Презентація " Екологічне право"

Про матеріал

Екологічне право - самостійна (або комплексна) галузь права, що поєднує сукупність еколого-правових норм, які регулюють суспільні екологічні відносини з метою охорони життя і здоров'я громадян, захисту їхніх екологічних прав і свобод, раціонального природокористування і забезпечення якості довкілля в інтересах сьогодення і майбутніх поколінь.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічне право Академічний рівень Рівень стандарту

Номер слайду 2

Екологічна права – самостійна (або комплексна) галузь права, що поєднує сукупність еколого-правових норм, які регулюють суспільні екологічні відносини з метою охорони життя і здоров'я громадян, захисту їхніх екологічних прав і свобод, раціонального природокористування і забезпечення якості довкілля в інтересах сьогодення і майбутніх поколінь.

Номер слайду 3

До об'єктів екологічного права належать: • екосистеми (закриті єдині сукупності елементів природи на загальній території, які здатні існувати при замкненому кругоо-берті речовин); • природні ресурси (частини природи, які використовуються для задоволення економічних, матеріальних потреб суспільства — землі, ліси, води, тваринний світ та ін.); • природні комплекси (системи взаємозв'язаних природних елементів, які охороняються як єдине ціле — заповідники, національні парки, ландшафти та ін.); • мікроорганізми, генетичний фонд.

Номер слайду 4

Нормативна база У Конституції визначені організаційно-правові основи здійснення екологічної функції держави. Ст. 85 п. 31, ст. 92 п. 6, 19, ст. 106 п. 21, ст. 116 п.З, ст.142 встановлюють компетенцію України та її суб'єктів у сфері природокористування і охорони навколишнього природного середовища, повноваження найвищих державних органів, що стосується проведення екологічної політики.

Номер слайду 5

Провідним нормативним актом є Закон "Про охорону навколишнього природного середовища" від 25.06.91 p., який визначає основні напрямки, принципи і завдання екологічної політики держави, правового регулювання екологічних відносин, закріплює механізм здійснення раціонального природокористування і охорони навколишнього природного середовища.

Номер слайду 6

Міжнародні угоди Віденської конвенції по захисту озонового шару 1985р,, Монреальського протоколу по речовинах, що виснажують озоновий шар 1987р,, Угоди про збереження білих ведмедів 1973p., Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що знаходяться під загрозою зникнення 1973p., Конвенції по захисту морського середовища району Балтійського моря 1992р. та ін,

Номер слайду 7

Предмет екологічного права становлять суспільні відносини, які можна поділити на три групи: 1) використання природних ресурсів; 2) охорона навколишнього природного середовища; 3) гарантування екологічної безпеки.

Номер слайду 8

Право власності на природні ресурси — це сукупність норм права, що встановлюють володіння, користування та розпорядження цими ресурсами. Власність на природні ресурси виступає у публічній і приватній формах. Публічна ж власність є двох видів — державна та комунальна.

Номер слайду 9

Відносини з охорони навколишнього природного середовища охоплюють відносини з охорони: 1) навколишнього природного середовища як сукупності природних і природно-соціальних умов та процесів; 2) природних ресурсів (землі, надр, води, атмосферного повітря, лісів, рослинного і тваринного світів); 3) територій та об'єктів природно-заповідного фонду України й інших територій та об'єктів, визначених законодавством України (наприклад, лікувально-оздоровчих та рекреаційних зон і територій).

Номер слайду 10

Екологічна безпека гарантується шляхом: — встановлення екологічних вимог до розміщення, проектування, будівництва, реконструкції, введення в дію та експлуатації підприємств, споруд та інших об'єктів; — охорони навколишнього природного середовища при застосуванні засобів захисту рослин, мінеральних добрив, нафти і нафтопродуктів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів;

Номер слайду 11

Екологічна безпека гарантується шляхом: — охорони навколишнього природного середовища від неконтрольованого та шкідливого біологічних впливів; акустичного, електромагнітного, іонізуючого та іншого шкідливих впливів фізичних чинників та радіаційного забруднення; забруднення відходами; — встановлення екологічної безпеки транспортних засобів; — встановлення екологічних вимог при розміщенні та розвитку населених пунктів.

Номер слайду 12

Екологічна безпека гарантується шляхом: — дотримання вимог екологічної безпеки при проведенні наукових досліджень, впровадженні відкриттів, винаходів, застосуванні нової техніки, імпортного устаткування, технологій і систем; — встановлення вимог екологічної безпеки щодо військових, оборонних об'єктів та військової діяльності;

Номер слайду 13

Обов'язки громадян у галузі екології Загальні обов'язки громадян, передбачені Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища»: • берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства; • здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, екологічних нормативів та лімітів природовикористання; • не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб'єктів; • вносити плату за спеціальне природокористування; • сплачувати штрафи за екологічні порушення. Спеціальні зобов'язання громадян, передбачені системою екологічного законодавства, які випливають із умов права власності на природні ресурси, природокористування та реалізації громадянами екологічно небезпечної діяльності:

Номер слайду 14

Обов'язки майнові: • своєчасно вносити плату за забруднення навколишнього природного середовища та понадлімітне використання природних ресурсів; • ефективно використовувати природні ресурси, здійснювати комплекс заходів щодо їх відновлення; • проводити заходи щодо попередження негативного впливу діяльності на стан навколишнього природного середовища (забруднення, засмічення тощо).

Номер слайду 15

Обов'язки немайнові: • одержувати дозволи на здійснення діяльності, спроможної негативно впливати на стан навколишнього природного середовища; • передавати екологічно небезпечні об'єкти на екологічну експертизу; • надавати органам екологічного контролю відомості про характер екологічно небезпечної діяльності; • здійснювати первинний облік використання природних ресурсів, викидів та скидів у навколишнє природне середовище; • погоджувати свою діяльність з іншими суб'єктами, якщо вона спроможна потенційно шкодити здоров'ю людини і природним ресурсам; • оволодівати екологічними знаннями і практичними навичками щодо їх реалізації; • виконувати розпорядження органів екологічного контролю тощо.

Номер слайду 16

Екологічні права Ознаками безпечного навколишнього середовища є: а) стабільність здорового навколишнього середовища; б) якість навколишнього природного середовища; в) сприятливість навколишнього природного середовища.

Номер слайду 17

ЕКОЛОГІЧНІ ПРАВА • здійснення державного та громадського контролю за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища; • компенсацією в установленому порядку шкоди, заподіяної здоров'ю і майну громадян внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища; • невідворотністю відповідальності за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Номер слайду 18

Екологічні права право на одержання повної і достовірної інформації про стан навколишнього природного середовища і, його вплив на здоров'я людей; право на участь у проведенні громадської екологічної експертизи. право на участь у розробці і здійсненні заходів щодо охорони довкілля раціонального і комплексного використання природних ресурсів право на здійснення загального і спеціального використання природних ресурсів. участю громадських об'єднань та громадян у діяльності щодо охорони навколишнього природного середовища;

Номер слайду 19

Форми захисту екологічних прав громадян: нормотворча, управлінська, самоврядна, правоохоронна, природоохоронна, судова.

Номер слайду 20

Юридичними показниками безпечного навколишнього природного середовища є: а) нормативи екологічної безпеки; • право на одержання повної і достовірної інформації про стан навколишнього природного середовища і, його вплив на здоров'я людей; • право на участь у проведенні громадської екологічної експертизи.

Номер слайду 21

Перевір себе: Що таке екологічне право Назвіть екологічні права Назвіть екологічні обов'язки Що гарантує екологічну безпеку Назвіть нормативні документи, що регулюють екологічні правовідносини

ppt
Додано
20 жовтня 2018
Переглядів
8376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку