Презентація: "Друга Річ Посполита. 1918-1939 роках".

Про матеріал
В презентації надано ілюстрований із картосхемами матеріал Польщі. Для використання під час проведення онлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Д/З. Опрацювати § 15, ст. 70-75

Номер слайду 2

Польща в 1918 – 1939 рр. Друга Річ Посполита.

Номер слайду 3

У роки Першої світової війни склалися два політичні табори. ЕНДЕКИ (ПАРТІЯ НАРОДНОЇ ДЕМОКРАТІЇ)орієнтація на країни Антантина чолі з Р. Дмовським. У Парижі вони створили Польський національний комітет (ПНК), який восени 1917 р. було визнано представником польського народу.орієнтація на Центральні державина чолі з Юзефом Пілсудським виступали за співробітництво із Центральними державами, зокрема з Австро-Угорщиною. На початку війни Ю. Пілсудський створив польський легіон, що взяв участь у боротьбі проти російської армії. Наприкінці 1917 р. Ю. Пілсудський відмовився включити польський легіон до складу німецької армії, після чого опинився у в'язниці.

Номер слайду 4

1918. ХІ1918. ХІ - у Любліні проголосили утворення Польської республіки.1918.10. ХІ - до Варшави повернувся звільнений із в'язниці Ю. Пілсудський. Наступного дня він утворив уряд на чолі із соціалістом Є. Морачевським, а себе оголосив «тимчасовим вождем держави». На виборах до Установчого сейму (парламенту) більшість здобули ендеки. Ю. Пілсудський залишився «тимчасовим вождем держави». Установчий сейм прийняв низку соціально-економічних законів:було закріплено 8-годннннй робочий день,розроблено земельну реформу, що передбачала обмеження землеволодіння 180 га. Влітку 1919 р. на території Польщі було ліквідовано ради.

Номер слайду 5

Паризька мирна конференція визначила західний кордон Польщі, а щодо східного кордону питання залишилося відкритим. Міністр закордонних справ Великої Британії Джордж Керзон запропонував визначити його по лінії розселення етнічних поляків, що й було затверджено Верховною радою Антанти в грудні 1919 р. Проте невизначеність становища в Росії дала змогу польському уряду претендувати на землі, які колись входили до складу Речі Посполитої. Претензії на східні території також призвели до війни із Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР) у листопаді 1918 — липні 1919 р.

Номер слайду 6

1920.21.ІV - між урядом Української Народної Республіки (УНР) та Польщею було укладено Варшавську угоду. Польща закріплювала за собою західні області України й визнавала право України на незалежне державне існування УНР на чолі із Симоном Петлюрою. Після укладення договору польська армія та війська УНР повели наступ проти більшовиків і навіть увійшли до Києва. У травні 1920 р. їхній наступ було зупинено, а в серпні Червона армія вже стояла під Варшавою. Червона армія зазнала поразки й була змушена відійти на довоєнні позиції.

Номер слайду 7

1921.18.ІІІ - у Ризі між Польщею, РСФРР та УСРР було підписано мирний договір, за яким Польща закріплювала за собою території Західної України та Західної Білорусії.

Номер слайду 8

1921. - прийнято нову конституцію Польської республіки.1922. ХІ - перші парламентські вибори, на яких жодна з партій не набрала більшості голосів. Праві партії на чолі з ендекамн намагалися сформувати правоцентристську урядову коаліцію, а також обрати свого президента, ліві — свого. Ю. Пілсудський усунувся з політичної боротьби тому, що вважав повноваження президента «слабкими»…Фактично влада опинилася в руках ендеків. Уряд ендеків узяв курс на стимулювання економічного зростання шляхом надання дешевих кредитів. Така політика сприяла пожвавленню економічного життя. Відсутність єдиного внутрішнього ринку, післявоєнна розруха, економічна блокада з боку Німеччини, неврегульованість торговельних відносин із сусідами, неповернення кредитів призвели до стрімкої інфляції і знецінення польської марки. Різко знизився життєвий рівень населення, зросло безробіття, у промислових центрах прокотилася хвиля економічних страйків. Користуючись ситуацією, комуністи спробували підняти повстання в Кракові (1923 p.). Проте воно було придушене.1923

Номер слайду 9

Позапартійний прем'єр-міністр Владислав Грабський першочерговим завданням вважав фінансову стабілізацію. 1924. - проведено грошову реформу: запроваджено польський злотий, створено Польський банк.парцеляція. Уряд також розпочав проведення аграрної реформи, за якою парцеляції (розподілу) підлягати маєтки площею понад 180 га (на «східних кресах» — українських, білоруських і литовських землях — 300 га). Натомість селянство отримувало від держави дешеві кредити для розвитку господарства. Розпочалося залізничне будівництво, яке мало поєднати економічні центри держави з новим портом — Гдиня, який почали будувати на Балтійському узбережжі поряд із Гданськом, що перебував під управлінням Ліги Націй.1926. - встановлено режим «санації» (оздоровлення). Після цього Польща змогла швидко подолати й економічні проблеми. В Конституцію були внесені поправки. Президент отримав право достроково розпускати Сейм и Сенат и призначати нові вибори, видавати декрети, які мали силу закону. Ю. Пілсудський розпочав репресії проти своїх противників та обмежив права парламенту.

Номер слайду 10

1935 - прийнято нову конституцію, яка закріпила режим особистої влади президента. За конституцією президента обирали (в цьому випадку, доречно використовувати поняття «призначали») виборці президента, які, в свою чергу, призначалися представниками парламенту.

Номер слайду 11

Між генеральним інспектором збройних сил генералом Е. Ридз - Смігли та президентом І. Мосцицьким спалахнула боротьба, яка завершилася компромісом і поділом влади. Період 1934—1939 рр. у внутрішньому становищі країни був відносно стабільним, хоча посилилася боротьба з українським національним рухом, особливо після серії терористичних актів, здійснених ОУН. Членів та прихильників ОУН було ув'язнено до концтабору Береза Картузька. На початку 1930-х рр. Польща пішла на зближення з Німеччиною і в 1934 р. уклала з нею пакт про ненапад.

Номер слайду 12

1938. - Польща взяла участь у поділі Чехословаччини. Восени 1938 р. Німеччина запропонувала Польщі дати згоду на приєднання до Німеччини міста Данциг. Польща відповіла відмовою, і між двома країнами швидко наростав конфлікт.

Номер слайду 13

1939.1.ІХ - Німеччина здійснила агресію проти Польщі. Розпочалася Друга світова війна.17.ІХ. 1939 р. у Галіції і на Волині вели наступ війська Українського фронту. 22.ІХ - радянські частини увійшли до Львова. Так було здійснено четвертий поділ Речі Посполитої.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
3732
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку