Презентація "Дослідження наукового проекту Стем освіта"

Про матеріал
В даному портфоліо є накопичення досягнень, представлення діяльності і професійного розвитку за окремий проміжок часу. В цій презентації відбувається обмін досвідом, відображаються власні думки з приводу нової освіти.
Перегляд файлу



Освіта: вища

Що закінчила: Криворізький державний педагогічний інститут

Спеціальність за дипломом: вчитель початкових класів


Стаж педагогічної роботи: 29 років

Місце роботи: Павлопільська ЗОШ І – ІІІ ступенів Лошкарівської сільської ради

Посада: вчитель початкових класів

Категорія: вища






Сьогодні в Україні  здійснюються перші кроки впровадження системи навчання STEM. Вивчення STEM – освіти  – це спосіб допомогти  сучасним дітям у майбутньому стати новаторами, цілеспрямованими, творчими і надійними ланками команди, суспільства, країни. Така система освіти вчить жити в реальному швидкоплинному  світі, вміти реагувати на зміни, критично мислити, творчо розвиватися.

Навички критичного мислення та глибокі наукові знання,отримані в результаті навчання за

STEM,  дозволяють учню рости новатором – двигуном всесвітнього науково – технічного прогресу.

 

Майбутнє – за технологіями, а майбутнє технологій – за вчителями нового формату. Тільки творець може виховати творця.



3 етапи реалізації напряму STEM :

-Початкова школа; - Середня школа; - Старша школа.


В умовах початкової школи, формування навичок дослідницької діяльності здійснюється у доступній формі відповідно до вікової категорії та інтересу учнів щодо  подальшого опанування курсів пов’язаних зі STEM. За STEM методикою, в центрі уваги знаходиться практичне завдання чи проблема. Учні вчаться знаходити шляхи вирішення не в теорії, а безпосередньо «тут і зараз»,  шляхом спроб та помилок.

Дослідницька діяльність молодших школярів – це творча діяльність, спрямована на розуміння навколишнього світу, відкриття дітьми нових для них знань і способів діяльності. Вона забезпечує умови для розвитку їх ціннісного,

інтелектуального і творчого потенціалу, є засобом їх активізації,

формування інтересу до  матеріалу, що досліджується, дозволяє формувати предметні і загальні уміння, навички.



STEM – програми розробляються за такими основними напрямами: інтегровані, міжпредметні навчальні програми; робототехніка та інженерні розробки; «розумні пристрої» Інтернету речей; 3D- моделювання.  

За терміном реалізації STEM- програми можуть бути:

короткострокові (від 02 до 24 годин); курсові (для літніх шкіл, курсів тощо) (від 24 до 80 годин); середньострокові (річні) (від 80 до 120 годин); довгострокові, неперервної додаткової освіти (від 300 до 600 годин).

Переваги та недоліки  використання STEM-освіти: 

1.   Найважливіші характеристики, які визначають компетентного фахівця: -уміння побачити проблему; -уміння побачити в проблемі якомога більше можливих сторін і зв’язків; -уміння сформулювати дослідницьке запитання і шляхи його вирішення; -оригінальність, відхід від шаблону; здатність до абстрагування або аналізу; -здатність до конкретизації або синтезу.

2.   Недоліки та труднощі у використанні STEM-освіти: -Великі затрати часу на підготовку уроку. - Довготривалість проекту.

- Недостатня матеріальна-технічна база.

Відсутній високий та достатній показник готовності учителя до інноваційної діяльності. 75 % - інновації використовують епізодично, відсутня система інноваційної діяльності на уроках (49 – 25 %) 25 % - інноваційна діяльність фрагментарна, наявна лише інколи. ( менше 25 %) Безперечно, будь які уміння і навички учнів необхідно закріплювати в практичних діях. Тому вкрай необхідно, під час впровадження STEM-освіти, розвивати в учнях мейкерські здібності, які сприятимуть безперешкодному втіленню в життя ідей новітніх технологій.

Мейкер – це людина, яка щось створює.

Мейкерські здібності – щось робити своїми руками – є практично у всіх. Просто в одних їх треба розвивати, а в інших підтримувати. Треба залучати дітей і дорослих до майстеркласів, або просто робити щось своїми руками.

Сучасним школярам вкрай необхідно бачити результати своєї роботи. Безперечно,  що в цьому освітньому процесу може сприяти такий напрямок як мейкерство. У минулому діти  мали більш сприятливе для цього середовище, на жаль, сьогодні вони прив’язані до комп’ютера та інших гаджетів, стали досить «безрукими» і не зі своєї вини. Тому це обумовлює відродження осучаснення середовища, в якому хочеться щось робити власними руками, це не тільки тренд – це захопливо, позитивно. Дійсно починати треба з малого, а потім доберемося і до робототехніки та 3-D друку.

Мейкерський рух – це гуртки та секції технічної творчості, які дають поштовх сучасній школі відмовлятися від традиційного навчання за партами на користь спільного виконання проектів. Тобто мейкер повинен володіти не тільки інженерно-технічними знаннями, але бути креативною і винахідливою людиною з хорошим почуттям смаку.

Школа є тією лабораторією, де навчають і виховують, відкривають можливості кожної дитини, допомагають їй розвивати власні здібності. Застосування елементів STEMосвіти під час вивчення навчальних дисциплін, як на уроках, так і в позакласній роботі створює додаткову мотивацію до навчання: учні добре засвоюють матеріал, тому що це їм цікаво.

Туристично – краєзнавча гра

«Шукаємо скарб»

«Кожний, хто вміє згуртувати навколо себе людей із різними характерами, різними інтересами й може привести до успіху – справжній Майстер…»



Філософія вчителя і вимоги до нього змінюються разом із реформою освіти. Щоб сформувати всебічно розвиненого учня, вчителю потрібно завжди підтримувати форму. Тому я часто є слухачем вебінарних занять сучасних педагогів, уважно стежу за виступами Лілії Гриневич – хочу розуміти трендові тенденції в освіті.   




Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Казбан Тетяна Леонорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Savchenko Anna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
24 січня 2019
Переглядів
1454
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку