Презентація "Дослідження. Територіальні громади сутність становлення сучасні реалії

Про матеріал
Територіальні громади сутність становлення сучасні реалії. Огляд змін адміністративно - територіального поділу України. Розгляд проблемі перспектив розвитку ОТГ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл проф Дослідж Територіальні громади сутність становлення сучасні реалії 20 04 2024* Згідно зі статтею 140 Конституції України територіальна громада  → це жителі села, селища, міста чи добровільне об'єднання жителів кількох сіл у сільську громаду.

Номер слайду 2

* Території територіальних громад →(які, у свою чергу, поділяються на 7567 старостинських округів) → формують райони, → декілька районів утворюють області.

Номер слайду 3

* Міські громади міст Києва та Севастополя, а також Чорнобильська зона відчуження→  мають особливий статус і не входять до складу жодного району та області. 

Номер слайду 4

* Автономна Республіка Крим поки що → не поділена на громади внаслідок російської окупації

Номер слайду 5

* Основними ознаками територіальної громади є → спільна територія існування, → наявність спільних інтересів місцевого значення, → соціальна взаємодія членів громади в процесі забезпечення цих інтересів, → психологічна самоідентифікація кожного члена з громадою, → спільна комунальна власність, → сплачування комунальних податків.

Номер слайду 6

* Територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, → є міською територіальною громадою, * центром якої визначено селище міського типу, — селищною, * центром якої визначено село, — сільською.

Номер слайду 7

* Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, ухваленою Кабінетом Міністрів України 1 квітня 2014 року, → громади визначено адміністративно-територіальними одиницями базового рівня.

Номер слайду 8

* Постановою ВР від 17 липня 2020 року у складі областей по всій Україні було виділено всього 1469 територіальних громад, зокрема:409 міських громад з центром у місті,435 селищних громад з центром у селищі міського типу,625 сільських громад з центром у селі.

Номер слайду 9

Кількість громад в областях України Область. Кількість громадза типами громад. УсьогоміськіселищнісільськіВінницька18222363 Волинська11182554 Дніпропетровська20254186 Донецька4314966 Житомирська12223266 Закарпатська11183564 Запорізька14173667Івано-Франківська15232462 Київська24232269 Кіровоградська12162149 Луганська2012537 Львівська39161873 Миколаївська9142952

Номер слайду 10

Областьза типами громад. УсьогоміськіселищнісільськіОдеська19254791 Полтавська16202460 Рівненська11134064 Сумська15152151 Тернопільська18162155 Харківська17261356 Херсонська9172349 Хмельницька13222560 Черкаська16104066 Чернівецька1173452 Чернігівська16241757 У всіх областях4094356251488

Номер слайду 11

* Незважаючи на велику кількість територіальних громад в Україні, → більшість із них повною мірою не може реалізувати своїх повноважень, наданих їм чинним законодавством. * Необхідність постійної фінансової підтримки нечисленних територіальних громад→ із використанням системи дотацій вирівнювання, → яка реалізується через районні бюджети, → стримує розвиток малих міст і великих селищ – потенційних точок економічного зростання

Номер слайду 12

* Сільські територіальні громади потерпають від багатьох проблем, зокрема, → проблем з освітою. * Швидкі темпи урбанізації породили → величезну кількість малокомплектних шкіл у селах та селищах країни.

Номер слайду 13

* Наразі, освіта є → найбільш витратною статтею бюджету сільських та селищних громад. * Незважаючи на величезні витрати на фінансування освіти в сільських територіальних громадах, → там спостерігаються дефіцит кадрового потенціалу та низка якість надання освітніх послуг.

Номер слайду 14

* Розвитку сільського зеленого туризму в Україні зумовлюється → нагальною необхідністю невідкладного розв’язання усіх соціально-економічних проблем сучасного села, → у тому числі, освітянських.

Номер слайду 15

* За роки незалежності України в сільській місцевості спостерігається→ зменшення населення, → зростання безробіття, → масова міграція, → відтік молоді, → старіння населення.

Номер слайду 16

* У світі сільський зелений туризм розглядається як → альтернатива сільському господарству за розмірами отриманих прибутків. * До того ж, розвиток інфраструктури сільського туризму → не вимагає таких значних капіталовкладень, як інші види туризму → і може здійснюватися за рахунок коштів самих селян без додаткових інвестицій.

Номер слайду 17

* Скорочення міграції з сіл до міст → надасть змогу заощадити значні фінансові й матеріальні ресурси, → адже, за підрахунками експертів Європейського банку реконструкції та розвитку, → облаштування в місті вихідця з сільської місцевості в 20 разів дорожче, ніж створення умов для його життя і роботи в селі.

Номер слайду 18

* Задля досягнення стратегічної цілі «Громада – центр зеленого туризму» → розробникам стратегії слід визначити оперативні цілі. * Приклад оперативних цілей стратегічної цілі «Громада – центр зеленого туризму».

Номер слайду 19

«Формування туристичного сервісу» можна назвати: – створення мережі готелів (міні-готелів, хостелів тощо); – створення екологічних майданчиків; – відкриття баз відпочинку; створення служби таксі; – розробка туристичного маршруту тощо.

Номер слайду 20

* Оперативними цілями тактичної задачі «Інформаційне просування туристично-привабливих зон» можуть бути: → просування туристичних продуктів громади через соціальні мережі та ЗМІ; – участь у туристичних виставках; – створення окремої сторінки на офіційному веб-сайті громади, яка присвячена туристично-привабливим об’єктам тощо.

Номер слайду 21

* Розвиток сільського зеленого туризму в об’єднаних територіальних громадах спонукає → до покращання благоустрою сільських садиб, вулиць і сіл загалом; → стимулює розвиток соціальної інфраструктури.

Номер слайду 22

* Звичайно, спочатку приймання і обслуговування відпочиваючих відбувається → на базі наявного житлового фонду → з використанням місцевих рекреаційних та інфраструктурних ресурсів.

Номер слайду 23

* Але з надходженням коштів від цієї діяльності ті, хто нею займається, → починають робити вкладення у поліпшення комунального облаштування житла, вулиць; → об’єднаними зусиллями добиваються зміни на краще сфери обслуговування. * Водночас це є вагомим внеском у розвиток села, яке входить в територіальну громаду.

Номер слайду 24

* Сільський зелений туризм, покликаний збільшити надходження до бюджету громади досягнути однієї з головних стратегічних цілей для кожної громади – сучасна, комфортна громада, громада – для її мешканців.

Номер слайду 25

* Стратегічний розвиток сільських громад та їх спроможність напряму залежить від → розвитку зеленого туризму. * Спроможні сільські громади із розвинутим зеленим туризмом → мають стати базовим елементом ефективної економічної систем. висновок

Номер слайду 26

* З одного боку, це сприяє активізації малозабезпечених верств населення, → які можуть розраховувати на відносно дешевий відпочинок.

Номер слайду 27

* З іншого – розвитку селянських господарств, → які надають послуги сільського зеленого туризму та створенню нових підприємства. * Це також дозволить залучати вітчизняні та іноземні інвестиції, → реалізовувати нові проекти, → що забезпечить значні додаткові надходження до бюджету сільської територіальної громади → та дозволить вирішити багато проблем, зокрема, із достатнім фінансуванням освіти у громадах.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
20 квітня
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку