Презентація досвіду роботи "Інтерактивні технології на уроках української мови та літератури "

Про матеріал
  • Нове – це завжди цікаво, інтригуюче, але й небезпечно. Переконана, що розпочинати роботу над впровадженням будь - якої навчальної технологіїпотрібно із переосмислення підходів до навчання, виховання, проведення уроку, спілкування з учнями. При визначенні проблеми мною були враховані такі умови: актуальність і співзвучність її сучасним педагогічнимідеям; комплексність - обрана проблема має пронизувати всі форми роботи.Для реалізації виховної функції уроку як засобу розвитку особистості через взаємодію учасників педагогічного процесу творчо працюю над проблемою: «Інтерактивні технології на уроках української мови та літератури».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель – це скрипаль дитячих сердець: як поведе смичком, таку мелодію й почує… В.О.Сухомлинський Моє педагогічне кредо: «Не сковувати дитину, а звільняти; не згинати на догоду своїм уявленням, а розпрямляти; не стримувати , а підтримувати ; дати всі можливості для фантазії, уявлень, відкриттів» Навчання вчителя триває все життя. Сучасна парадигма освіти, застосування новітніх технологій потребують якісно нового підвищення фахової майстерності педагога. Аргументований вибір проблеми та цілеспрямована робота дає мені можливість забезпечити організацію навчально – виховного процесу на уроках української мови та літератури.  

Номер слайду 2

Нове – це завжди цікаво, інтригуюче, але й небезпечно. Переконана, що розпочинати роботу над впровадженням будь - якої навчальної технології потрібно із переосмислення підходів до навчання, виховання, проведення уроку, спілкування з учнями. При визначенні проблеми мною були враховані такі умови: актуальність і співзвучність її сучасним педагогічним ідеям; комплексність - обрана проблема має пронизувати всі форми роботи. Для реалізації виховної функції уроку як засобу розвитку особистості через взаємодію учасників педагогічного процесу творчо працюю над проблемою: «Інтерактивні технології на уроках української мови та літератури».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ФОРМИ ТА МЕТОДИ РОБОТИ

Номер слайду 6

РОБОТА В ПАРАХ Одна з форм роботи в малих групах. Кожна пара обмінюється своїми ідеями та аргументами з усім класом, що допомагає провести дискусію. Ці форми роботи дуже ефективні на уроках української мови, особливо у 5 – 6 класах. Учні із задоволенням перевіряють знання правил одне у одного. Крім того , у них з`являється живий дух суперництва, тому кожна група прагне виконати завдання краще. У групах діти спроможні раціонально розподіляти навантаження, щоб найслабші також брали посильну участь й оволоділи матеріалом, що вивчається;

Номер слайду 7

ВИКОРИСТАННЯ ГРАФІЧНИХ ОРГАНІЗАТОРІВ

Номер слайду 8

ЯКІ АСОЦІАЦІЇ У ВАС ВИКЛИКАЄ СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ КОЛИСКОВІ ПІСНІ? (6 КЛАС ТЕМА «НАРОДНІ КОЛИСКОВІ ПІСНІ».)

Номер слайду 9

СКЛАДІТЬ ГРОНО АСОЦІАЦІЙ ДО ПОНЯТТЯ «ХРИСТИЯНСЬКА МОРАЛЬ « (9 КЛАС . БІБЛІЯ)

Номер слайду 10

ЗНАЙДІТЬ СПІЛЬНЕ ТА ВІДМІННЕ В ЛІРИЧНИХ ПІСНЯХ ТА БАЛАДАХ

Номер слайду 11

«ДЕРЕВО РІШЕНЬ» ПЕРЕД УЧНЯМИ СТАВИТЬСЯ ЗАПИТАННЯ АБО ПРОБЛЕМА, УЧНІ ШУКАЮТЬ РІШЕННЯ ДЛЯ ПОДОЛАННЯ ЦІЄЇ ПРОБЛЕМИ, ЗВАЖУЮТЬ ВСІ ЗА І ПРОТИ. ЦЕЙ МЕТОД КОРИСНИЙ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ В КЛАСІ ДИСКУСІЇ НА СУПЕРЕЧЛИВУ ТЕМУ Яке рішення могла б прийняти Катерина, коли залишилася б з позашлюбною дитиною? («Катерина» Т.Шевченка)

Номер слайду 12

“ЕСЕ” Часто в своїй практиці використовую цей різновид нарису, в якому головну роль відіграє не відтворення факту, а відображення вражень, асоціацій.   Написання есе: учні збирають необхідну інформацію за проблемою; аналізують інформацію; виявляють власну точку зору; Есе вільне, від 5 до 20 хвилин. Часто використовую цей метод для підведення підсумків уроку або як результат дискусії .

Номер слайду 13

«СЕНКАН» ЦЕ МІНІ-СТРАТЕГІЯ, ЯКА ПІДСУМОВУЄ ІНФОРМАЦІЮ, ВИСЛОВЛЮЄ СКЛАДНІ ІДЕЇ, ВІДЧУТТЯ Й УЯВЛЕННЯ В ДЕКІЛЬКОХ СЛОВАХ. ВИКОРИСТОВУВАТИ СЕНКАН МОЖНА ПІД ЧАС НАВЧАННЯ БУДЬ-ЯКОГО ПРЕДМЕТА. ВІН МАЄ ЧІТКУ СТРУКТУРУ. ЦЕ 5-РЯДКОВИЙ ВІРШ, ЯКИЙ ВІДКИДАЄ БУДЬ-ЯКУ ДРУГОРЯДНУ ІНФОРМАЦІЮ  

Номер слайду 14

СКЛАСТИ СЕНКАН ДЛЯ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ ПОВІСТІ ІВАНА ФРАНКА «ЗАХАР БЕРКУТ» 7 КЛАС

Номер слайду 15

«ПРЕС» Учням потрібно чітко, стисло, аргументовано висловити свою думку за схемою: Я вважаю, що ... Тому що,... - Наприклад,... Отже,...

Номер слайду 16

«РОЗІГРУВАННЯ СИТУАЦІЙ ЗА РОЛЯМИ» Рольова гра імітує реальність призначення ролей, які учням дістались, та дає змогу діяти «як насправді». В ході рольової гри учасники «розігрують у ролях» певну проблему або ситуацію. Такі вправи проводжу в атмосфері довіри, щоб учні не почувалися ніяково. Після закінчення вправи учасники проводять ретельний і поглиблений аналіз. Не слід учням забувати, що, входячи в роль, ми приводимо в рух емоції, спогади.   Учні дуже люблять розігрувати ситуації за ролями, тому вже починаючи з 5 класу використовую такі прийоми навчання.

Номер слайду 17

“ АЖУРНА ПИЛКА” Цей метод передбачає розподіл учнів на “домашні ” і “експертні” групи. Учні з”домашніх “ груп розходяться по різним “експертним” групах. У кожній з груп опиняються учні, що володіють інформацією уроку. Кожна « експертна» група вислуховує по черзі представників кожної « домашньої» групи, отримує повну інформацію ; г) повернення в «домашні» групи. Кожен ділиться інформацією, отриманою в «експертних» групах. Інформація узагальнюється.

Номер слайду 18

ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ НЕСТАНДАРТНИХ УРОКІВ

Номер слайду 19

Практичне значення досвіду У процесі своєї роботи я переконалася, що лише вдала інтеграція сучасних педагогічних технологій інтерактивного,особистісно-орієнтованого, проектного навчання на основі постійного розвитку критичного мислення учнів дасть змогу розвивати творчі здібності, а значить, і формувати творчу особистість учня.

Номер слайду 20

Дякую !

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
13 червня 2018
Переглядів
1265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку