Презентація "Електрична дуга"

Про матеріал
Дана презентація про призначення, види, будову електричної дуги. Дуга являє собою тривалий електричний розряд, що відбувається в газовому проміжку між двома провідниками - електродом і зварюваних металом при значній силі струму. Безперервно виникає під дією стрімкого потоку позитивних і негативних іонів і електронів в дузі іонізація повітряного прошарку створює необхідні умови для тривалого стійкого горіння зварювальної дуги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Полтавський професійний ліцейпрезентация на тему:“Електрична дуга”

Номер слайду 2

*Електричною дугою називають тривалий розряд електричного струму між двома електродами в іонізованій суміші газів і парів металів, а також компонентів, які входять до складу покриттів електродів і флюсів. Електрична дуга.

Номер слайду 3

У звичайних умовах гази не проводять електричного струму, бо вони складаються з атомів і нейтральних молекул, які не є носіями електричних зарядів. Для утворення і підтримання дуги необхідно щоб у просторі між електродами були електрично заряджені частинки (електрони та іони). Процес утворення таких частинок називається іонізацією, а газ іонізований. Енергія витрачена на утворення іонів і відривання електронів від атомів, називається потенціалом іонізації. Іонізація.

Номер слайду 4

Іонізація. У дуговому проміжку розрізняють ударну, фото і теплову іонізацію. При ударній іонізації електрони, які вийшли з електрода на шляху до анода зіштовхнуться з атомами вибиваючи з їхніх орбіт електрони і утворюючи позитивні іони або приєднаються до атомів утворюючи негативні іони. Фотоіонізація полягає в утворенні заряджених частинок.

Номер слайду 5

Зварювальна дуга - це ділянка електричного кола, на якій проходить спад напруги і яка поділяється на три області:*КАТОДНУ ПЛЯМУ;*АНОДНУ ПЛЯМУ;*СТОВП ДУГИ. Катодна пляма – є джерелом електронів. Температура її досягає 2400-2600 градусів для сталевих електродів. Зварювальна дуга. Анодна пляма – є місцем входу електронів і має температуру 2400-2600 , але в результаті бомбардування електронами на ній виділяється більше тепла (42%) ніж на катодній плямі. Стовп дуги – є провідником електричного струму, де утворюються вторинні електрони та іони.

Номер слайду 6

Характеристика зварювальної дуги Основною характеристикою зварювальної дуги є статична вольт амперна характеристика.

Номер слайду 7

Електричною дугою називають тривалий розряд електричного струму між двома електродами в іонізованій суміші газів і парів металів. Залежно від способу підведення зварювального струму, роду струму та інших ознак розрізняють такі види зварювальної дуги:а) дуга прямої дії горить між електродом і основним металом; б) дуга не прямої дії горить між двома електродами;в) трифазна дуга горить між двома електродами і основним металом.

Номер слайду 8

Класифікація зварювальної дуги Зварювальні дуги класифікуються залежно від роду струму та іншими ознаками - за електродами, які використовуються: а) дуга з електродом, який плавиться; б) дуга з електродом, який не плавиться ; - за ступінню стискання дуги: а) вільна дуга; б) стиснена дуга ;- за схемою підведення зварювального струму: а) дуга прямої дії; б) дуга непрямої дії ;- за родом струму: а) дуга змінного струму (однофазна і трифазна); б) дуга постійного струму ;- за полярністю постійного струму: а) дуга прямої полярності; б) дуга зворотної полярності ;- за видом статичної вольт-амперної характеристики: а) дуга зі спадаючою характеристикою; б) дуга з жорсткою характеристикою; в) дуга зі зростаючою характеристикою.

Номер слайду 9

Запалювання дуги постійного струму проходить таким чином. При короткому замиканні електрода (катод) на виріб (анод) виділяється велика кількість тепла, яка прискорює рух вільних електронів по замкненому зварювальному колі. Після відриву електрода від виробу під впливом електричного поля вільні електрони починають вилітати у між-електронний простір. Виникає електронна емісія – самовільний вихід вільних електронів з катода у газове середовище, що приводить до збудження електричної дуги. Електрони, які вилітають з кінця електрода, поповнюються з джерела живлення зварювальним струмом і дуга буде горіти постійно.

pptx
Додано
22 липня 2019
Переглядів
5776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку