном в цьому плаванні.

Номер слайду 20

Глибокі теоретичні знання Ретельна підготовка до уроку. Творчий підхід майстра. Ефективний урок. Висновок !

pptx
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
2168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку