Презентація "Екологічні проблеми людства"

Про матеріал
Презентація розроблена з метою ознайомлення учнів з екологічними проблемами Землі ,та запобіганню цих проблем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні проблеми людства

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Екологічна проблема. Забруднення атмосфери. Забруднення гідросфери. Забруднення довкілля. Скорочення флори та фауни

Номер слайду 4

Причини екологічних проблем:1 Бурхливі темпи зростання виробництва2 Нераціональне природокористування3 Забруднення навколишнього середовища відходами виробництва та суспільства

Номер слайду 5

В останні десятиліття ХХ століття у зв'язку із високими темпами науково-технічного прогресу, вплив на природу став особливо значним і великомасштабним.

Номер слайду 6

Наше життя нерозривно пов'язане з природним середовищем. На ранніх етапах свого становлення, людина, користуючись продуктами природи, не завдавала помітної шкоди природним ресурсам. Але з посиленням практичної діяльності, пов'язаної з винаходом знарядь праці, вплив її на природу неухильно зростав.

Номер слайду 7

Усе взаємопов'язано з усім – говорить перший екологічний закон. Відповідно, і кроку не можна ступити, не зачепивши, а часом і не порушивши чогось з довкілля. Кожен крок людини на звичайній галявині - це десятки погублених мікроорганізмів, наполоханих комах, що змінюють міграційні шляхи, а може бути, і знижують свою природну продуктивність. До появи людини та її діяльного ставлення до природи в живому світі панували взаємна гармонійна залежність і зв'язаність, можна сказати, що існувала екологічна гармонія.

Номер слайду 8

Вимираючі види тварин та рослин. Ліс — це важлива складова біосфери. Він є одним із основних типів рослинності і складається  з сукупності дерев, чагарників, трав, мохів, лишайників тощо, а також тварин і мікроорганізмів. Все у лісі біологічно взаємопов'язано і впливає не лише одне на одне, але й на навколишнє середовище.

Номер слайду 9

Загибель та вирубка лісів. Особливо велику екологічну загрозу представляє виснаження лісів - "легких планети" і основного джерела біологічного різноманіття планети. Там щорічно вирубується або спалюється приблизно 200 тисяч квадратних кілометрів, а значить, зникає 100 тисяч (!) Видів рослин і тварин.

Номер слайду 10

на жаль, за минулі 10 тис. років людина знищила близько двох третин лісів на планеті. Ліси треба вирубувати вкрай обережно. Масове вирубування дерев може спричинити раптові зміни температури, знесення родючого шару ґрунту. Як результат, на місці вирубаних лісів утворюються пустелі.

Номер слайду 11

За підрахунками Всесвітнього Фонду Охорони Дикої Природи, вже через 40 років біоресурси Землі будуть цілком вичерпані. З лісовими масивами найгірша ситуація: знищують їх за лічені дні, а ростуть вони десятиріччями. Тому варто думати, як нам поповнювати природні ресурси для того, щоб відновлювати екологічний баланс.

Номер слайду 12

Опустелення. Під впливом живих організмів, води і повітря на поверхневих шарах літосфери поступово утворюється найважливіша екосистема, тонка і крихка, - грунт, яку називають "шкірою Землі". Це хранителька родючості і життя. Жменя гарного грунту містить мільйони мікроорганізмів, підтримують родючість. Щоб утворився шар грунту товщиною в 1 сантиметр, потрібне століття

Номер слайду 13

За оцінками геологів , до того як люди почали займатися сільськогосподарською діяльністю , пасти худобу і розорювати землі , річки щорічно зносили в Світовий океан близько 9 мільярдів тонн грунту. Нині цю кількість оцінюють приблизно в 25 мільярдів тонн. Грунтова ерозія - суто місцеве явище - нині придбала загальний характер. Зникають унікальні багаті чорноземи із вмістом гумусу (органічного речовини , визначають родючість грунту), площі найродючіших земельскорочуються. Особливо важка ситуація виникає , коли зноситься тільки грунтовий шар , а й материнська порода , на якій він розвивається. Тоді настає поріг незворотного руйнування , виникає антропогенна (тобто створена людиною )пустеля.

Номер слайду 14

Зникаючі види тварин – проблема не тільки міжнародних компаній з охорони природи, але й кожної людини окремо, адже багато хто з цих істот загинули не в ході природних земних процесів або катаклізмів , а через жорстокість, безвідповідальності та безпечності людей. Напевно варто одуматися хоча б сьогодні, щоб зберегти окремих представників рідкісних тварин і, чому б і ні, збільшити їх популяцію.

Номер слайду 15

Полярний ведмідь. Вимирає через глобальне потепління. І чим менше на Землі стає льоду, тим швидше йде цей сумний процес. Шансів вижити цей вид тварин майже не має. Саме з цієї причини полярні ведмедики покидають арктичну тундру.

Номер слайду 16

Велика панда – це, мабуть, найвідоміший вид рідкісних тварин, що красується на емблемах і символах Всесвітнього фонду охорони та захисту дикої природи. На жаль, на всій нашій планеті залишилося майже 1500 особин.

Номер слайду 17

Гірські горили – найвідоміші зникаючі тварини, найбільш великі і сильні примати, знайомі всім з дитинства по «Кінг-Конгу» і «Тарзану». Їх залишилося всього близько 700 особин по всій земній кулі. Ці зникаючі тварини, незважаючи на відразливу зовнішність, в цілому дуже товариські і миролюбні.

Номер слайду 18

Тигри різних видів також є рідкісними тваринами. За останніми даними на землі залишилося близько 3300 представників. Блакитний кит – це величезна тварина, яка здатна розмістити на собі навіть слона, а загальна довжина його тіла-в середньому 33 метри. Спілкуються вони між собою, видаючи особливі звуки, які можна почути і за сотні кілометрів. Через жорстокі дії людини, на Землі залишилося 10000 таких тварин.

Номер слайду 19

Слонова черепаха. Залишився єдиний у світі представник цих тварин, які колись буквально заполоняли Галапагоські острови. Джордж, а саме так звуть черепаху, дуже скоро помре від старості, і цих звіряток також запишуть у вимерлі види.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ґрунт

Номер слайду 22

Геолого-геоморфологічні причини

Номер слайду 23

Прикладом регіональних екологічних проблем може слугувати Кузбас, Кривбас майже замкнута в горах улоговина, заповнена газами і димами металургійного гіганта, про уловлювання яких при будівництві - ніхто не думав. Або висока радіоактивність грунтів в районах, прилеглих до Чорнобиля. Для вирішення таких проблем вже потрібні наукові дослідження. У першому випадку - розробка раціональних методів поглинання димових і газових аерозолів, у другому - з'ясування впливу на здоров'я населення тривалого впливу слабких доз радіації і розробка методів дезактивації грунтів.

Номер слайду 24

Як вважають експерти ООН, сучасні втрати продуктивних земель приведуть дотого, що до кінця сторіччя світ може втратити майже 1/3 своїх орнихземель. така втратав періодбезпрецедентного зростання населення і збільшення потреби в продовольствіможе стати справді згубною.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Охорону ґрунтів можна здійснювати найрізноманітнішими методами:заліснення перелогів та еродованих земель, використання раціональної агротехніки, відмова від монокультур. Технологія сільськогосподарського виробництва має базуватися на екологічно обґрунтованих раціональних нормах, виключати з обробітку землі на схилах крутістю понад 7° і інтенсифікувати використання сільськогосподарських угідь, які залишилися в обробітку. Науковці рекомендують розпочати послідовний перехід на ландшафтне землеробство, його ґрунтозахисну спрямованість, у повному обсязі виконувати протиерозійні заходи і рекультивацію земель.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Шляхи вирішення

Номер слайду 29

Заходи щодо поліпшення довкіллятехнологічні — розробка і впровадження нових технологій, очисних споруд, видів палива;економічні - вкладання коштів у розвиток нових, ресурсозберігаючих технологій;освітянсько-виховні - формування екологічної культури, насамперед у молоді.

Номер слайду 30

Забруднення навколишнього середовища, виснаження природних ресурсів і порушення екологічних зв'язків в екосистемах стали глобальними проблемами. І якщо людство продовжуватиме йти нинішнім шляхом розвитку, то його загибель, як вважають провідні екологи світу, через два - три покоління неминуча.

Номер слайду 31

ЗБЕРЕЖЕМО ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ РАЗОМ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Біліченко Зінаїда
    Дякую за Вашу чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Козєєва Тамара Володимирівна
    Дуже вдячна за змістовність, багатогранність і послідовність
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
62210
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку