Презентація . Джон Кітс (1795-1821). «Про коника та цвіркуна». Поетизація образу природи у вірші, його ідея («Поезія землі не вмре ніколи…»).

Про матеріал
Презентація до теми уроку допоможе як учителю, так і учню , пояснити матеріал теми. Також довести до учнів теорію літератури, словникову роботу, попрацювати з різними видами робіт під час уроку. Думаю, це учням буде пізнавально та корисно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добрий день , усім !Презентацію підготувала: Дідух-Бойчук Тетяна Георгіївнаучитель зарубіжної літератури

Номер слайду 2

Джон Кітс «Про коника та цвіркуна». Поетизація образу природи у вірші, його ідея Мета: навчальна: познайомити учнів з творчістю відомого англійського письменника Джона Кітса, допомогти їм відкрити для себе красу поезії; формувати предметні та ключові компетентності учнів відповідно до Державного стандарту; Розвивальна:формувати навички виразного читання та початкового аналізу поезії; сприяти усвідомленню понять «тема» та «ідея» твору, «епітет», «метафора»;Виховна: формувати естетичні смаки і творчі здібності; виховувати любов до природи, до поезії.

Номер слайду 3

Епіграф: «Жити щасливо і жити в злагоді з природою – одне й те саме ». Л. Сенека

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Калейдоскоп природи

Номер слайду 6

Джон Кітс(1795 – 1821)ПРО КОНИКА ТА ЦВІРКУНА

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Робота з літературознавчим словником. Сонет – це 14-рядковий вірш, який складається із двох катренів (чотирирядкова строфа) і двох терценів (трирядкова строфа). Найвідомішими творцями сонетів були італійці Данте Аліг’єрі, Франческо Петрарка, француз Вільям Шекспір. Пейзаж – опис природи в художньому творі. Він вказує на час і місце дії.

Номер слайду 9

Поезія землі не вмре ніколи. Опівдні, як мовчать серед гілок Птахи в гаю, невтомний голосок Обнизує покоси й частоколи. Це коник, він поймає гори й доли, На стернях довгий ведучи танок, А стомиться - стихає на часок У затінку стебла або стодоли. Поезія землі не оніміє: Коли зима в мовчання крижане Поля заковує, цвіркун у хаті Заводить пісню, що в теплі міцніє, Нагадуючи всім, хто задрімне, Спів коника в траві на сіножаті. ПЕРЕКЛАД В. МИСИКАПРО КОНИКА ТА ЦВІРКУНА

Номер слайду 10

Словникова робота. Коник –комаха, яка здатна стрибати (рос.кузнечик);(розповідь учнів, що вони знають про коника)Цвіркун – різновид коника, часто живе в людській оселі;(розповідь учнів, що вони знають про цвіркуна)Частоколи –огорожі;Стерня –залишки стебел і корінців після скошування зернових;Стодола- господарське приміщення для зберігання врожаю (снопів, сіна, полови, зерна;Доли –долини, простір;Сіножать – місце, відведене для косіння трави на сіно.

Номер слайду 11

«Про коника та цвіркуна»ЕмоціїМузичний запис. Радість. Хвилювання. Лагідність. Грайливість. Бадьорість. Поетичність. Ніжність. Задушевність. Жартівливість. Спокій. Робота з таблицею

Номер слайду 12

Епітет - це особливе художнє означення, яке надає означуваним словам особливої художньої забарвленості й наповненості: Веселі  промінці, грайливий дощик. Метафора (перенесення) - один з основних тропів поетичного мовлення. В метафорі певні слова та словосполученнярозкривають сутність одних явищ та предметів через інші за схожістю чи контрастністю: Осінній вечір морозом дихав. Художні засоби

Номер слайду 13

Тема - узагальнена основа змісту художнього твору, те, про що в цілому йдеться в ньому.Ідея - головна думка, що служить узагальненим вираженням змісту всього твору й містить у собі оцінку зображених у ньому життєвих явищ.

Номер слайду 14

Прийом «Юні поети» Творче завдання. Дібрати свої епітети до слів: голосок, (ніжний, дзвінкий) мовчання (холодне,зимове, німе),сонце (ясне, жарке, лагідне) Дібрати метафори до слів: дощ (іде), хмара (пливе), сонечко (сміється)

Номер слайду 15

Прийом «Асоціативне гроно»Я – частинка природи, тому:- берегтиму природу, піклуватимуся про неї;- саджатиму дерева, кущі і квіти;- не буду смітити;- допомагатиму зимуючим птахам, виготовлю годівнички.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Прийом «Закінчіть речення» Джон Кітс народився – … (1795)Батьківщина поета – … (Англія, м. Лондон) Джон Кітс здобув професію – (хірурга) Пейзаж – це … (опис природи) епітет – це – (художнє означення) головна думка твору – … (Життя природи вічне)Вірш можна поділити на – … (2 частини)

Номер слайду 18

Прийом “М і к р о ф о н”- Що зацікавило вас на уроці?- Про що нове ви дізнались?- Який вид роботи сподобався найбільше?- На початку уроку кожен з вас зняв із неба зірку. - Чи здійснилося ваше бажання?- Чи знаєте ви, що треба зробити, коли з неба падає зірка?

Номер слайду 19

Домашнє завдання (за вибором учнів): Опрацювати матеріал підручника (ст.123-129)Творче: Створити ілюстрацію до вірша Джона Кітса. Виразно читати і аналізувати вірш. За бажанням вивчити напам’ять.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Анадруцька Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Den Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лєвтєрова Марина Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Kovaylov Daniil
    дякую за презентацію) Вчителю сподобалась
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
19 листопада 2020
Переглядів
19352
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку