Презентація. Е.Хемінгуей "Старий і море"

Про матеріал

Презентаця містить матеріали до уроку" Е.Хемінгуей "Старий і море"- повість - притча про людину.Символічний зміст твору". Матеріали презентації можуть слугувати основою для розробки уроку - дослідження для вчителя(або вже готового уроку); для створення опорного конспекту для учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«… я намагався створити реального старого, реального хлопчика, реальну рибу і реальних акул. Проте якщо я зробив їх досить добре й досить правдиво, вони можуть означати багато дечого». Е. Хемінгуей. Ернест Хемінгуей. «Старий і море» - повість-притча про людину. «Життєподібний» сюжет і філософсько-символічний зміст твору.

Номер слайду 2

мета та завдання. Мета: - розкрити філософсько-символічну суть твору « Старий і море», визначити його художню своєрідність( лаконізм, «ефект айсберга»), показати особливості жанру повісті-притчі;Завдання:1. З`ясувати значення літературних термінів;2. Встановити відповідність між жанровими ознаками повісті - притчі, особливостями художнього стилю автора(лаконізм, «ефект айсберга» та твором «Старий і море»;3. Встановити відповідність між літературним персонажемта його символічним значенням;4. З'ясувати філософсько - символічний зміст твору «Старий і море».

Номер слайду 3

ЗМІСТ УРОКУЗ`ясувати значення літературних термінів. Повість. Притча. Лаконізм«Ефект айсберга» Символ Філософське спрямування (філософія)

Номер слайду 4

Повість оповідний художній твір, у якому замальовується історія життя людини в зіткненні з життєвими явищами та долями інших людей, який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням. Притча - це повчальна розповідь з історії чи навколишнього життя, мета якої викласти духовні чи моральні істини , має чітко виражену мораль, конкретну повчальну ідею. Лаконізм - гранично стисле грамотне вираження думки. «Ефект айсберга» - найважливіше - ховається у підтексті — внутрішній додатковий зміст, висловлення думок, які вкладаються в текс, розрахунок на домисел читача. Символ - знак, сутність, яка позначає іншу сутність. Філософське спрямування (філософія) - порушуються одвічні загальнолюдські проблеми: добро і зло, сенс життя, людина і людство, людина і всесвіт, людина і віра, людина і вічність, проблема вибору і т. д.. (система знань про фундаментальні принципи буття людини, про найзагальніші суттєві характеристики людського ставлення до природи, суспільства та духовного життя у всіх його основних проявах).теорія літератури

Номер слайду 5

«мозковий штурм»2. Встановити відповідність між жанровими ознаками повісті - притчі, особливостями художнього стилю автора(лаконізм, «ефект айсберга» та твором «Старий і море»; Завдання а) встановіть відповідність між жанровими ознаками повісті - притчі, та твором «Старий і море». Повість: Притча:

Номер слайду 6

Повість: твір невеликий за обсягом ; змальовано невеликий відрізок часу – 3 дні; декілька епізодів з життя головного персонажу, відсутні розгорнуті описи характеру, портрету, соціального стану та оточення, мінімум відомостей з минулого героя, описи інтер’єру, природи, ліричні відступи, природні замальовки тісно пов’язані з подіями і з самим героєм. Притча: вказано конкретні цифри (84, 3, 40), що є ознакою притчі . У притчі використовується символічний сенс предметів, дій, імен, дат. У повісті «Старий і море» символічна вже сама назва. Теорія літератури

Номер слайду 7

Е. Хемінгуея «… я викинув усе, без чого міг передати читачеві свій досвід. Я хотів, щоб прочитане здавалося йому пережитим…» б) встановіть відповідність між особливостями художнього стилю автора (лаконізм) та твором «Старий і море». Завданнямаксимально лаконічно перекажіть зміст твору.«ланцюжок»,

Номер слайду 8

Е. Хемінгуей :«Літературна творчість нагадує мені айсберг. Видно лише сьому частину того, що знаходиться у воді».в) встановіть відповідність між особливостями художнього стилю автора ( «ефект айсберга») та твором «Старий і море». Питання. Що у творі знаходиться на поверхні, а що приховано між рядків?гбесіда

Номер слайду 9

«ефект айсберга»Твір умовно поділяється на дві складові – конкретну (реально змальовану) і філософську:- конкретна – це розповідь про пригоду із життя старого рибалки;- філософська – це розповідь про людину, сенс її буття і долю у світі. Аналіз твору

Номер слайду 10

«ажурна пилка»3. Встановити відповідність між літературним персонажем та його символічним значенням Е. Хемінгуей «… я намагався створити реального старого, реального хлопчика, реальну рибу і реальних акул. Проте якщо я зробив їх досить добре й досить правдиво, вони можуть означати багато дечого». Завдання а) в роботі парами відшукайте в запропонованому тексті цитати, що стосуються окремих персонажів, зачитайте, замінюючи виділені займенники відповідними іменниками.

Номер слайду 11

робота в групах Е. Хемінгуей «… я намагався створити реального старого, реального хлопчика, реальну рибу і реальних акул. Проте якщо я зробив їх досить добре й досить правдиво, вони можуть означати багато дечого». б) підтвердіть або спростуйте, спираючись на зміст, заздалегідь встановлену відповідність між персонажем та його символічним значенням.«Старий і море»хлопчикстарийморерибалевиакулизв’язок поколіньмудрість,самотність, самодостатність.життя,всесвітмрія, виклик долі,випробуванняфатум, доля. Сила, впевненість,твердість духу

Номер слайду 12

проблемне питання4. З'ясувати філософсько - символічний зміст твору «Старий і море». (випереджальне завдання – метод проектів) а) перегляньте відео і дайте відповідь на питання. Питання. Між ким відбувалася боротьба і за що, хто вийшов переможцем, а хто переможеним?

Номер слайду 13

бесіда. Висновок. Е Хемінгуей: «Людину можна знищити, але її неможливо перемогти» . б) підсумовуючи вище сказане, знову звертаємось до епіграфу уроку «… я намагався створити реального старого, реального хлопчика, реальну рибу і реальних акул. Проте якщо я зробив їх досить добре й досить правдиво, вони можуть означати багато дечого». Е. Хемінгуей Завдання. Спираючись на філософсько – символічний зміст твору, запропонуйте власну назву повісті – притчі(з обґрунтуванням варіанту)

Номер слайду 14

Підсумки уроку.Інтерактивна вправа « Мікрофон» Продовжити речення: Повість – притча «Старий і море» справила на мене… Домашнє завдання. Підготувати усний твір - роздум (мініатюру) «Мої дії на місці старого(хлопчика)».«мікрофон»

pptx
Додано
5 липня 2018
Переглядів
3894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку