Презентація. Самостійна робота учнів

Про матеріал
Самостійна робота на уроках має велике навчальне й виховне значення. Вона може дати бажані наслідки лише тоді, коли вчитель застосовує її у певній системі та послідовності; правильно керує нею; працює в тісному контакті з учителями інших предметів, особливо гуманітарного циклу. Самостійною є та діяльність, яку учень здійснює без сторонньої прямої допомоги, спираючись на свої знання, мислення, вміння, життєвий досвід, переконання, і яка, через збагачення учня знаннями формує риси самостійності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Самостійна робота учнів Автор:вчитель географії та історіїМашкаринець Богдан. Юрійович

Номер слайду 2

Зміст. Вступ1. Дослідження проблеми самостійної роботи2. Поняття і види самостійної роботи3. Особливості самостійної роботи учнів з історії4. Методика організації самостійної роботи учнів на уроках історії 5. Домашнє завдання як вид самостійної роботи. Висновки

Номер слайду 3

Самостійна робота на уроках має велике навчальне й виховне значення. Вона може дати бажані наслідки лише тоді, коли вчитель застосовує її у певній системі та послідовності; правильно керує нею; працює в тісному контакті з учителями інших предметів, особливо гуманітарного циклу.  Самостійною є та діяльність, яку учень здійснює без сторонньої прямої допомоги, спираючись на свої знання, мислення, вміння, життєвий досвід, переконання, і яка, через збагачення учня знаннями формує риси самостійності. Вступ

Номер слайду 4

1. Дослідження проблеми самостійної роботи Самостійна діяльність учнів в опануванні змісту освіти набуває в наш час дедалі більшого значення ще й тому, що вона носить індивідуалізований характер.

Номер слайду 5

Дослідженням проблеми самостійної роботи як засобу активізації у процесі навчання історії займалися такі науковці як: Вбачає мету виховання активності особистості у формуванні здатності до саморегуляції процесу учіння. Н. А. Менчинська

Номер слайду 6

М. П. Кашина в середині 50-х рр. ХХ ст. виступила з критикою на адресу традиційного навчання і за пропонувала частіше використовувати самостійну роботу. М. Дайрі самостійну роботу назвав найсильнішим засобом підвищення ефективності навчання. О. Стражев був переконаний у тому, що самостійна робота учнів вносить багато цінного і поліпшує педагогічний процес.

Номер слайду 7

К. Баханов у ряді своїх праць розглядає складові інноваційного навчання учнів, особливу увагу серед яких привертає опора на самостійність учнів на рівні предметів, форм навчання.

Номер слайду 8

О. І. Савенков зазначає, що репродуктивні методи не слід розглядати як щось не потрібне. На думку Г. К. Селевко, пошукові та дослідницькі методи, за яких учні ведуть самостійний пошук та дослідження проблем, творчо застосовуючи і здобуваючи знання, є варіантами проблемного навчання.

Номер слайду 9

2. Поняття і види самостійної роботиІснує три значення поняття “ самостійна робота ” :1 – учень повинен виконувати роботу сам, без безпосередньої участі вчителя;

Номер слайду 10

2 – від учня потрібні самостійні розумові операції, самостійне орієнтування у навчальному матеріалі;3 – виконання роботи суворо не регламентоване, учневі надається свобода вибору змісту і способів виконання завдання.

Номер слайду 11

Види самостійної роботи З погляду організаційних основ самостійну роботу можна розділити на:самостійну роботу в школі;самостійну роботу, що виконується за межами школи, у тому числі і вдома.

Номер слайду 12

На основі іншого логічного членування можна виділити ще два види самостійної роботи: - індивідуальну;- групову.

Номер слайду 13

В ході індивідуальної самостійної роботи кожен учень отримує конкретне завдання, яке припускає і виконання письмової роботи.

Номер слайду 14

Групова самостійна робота регулює співпрацю учнів і досягає цим не тільки дидактичних цілей, але і цілей виховання.

Номер слайду 15

3. Особливості самостійної роботи учнів з історії Складові самостійної роботи учнів з історії : Самостійність мислення при розгляді суті явищ;Самостійність характеру,поведінка особистості;

Номер слайду 16

Самостійність поштовху до діяльності, її мотивів;Самостійність в практичній діяльності.

Номер слайду 17

Типологія завдань самостійної роботи за Ю. К. Бабанським, О. У. Раєвим, О. О. Онищуком та ін. : Порівняння двох або декількох об’єктів;Підбиття окремого об’єкта до загального;Виділення головного в одному або декількох об’єктах;

Номер слайду 18

Групування об’єктів за суттєвими ознаками;Визначення групових даних об’єктів;Розпізнання об’єктів за окремими суттєвими ознакам.

Номер слайду 19

4. Методика організації самостійної роботи учнів на уроках історії О. Пометун вважає, що “ запитання є найважливішим способом взаємодії вчителя й учнів, стрижнем, ядром інтерактивного навчання ”.

Номер слайду 20

Класифікація запитань за О. Пометун: Закриті;Відкриті;Мотивуючі;Додаткові (навідні);Конкретні;Загальні;Оцінювальні (контрольні).

Номер слайду 21

Найважливіші форми самостійної роботи учнів за шкільним підручником: Робота з текстом параграфа;Робота з візуальними джерелами параграфа;Робота з документальними джерелами. Організація практичної роботи на основі матеріалів параграфа.

Номер слайду 22

5. Домашнє завдання як вид самостійної роботи Домашня навчальна робота школяра – це форма організації самостійного індивідуального вивчення школярами навчального матеріалу в позаурочний час.

Номер слайду 23

Функції домашнього завдання за В. Г. Федоровичем : Засвоєння нових знань;Вироблення спеціальних умінь і навичок;Застосування знань, умінь і навичок на практиці;

Номер слайду 24

Підготовка до застосування нових знань;Узагальнення та систематизація наявних знань.

Номер слайду 25

Основні вимоги до організації домашньої роботи: Назвати тему чергового уроку, встановити його зв’язок із домашнім завданням;Сформувати мету і пізнавально-виховні завдання майбутнього уроку, та домашнього завдання.

Номер слайду 26

Проінструктувати учнів, як їм раціонально підготуватися до майбутнього уроку;Звернути увагу школярів на можливі зв’язки досліджуваного із особистим досвідом, практикою, життям.

Номер слайду 27

Експериментальні дослідження підтверджують, що самостійна робота учнів у процесі вивчення історії є основним засобом виявлення і розвитку в них творчих здібностей і обдарованості, підготовки їх до практичної діяльності. Залежно від підготовленості учнів учитель щоразу повинен сам визначати послідовність і насиченість самостійної роботи, проявити свою творчість та ініціативу. В міру переходу учнів з класу в клас зростає рівень їх знань і пізнавальні можливості. Висновки

Номер слайду 28

Історичний процес розкривається все повніше й глибше. У зв’язку з цим і види самостійної роботи поступово ускладнюються, але треба також пам’ятати, що самостійна робота – не самоціль, а один із засобів поліпшення всієї навчально-виховної роботи, підготовки учнів до життя, до практичної діяльності.

pptx
Додано
24 січня 2019
Переглядів
2993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку