Презентація "Електроємність"

Про матеріал

Пропоную використати представлену презентацію як наочний супровід уроку на тему: "Електроємність. Конденсатори". Слід звернути належну увагу учнів на історію створення та самих творців перших конденсаторів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

тема уроку: Електроємність. Конденсатори. Енергія електричного поля

Номер слайду 2

Мета уроку: Продовжити вивчення характеристик електричного поля;Познайомитися з новою фізичною величиною - електроємністю провідника;Ознайомитися з конденсаторами, вивчити їх структуру та види з’єднання; призначення та види; Визначити залежність енергії зарядженого конденсатора від його ємності.

Номер слайду 3

Історія створення конденсаторів – Лейденська банка1745 1783 Створили - У 1745 році в Лейдені нім. фізик Евальд Юрген фон Клейст та голлан. фізик Пітер ван Мушенбрук. Прототип електричного ланцюга - ланцюг із 180 солдатів. Стимул до вивчення електрики та електропровідних властивостей деяких матеріалів. Перший плоский конденсатор створив у 1783 італ. фізик Алессандро Вольта.

Номер слайду 4

Електроємністю провідника називають величину, яка вимірюється відношенням заряду провідника до його потенціалу: Електроємність не залежить ні від заряду провідника, ні від його потенціалу. Одиницею електроємності в СІ є:

Номер слайду 5

1 фарад — ємність провідника, у якого зміна заряду на 1 Кл викликає зміну потенціалу на 1 В1мк. Ф = 10-6 Ф; 1п. Ф = 10-12 Ф

Номер слайду 6

Пристрої які здатні нагромаджувати великі заряди, називають конденсаторами. Конденсатор складається з двох провідників, розділених шаром діелектрика С = С1 + С2 З'єднання коденсаторів: паралельне послідовне

Номер слайду 7

Видатні постаті

Номер слайду 8

Метод «Тест «Так – Ні»»:1. Електроємність провідника характеризує його швидкість розряджатись 2. Система двох провідників розділених шаром діелектрика називається конденсатором? 3. Конденсатор може накопичувати електричний заряд? 4. Чи можна конденсатор використовувати як аккумулятор5. Система з двох плоских паралельних пластин, розділених шаром діелектрика , називається сферичним конденсатором? 6. Електроємність провідника залежить від його маси?7. Чи можливо збільшити енергію зарядженого розсувного конденсатора, не змінюючи різниці потенціалів на його пластинах? 8. Чи представляють небезпеку знеструмлені кола, що містять конденсатори?

Номер слайду 9

Розв'язування задач1. Яка ємність конденсатора, якщо при його зарядці до напруги 1,4к. В він дістає заряд 28н. Кл? 2. В скільки разів зміниться ємність конденсатора при зменшенні робочої площі пластин в 2 рази і зменшенні відстані між ними в 3 рази?3. Яка кількість теплоти виділиться в провіднику під час розрядки через нього конденсатора ємністю 100 мк. Ф, зарядженого до різниці потенціалів 1,2 к. В?

Номер слайду 10

Домашнє завдання: 1. Вивчити означення та формули за опорним конспектом;2. Підготувати повідомлення про використання конденсаторів в обладнанні, на якому доводиться під час виробничого навчання.3. Намалювати випадок, що призвів до введення терміну «електричний ланцюг».

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
26 січня 2018
Переглядів
6252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку