Презентація "Другорядні члени речення"

Про матеріал
Містить завдання для закріплення знань учнів, запропоновані вправи розвивають творчі здібності школярів, їхнє вміння аналізувати та систематизувати мовний матеріал, дають змогу вчителеві створити ситуацію успіху на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Другорядні члени речення. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Про який член речення йдеться?Залежить від підмета, додатка, обставини, виражає ознаку?

Номер слайду 3

Завдання 1. Поширте речення означеннями1. Скоро для нас розпочнеться вікторина. Скоро для нас нетерплячих розпочнеться цікава вікторина.2. Ще мить – і ми побачимо запитання. Ще коротка мить – і ми побачимо непрості завдання.

Номер слайду 4

Який це другорядний член речення?Означає предмет, відповідає на запитання: кого? чого? кому? чому? кого? що? ким? чим? на кому? на чому?додаток

Номер слайду 5

Завдання 2. Поширте речення додатками. Люблю гратися. Люблю гратися на комп'ютері. Гра розвиває. Гра розвиває увагу, реакцію. Не забуваю. Не забуваю допомагати батькам.

Номер слайду 6

Обставина відповідає на питання. Як? Де? Коли? Куди? Звідки? Чому? Незважаючи на що? За якої умови?

Номер слайду 7

Завдання 3. Поширте речення обставинами. До школи не ходили, адже пандемія лютує. До школи вже два тижні не ходили, адже пандемія знову лютує. Сподіваємося, що вірус ослабне. Щиро сподіваємося, що скоро вірус ослабне.

Номер слайду 8

Завдання 4. Запишіть речення, визначте граматичні основи й другорядні члени. У дужках зазначте вид речення. Про що мріють сьогоднішні п'ятикласники? Вони прагнуть швидше вирости, закінчити школу, стати самостійними. Уже зовсім скоро їм доведеться складати план свого майбутнього життя. Ким вони стануть? Побажаймо їм успіху в досягненні їхніх мрій.

Номер слайду 9

Складіть речення, що відповідають таким описам:1. Речення – розповідне, неокличне, односкладне, поширене обставиною та додатком.2. Речення – питальне, окличне, односкладне, поширене обставиною.3. Речення – розповідне, неокличне, двоскладне, поширене, означенням, обставиною, додатком.4. Речення – розповідне, неокличне, двоскладне, непоширене.

Номер слайду 10

Дякую за роботу на уроці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
4467
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку